Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

KRP:n mukaan öljynvälitysyhtiö GT Trading pumpattiin tyhjäksi ennen konkurssia ja valtiolle aiheutui miljoonavahingot – käräjillä luetaan tänään syytteet

Helsingin käräjäoikeudessa luetaan tänään syytteet öljynvälitysyhtiö GT Trading Finlandin toimintaa koskevassa talousrikosvyyhdissä.

Keskusrikospoliisin (KRP) tekemä esitutkinta valmistui jo alkuvuodesta 2018. KRP:n käsityksen mukaan GT Trading Finland käytännössä pumpattiin tyhjäksi vuosina 2009–2013 ennen sen asettamista konkurssiin vuonna 2013. Poliisin mukaan varoja oli siirretty muihin yhtiöihin ja myös ulkomaille.

– Esitutkinnan perusteella konkurssi aiheutui näistä perusteettomista siirroista, kertoi KRP:n rikostarkastaja Erkki Rossi STT:lle vuonna 2018.

Velkojille aiheutettu vahinko oli poliisin mukaan yli 25 miljoonaa euroa.

Helsingin Sanomien mukaan Huoltovarmuuskeskus oli vuonna 2012 myynyt 24 miljoonan euron arvosta raskasta polttoöljyä ylivelkaantuneelle GT Trading Finlandille. Yhtiön heikko maksukyky havaittiin Huoltovarmuuskeskuksessa vasta sitten, kun yhtiö jätti laskuja maksamatta.

Huoltovarmuuskeskuksen epäonnistuneista öljykaupoista uhkasi HS:n mukaan aiheutua valtiolle yli 15 miljoonan euron tappiot.

Ex-toimitusjohtaja kiistää rikosepäilyt

Esitutkinnassa rikoksista epäiltynä oli useita GT Trading Finlandin johtoon kuuluneita ihmisiä. Oikeudenkäynnissä syytettynä on vain yhtiön entinen toimitusjohtaja. Hän kiistää kaikki häneen kohdistuvat rikosepäilyt ja pitää syytteitä täysin perusteettomina, sanoo puolustuksen oikeudenkäyntiavustaja Markus Liesegang.

– Asian käsittely on jo tähän mennessä kestänyt huomattavan kauan, ja tapahtumia on puitu jo vuodesta 2012 lähtien. Tämä on aiheuttanut merkittäviä vahinkoja vastaajalle, Liesegang kommentoi maanantaina sähköpostitse STT:lle.

Käräjäoikeus on varannut kokonaisuuden käsittelyä varten useita päiviä aina maalis-huhtikuun vaihteeseen asti.