Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjän vankilaviranomainen yrittää perua Navalnyin ehdonalaisen ja passittaa tämän vankilaan

Venäjän vankiloista vastaava viranomainen (FSIN) on vedonnut oikeusistuimeen, jotta se peruisi maan johtavan oppositiohahmon Aleksei Navalnyin ehdollisen vankeustuomion ja passittaisi tämän vankilaan, kertovat muun muassa Moscow Times ja Meduza . Navalnyi itse kertoi asiasta Twitterissä .

Navalnyi sai vuonna 2014 tuomion kavalluksesta, mutta esimerkiksi Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on todennut tuomion poliittiseksi. Hän on suorittanut tuomiostaan valtaosan ehdonalaisessa, joka kuitenkin päättyi vuodenvaihteessa.

FSIN perustelee vaatimustaan muun muassa sillä, että Navalnyi laiminlöi ilmoittautumisen viranomaisille. Sen mukaan Navalnyi on toipunut myrkytyksestään ja tämän olisi pitänyt ilmoittautua viranomaisille Moskovassa joulukuun lopussa. Toipumista FSIN perustelee Navalnyin myrkytyksestä kertovalla lääketiedelehti Lancet in artikkelilla.

Lisäksi FSIN perustelee vaatimustaan sillä, että Navalnyi olisi tehnyt ehdonalaisen aikana uuden rikoksen. Joulukuun lopussa Navalnyita vastaan nostettiin syyte petoksesta. Sen mukaan tämä olisi kavaltanut satoja miljoonia ruplia (miljoonia euroja) korruption vastaisen säätiönsä saamia lahjoitusrahoja ja käyttäneensä rahat omiin kuluihinsa ja omaisuuden hankkimiseen.

Yritys estää paluu Venäjälle

FSIN:n vetoomuksen voi tulkita yritykseksi estää Navalnyin paluu Venäjälle. Jos hän palaa maahan, hänet saatetaan pidättää ja toimittaa vankeuteen.

– Putin on niin raivoissaan siitä, että selvisin myrkytyksestä, että hän käski FSIN:n vaatimaan oikeudessa ehdonalaisen vankeuteni muuttamista oikeaksi vankeudeksi, Navalnyi kommentoi tviitissään.

Navalnyi on oleillut Saksassa siitä lähtien, kun hänet toimitettiin sinne hoitoon Siperiassa tehdyn myrkytyksen jälkeen. Länsimaat pitävät Venäjää syyllisenä myrkytykseen.