Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Biden toivoo senaatin suoriutuvan samaan aikaan sekä Trumpin virkasyytteen käsittelystä että uuden hallinnon virkanimityksistä – Yhdysvaltain ulkoministeriön nettisivuilla Trumpin kausi julistettiin virheellisesti jo päättyneeksi

Yhdysvalloissa tuleva presidentti Joe Biden sanoo toivovansa ja odottavansa, että maan senaatti pystyy käsittelemään samaan aikaan useita keskeisiä asioita, kertovat muun muassa uutiskanava CNN ja Washington Post -lehti.

Bidenin mukaan senaatin käsittelyyn ovat tulossa hänen hallintonsa virkanimitykset sekä seuraava koronaviruksen vaikutuksiin liittyvä elvytyspaketti. Lisäksi kongressin edustajainhuone on ilmoittanut esittävänsä väistyvälle presidentille Donald Trumpille virkasyytettä, joka on niin ikään siirtymässä senaattiin.

– Päätavoitteeni on saada elvytyspaketti läpi. Seuraavaksi tärkeintä on talouden jälleenrakennus, Biden sanoi Washington Postin mukaan medialle sen jälkeen, kun oli käynyt saamassa toisen annoksen koronavirusrokotetta Delawaren Newarkissa.

Bidenin virkaanastujaiset ovat 20. tammikuuta. Tämän jälkeen myös senaatin voimasuhteet muuttuvat, kun senaatti kääntyy niukasti demokraattien hallintaan. Sekä demokraateilla että republikaaneilla on uudessa senaatissa 50 paikkaa, mutta vaaka kallistuu demokraattien eduksi senaatin puhemiehenä toimivan tulevan varapresidentin Kamala Harrisin ansiosta.

Vaikka uusi kongressi on jo astunut valtaan, republikaaneilla on kuitenkin käytännössä enemmistövalta siihen asti, että Harris on astunut virkaansa 20. tammikuuta.

Senaatissa virkarikosoikeudenkäyntiä ei todennäköisesti ehditä käydä ennen Trumpin virkakauden päättymistä. Demokraatit kuitenkin ajavat virkasyytettä, sillä senaatin mahdollisen langettavan tuomion jälkeen senaatti voisi päättää estää Trumpia enää pyrkimästä julkiseen virkaan.

Yhdysvalloissa on viime päivät keskusteltu myös Bidenin virkaanastujaisten turvallisuuden takaamisesta sen jälkeen, kun kongressin suojelu epäonnistui pahoin viime keskiviikkona Trumpin kannattajien mellakassa. Biden sanoi maanantaina, ettei pelkää vannoa valaansa perinteiseen tapaan Capitolin ulkopuolella.

– Ei minua pelota, Biden sanoi ja painotti, että on erittäin tärkeää saada mellakointiin ja sen lietsontaan osallistuneet vastuuseen teoistaan.

Uutiskanavan lähteet: Virkasyytteestä äänestys keskiviikkona

Edustajainhuoneen on määrä äänestää virkasyytteestä keskiviikkona, CNN kertoo lähteidensä pohjalta. Aikataulusta on uutiskanavan mukaan kertonut edustajainhuoneen demokraattien enemmistöjohtaja Steny Hoyer.

Demokraatit ilmoittivat maanantaina esittävänsä virkasyytteen nostamista Trumpia vastaan, jos varapresidentti Mike Pence ei ryhdy toimiin Trumpin hyllyttämiseksi perustuslain 25. lisäyksen perusteella. Demokraattien mukaan Trump yllytti kannattajiaan kapinaan usuttaessaan nämä riehumaan Capitol-kukkulalle.

Demokraatit esittivät maanantaina, että edustajainhuone olisi vaatinut saman tien Penceä käynnistämään Trumpin viraltapanon, mutta republikaanit torppasivat pikaisen äänestyksen esityksestä. Edustajainhuone äänestää siis asiasta tiistaina, minkä jälkeen Pencellä on 24 tuntia aikaa toimia.

Lähde: Trump ja Pence jälleen puheväleissä

Presidentti Trumpin ja varapresidentti Pencen kerrottiin kohdanneen maanantaina ensimmäistä kertaa sitten keskiviikkoisen kongressin valtausyrityksen, kertoo muun muassa uutistoimisto AFP.

Asiasta kertoi hallinnon virkamies, jonka mukaan Trumpilla ja Pencellä oli "hyvä keskustelu" Valkoisessa talossa. Trump ja Pence olivat lähteen mukaan puhuneet siitä, miten lakia rikkoneet ja kongressiin tunkeutuneet henkilöt eivät edusta sitä America first -liikettä, jota 75 miljoonan yhdysvaltalaisen kerrotaan tukevan.

Miesten välit happamoituivat Pencen todettua aiemmin, ettei hänellä ole varapresidenttinä valtuuksia kumota Trumpille tappiollista vaalitulosta.

Ulkoministeriön henkilökunnassa tyytymättömyyttä

Trumpin kausi päättyy ensi viikolla, kun tuleva presidentti Biden vannoo virkavalansa. Yhdysvaltain ulkoministeriön nettisivuille ilmestyi kuitenkin maanantaina teksti, jossa Trumpin kauden kerrottiin jo päättyneen. Teksti oli lisätty Trumpin viralliselle elämäkertasivulle. Sivu poistettiin nopeasti kokonaan.

Tekstin alkuperä nostatti runsaasti spekulaatioita sosiaalisessa mediassa.

Uutissivusto Buzzfeedin mukaan sama muutos oli tehty myös varapresidentti Pencen tietoihin. Uutissivuston tietojen mukaan tekstimuutoksen takana olisi ollut ministeriön tyytymätön työntekijä. Hakkerointia ei Buzzfeedin lähteiden mukaan epäillä.

Ulkoministeri Mike Pompeo aikoo aloittaa asiasta tutkinnan, Buzzfeed kertoo. Valkoinen talo tai ulkoministeriö eivät sivuston mukaan tuoreeltaan kommentoineet asiaa.

Viime päivinä myös yhdysvaltalaiset diplomaatit ovat ilmaisseet tyytymättömyyttään presidentti Trumpin toimintaan Capitolin mellakoitsijoiden lietsomisessa. Muun muassa Foreign Policy -lehti on kertonut kymmenien diplomaattien allekirjoittamista kahdesta diplomaattisähkeestä, joissa tuomitaan Trumpin toimet ja moititaan ulkoministeri Pompeota siitä, ettei tämä ole antanut suorasanaista lausuntoa Bidenin vaalivoitosta.

-----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.