Toini-pyry toi Suomen muhkeimmat kinokset Helsinki-Vantaalle – Espoossa romahti kuplahallin katto

Lumen peittämiä autoja Helsingissä. ANTTI AIMO-KOIVISTO / LEHTIKUVA

Mika-Matti Taskinen / STT

Toini-pyryn sankat lumisateet tekivät Helsinki-Vantaan lentoasemasta tiistai-iltana Suomen lumisimman paikan, Foreca kertoo. Tänään aamulla seitsemän jälkeen Helsinki-Vantaan havaintoasemalla on mitattu 58 senttimetriä lunta.

Seuraavaksi eniten lunta on Lapissa Enontekiössä, jossa sitä on joitakin senttejä vähemmän kuin Helsinki-Vantaalla. Foreca tosin toteaa, että eteläisessä Suomessa tuuli on kinostanut lunta. Esimerkiksi Helsingin Kaisaniemessä lunta on noin 25 senttiä vähemmän kuin lentoaseman havaintoasemalla.

Forecan arvion mukaan keskiviikon aikana Uudellemaalle voidaan saada vielä 10–20 senttiä lisää lunta.

Lentoliikenne sujunut hyvin

Lumisateesta huolimatta lentoliikenne Helsinki-Vantaalla on sujunut hyvin.

– Pieniä viiveitä on lentoliikenteessä ollut kovan tuulen, lumisateen ja näiden yhdistelmästä johtuen, mutta kaiken kaikkiaan erinomaisesti on mennyt, kertoo Helsinki-Vantaan lentoaseman apulaisjohtaja Jani Elasmaa.

Toisaalta koronan takia lentoja on tällä haavaa merkittävästi normaalia vähemmän.

Espoossa kuplahallin katto romahti lumen painosta

Espoossa Tapiolan urheilupuistossa Esport Arenan kuplahallin katto on romahtanut lumen painosta, pelastuslaitos ja poliisi kertovat. Länsi-Uudenmaan poliisi kertoo Twitterissä , että onnettomuuden tapahtumahetkellä kuplahallissa ei ollut sisällä ihmisiä eikä kukaan loukkaantunut.

Hälytys onnettomuudesta tehtiin ennen kymmentä aamupäivällä.

Kuplahalli on asetettu käyttökieltoon toistaiseksi, pelastuslaitos kertoo.

Nurmijärvellä koulubussi ojaan

Lumisateiden luomat vaikeat ajo-olosuhteet jatkuvat tänään alkuiltaan saakka. Ilmatieteen laitoksen mukaan ajokeli voi olla heikko aina Keski-Suomen ja Keski-Pohjanmaan korkeudelle saakka. Uudellamaalla onnettomuusriski on säälaitoksen mukaan huomattava. Uudellamaalla varoitetaan myös jalkakäytävien liukkaudesta.

Keski-Uudenmaan pelastuslaitos kertoo Twitterissä , että Nurmijärvellä koululaisia kuljettanut linja-auto suistui tieltä ojaan ennen puoli yhdeksää aamulla. Koulunkulmantiellä sattunut onnettomuus tapahtui pelastuslaitoksen mukaan pienellä nopeudella eikä henkilövahinkoja sattunut.

Kyydissä oli kahdeksan koululaista ja kuljettaja. Onnettomuus tapahtui suoralla tieosuudella, jossa runsas lumi vaikeutti tien ja ojan välisen reunan havaitsemista.

Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksella yli 50 tehtävää

Nurmijärven koulubussionnettomuuden lisäksi Uudellamaalla on aamun aikana sattunut useampi liikenneonnettomuus. Esimerkiksi Vantaalla Hanabölentiellä kolme henkilöautoa ja linja-auto suistuivat tieltä aamulla ennen puoli kahdeksaa. Samalla alueella tapahtui eilen kolmen linja-auton ojaanajo.

Keski-Uudenmaan pelastuslaitos kertoo tiedotteessa, että Toini-pyryyn liittyviä tehtäviä on ollut yhteensä 52, joista 47 liittyy tieliikenteeseen. Pelastuslaitoksen mukaan ulosajot jatkunevat tänäänkin, sillä sankkojen lumisateiden on ennustettu jatkuvan iltapäivään saakka.

– Tiealueiden kunnossapito on paikoin pahasti ruuhkautunut ja osa tiestöstä ei ole ajettavassa kunnossa, pelastuslaitos kertoo.

Pelastuslaitos kehottaa mahdollisuuksien mukaan välttämään liikennöintiä.

Liukkaat tiet, kovat tuulet ja pöllyävä lumi johtivat kymmeniin liikenneonnettomuuksiin ympäri maata tiistaina. Liikenneonnettomuuksissa kuoli henkilöauton kuljettaja nokkakolarissa rekan kanssa. Lisäksi useita linja-autoja suistui tieltä.

Liikenneturva kehottaa Twitterissä kaikkia olemaan tarkkana, kun kohtaa aura-auton liikkuupa sitten kävellen, pyörällä, autolla tai millä kulkuvälineellä tahansa. Tärkeää on varmistaa, että aura-auton kuljettaja on huomannut sinut, Liikenneturva sanoo.

Hankala ajokeli etenkin Uudellamaalla

Myös liikennepäivystäjä Frans Anttonen Fintrafficin tieliikennekeskuksesta kertoo, että lumentulo aiheuttaa hankaluuksia tieliikenteessä etenkin Uudellamaalla ja Lounais-Suomessa,

– Tuuli on jatkunut aika navakkana, mikä vaikuttaa myös ajokeliin.

Tuuli pöllyttää lunta teiden pinnasta, ja lisäksi ajamista vaikeuttavat liukkaat tienpinnat.

Liukkaudesta on tieliikennekeskukseen kantautunut tietoja etenkin alemman tieverkon teiltä.

– Siellä on myös vielä lumisuutta. Kaikkia paikkoja ei ole ehditty auraamaan auki, Anttonen kertoo.

Muutamilla pienemmillä teillä on jäänyt raskaita ajoneuvoja jumiin. Pääväylät on Anttosen mukaan saatu aika hyvin hoidettua.

Eilen pelastuslaitokset saivat 530 hälytystä pelastustehtäviin. Hälytyksistä 190 oli vahingontorjuntatehtäviin ja 151 liikenneonnettomuuksiin. Alkuvuoden vastaavat keskiarvot olivat 278, 67 ja 25, kertoo sisäministeriön pelastusosaston erityisasiantuntija Esa Kokki Twitterissä .

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut