Uusista rajoituksista luvassa päätöksiä ensi viikon perjantaina – tulossa tiukennuksia rajaliikenteeseen ja matkustussuosituksiin

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru torstain tiedotustilaisuudessa. Jussi Nukari / LEHTIKUVA

Sanna Nikula / STT

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) mukaan uusi koronaviruksen muunnos aiheuttaa suurta huolta. Leviämisriskin uhka on ilmeinen, ja se on otettava vakavasti.

Uusi muunnos leviää selvästi nopeammin kuin aikaisemmat alatyypit. Ministeri painottaa, että on tärkeää, että leviämistä hillitseviin toimiin ryhdytään ennakoivasti ja riittävällä volyymillä.

– Kuntien ja alueiden on syytä jatkaa sosiaali- ja terveysministeriön ohjauskirjeessä esitettyjä rajoitustoimia. Toimia ei pidä tässä vaiheessa purkaa, Kiuru sanoi tiedotustilaisuudessa.

Hänen mukaansa erityisesti on kiinnitettävä huomiota siihen, että leviämisvaiheen toimenpiteet toteutetaan täysimääräisesti ja yhdenmukaisesti kaikilla leviämisvaiheen alueilla.

Hallitus neuvotteli keskiviikkona illalla useita tunteja koronatilanteesta ja uusista rajoituksista. Kiuru kertoi linjauksista tiedotustilaisuudessa torstaina.

Kiurun mukaan hallitus neuvottelee uusista kiristyksistä ensi viikon perjantaina, ja päätökset on määrä tehdä heti neuvottelun jälkeen järjestettävässä valtioneuvoston istunnossa.

Yksityiskohtia ministeri ei tässä vaiheessa valmistelua vielä kertonut. Hänen mukaansa päätöksiä tehdään rajojen kiristystoimista, entistä kireämmistä matkustussuosituksista ja STM:n kontolle tulleesta lisätoimien kokonaisuudesta.

Kuntien suunnitelmia odotetaan

Kiurun mukaan hallitus linjasi keskiviikkona, että sisäministeriö valmistelee ensi viikon perjantaiksi esityksen rajaliikenteen tiukentamiseksi muuntoviruksen leviämisen estämiseksi. THL on ohjeistanut, että kaikki Suomeen saapuvat tulisi ohjata testiin rajanylityspaikoilla.

– Siksi oli tärkeää, että valtioneuvosto tuli neuvottelussaan siihen johtopäätökseen, että rajakäytäntöjen tiukentaminen on edessä, jotta voimme varmistaa, että kaikki rajoille saapuvat voidaan ohjata testiin.

Kunnan on itse huolehdittava terveysturvallisuuden varmistamisesta alueensa rajanylityspaikoilla. Se tarkoittaa muun muassa riittävän testaamisen turvaamista. Valtio korvaa Kiurun mukaan tästä aiheutuvat kustannukset täysimääräisesti.

– Odotamme nyt jokaisen alueen suunnitelmaa siitä, millä tavalla nämä toimet käytännössä siellä varmistetaan toimiviksi.

Matkustajamäärät ovat suuria erityisesti Helsingin satamissa ja Länsi-Pohjan rajalla.

Sisäministeriön kansliapäällikkö Kirsi Pimiä kertoi tilaisuudessa, että valmistelu on aloitettu ja sen yhteydessä pohditaan muun muassa, millaisia kiristyksiä työmatkaliikenteen ja perhesyiden pohjalta voidaan tehdä.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) kommentoi Twitterissä, että rajaliikenteen vahvempi rajoittaminen on pienempi paha kuin koko yhteiskunnan sulkeminen.

– Haluamme turvata lasten ja nuorten kasvumahdollisuudet sekä muiden heikommassa asemassa olevien arjen niin, ettei rajoitustoimilla aiheutettaisi pidempiaikaisia ongelmia, Ohisalo sanoi Twitterissä.

Ulkoministeriö puolestaan valmistelee matkustussuositusten kiristämisen, ja aloittaa suositusten jatkuvan päivittämisen THL:n ohjeistuksen mukaisesti.

– Tämän lisäksi STM ja muut ministeriöt valmistelevat esityksen muista tarvittavista lisätoimenpiteistä muuntoviruksen leviämisen estämiseksi ensi viikon neuvotteluihin, Kiuru sanoi.

Kommentoi

Mainos: Pieksämäen kaupunki tuulipuisto

Itäisen Suomen suurin tuulipuisto rakentuu Pieksämäelle

Mainos: Navigaattori / Kuopion kaupunki

Uutta suuntaa työuralle Navigaattorista

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut