Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Tallinnan laivoilla tehdään koronatestejä – Ivanka Trump vessakohun kohteena

Uutissuomalainen: Kokoomuksen Orpo torjuu polttoaineiden veronkorotukset tällä ja ensi vaalikaudella

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo torjuu liikenteen polttoaineiden korotukset tällä ja tulevalla vaalikaudella. Orpo sanoo Uutissuomalaisen haastattelussa, että korotuksista tulisi pidättäytyä, koska polttoaineiden verotus on Suomessa jo nyt huippuluokkaa.

Ilmastotoimena polttoaineveron korotus on väärä työväline, koska ihmiset tarvitsevat autojaan, Orpo perustelee.

Orpon mielestä liikenteen päästöjä pitää vähentää edistämällä autokannan uudistumista ja puhtaiden sekoitepolttoaineiden kehittämistä.

Tallinkin laivoilla matkustavia testataan koronaviruksen varalta viikonloppuna – toiveena estää brittimuunnoksen leviäminen

Tallinkin laivoilla tehdään tänä viikonloppuna koronatestejä matkustajille, yhtiö kertoo.

Koronatestausta tarjotaan vain Tallinnasta Helsinkiin saapuville matkustajille. Testi on matkustajille vapaaehtoinen ja maksuton. Testauksen toteuttaa Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimi. Lisäksi matkustajille tarjotaan haluttaessa ilmaista terveysneuvontaa.

Koronatestauksia tehdään Star- ja Megastar-aluksilla.

Koronatestaamisen taustalla on THL:n suositus testata kaikki maahan saapuvat matkustajat, jotta ärhäkämmin tarttuvan koronaviruksen brittimuunnoksen leviäminen saataisiin estettyä.

Pakkanen paukkuu tänään etelässä, kylmintä on idässä – Kainuussa mitattiin yli 35 astetta pakkasta

Pakkaset paukkuvat vielä tänään suuressa osassa maata. Kylmintä säätä on luvassa maan eteläosasta kaartaen maan itäosiin Pohjois-Karjalaan asti, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta STT:lle.

Kaikkein hyytävintä sää on päivän aikana Etelä-Savossa ja Pohjois-Karjalassa.

Perjantain vastaisena yönä kylmin lukema mitattiin Kainuussa Kuhmossa, missä mittari näytti 35,6 astetta pakkasta. Pohjois-Karjalan Juuassa jäätiin 34,1 pakkasasteeseen.

Pakkasvaroitukset ovat voimassa Etelä- ja Keski-Suomessa Ahvenanmaata lukuun ottamatta.

Suomen ensimmäisen sanomalehti ilmestyi 250 vuotta sitten – lehden kaikki numerot löytyvät vapaasti verkosta

Suomen ensimmäisen sanomalehden ilmestymisestä tulee tänään kuluneeksi 250 vuotta.

Tidningar Utgifne Af et Sällskap i Åbo, eli "turkulaisen seuran julkaisemia lehtiä", julkaisi ensimmäisen numeronsa 15. tammikuuta 1771. Kahden viikon välein ilmestyneissä numeroissa oli kussakin kahdeksan sivua. Lehti ilmestyi kahdeksan vuoden ajan ja uudelleen tauon jälkeen neljän vuoden ajan.

Lehden kaikki numerot ovat luettavissa Kansalliskirjaston verkkosivuilla.

Biden aikoo nostaa minimipalkkaa sekä kotitalouksien koronatukirahaa elvytyspaketissaan

Yhdysvaltain tuleva presidentti Joe Biden ehdottaa 1,9 biljoonan dollarin suuruista talouden elvytyspakettia. Asiasta kertovat Bidenin vallanvaihtotiimin virkamiehet.

Biden avasi aikeitaan puheessaan Suomen aikaa aamuyöllä. Suunnitelmaan kuuluu muun muassa liittovaltion minimituntipalkan nostaminen 15 dollariin.

Lisäksi kansalaisille lähetettävä koronatukiraha nostettaisiin 2 000 dollariin. Biden aikoo myös esittää erillisen koronaelvytyspaketin, joka kannustaa yrityksiä palkkaamaan työvoimaa. (Lähde: AFP)

Biden aikoo esittää jo kerran kaatunutta 350 miljardin tukea osavaltioille ja paikallishallinnoille

Yhdysvaltain seuraava presidentti Joe Biden aikoo esittää osana 1,9 biljoonan koronaelvytyspakettiaan 350 miljardin tukea osavaltioille ja paikallishallinnoille. Sama tukiesitys kaatui viime vuonna republikaanien vastustukseen.

Vaikka kongressin molemmat kamarit ovat jatkossa demokraattien hallussa, Bidenin esityksen toteuttaminen ei ole läpihuutojuttu. Demokraattien kontrolli senaatista on hutera, sillä puolueella on vain 50 istuinta sadasta.

Senaatin sääntöjen mukaan tasan menevissä äänestyksissä varapresidentti Kamala Harrisilla on ratkaiseva ääni. Bidenin on siis saatava joka ainoa puolueensa senaattori tuekseen tai houkuteltava republikaaneja puolelleen. (Lähde: AFP)

Äärioikeistolaiset värväävät väkeä joukkoihinsa asevoimissa, varoittaa Yhdysvaltain puolustusministeriö

Yhdysvalloissa äärioikeistolaiset ja valkoisen ylivallan kannattajat värväävät aktiivisesti väkeä ryhmiinsä maan asevoimissa, kertoo Yhdysvaltain puolustusministeriö. Ministeriön mukaan ryhmät ovat saaneet enemmän tukea viimeisen vuoden aikana.

Puolustusministeriö kertoi viime viikolla tapahtuneen kongressitalon valtausyrityksen jälkeen, että se käynnistää tutkinnan ääriryhmien laajuudesta Yhdysvaltain asevoimien riveissä.

Nimettömänä pysynyt puolustusviranomainen kertoo, että ääriryhmät myös rohkaisevat omia jäseniään hakeutumaan sotilaskoulutukseen. (Lähde: AFP)

Media: Ivanka Trump ja Jared Kushner eivät antaneet salaisen palvelun käyttää vessojaan – veronmaksajille 100 000 dollarin lasku

Yhdysvalloissa väistyvän presidentin Donald Trumpin tytär Ivanka Trump ja tämän aviomies Jared Kushner ovat jälleen otsikoissa, kun sanomalehti Washington Post julkisti tietoja pariskuntaa suojelevien salaisen palvelun agenttien käymäläjärjestelyistä.

Lehden tietojen mukaan presidentin tytär ja vävy ovat kieltäneet heitä suojelevia agentteja käyttämästä yhtäkään pariskunnan kodin puolesta tusinasta vessasta. Agenteille on jouduttu vuokraamaan läheistä asuntoa sen wc-tilojen vuoksi, mistä veronmaksajille on kertynyt jo 100 000 dollarin lasku.

Pohjois-Korea esitteli sukellusveneillä laukaistavia ohjuksia sotilasparaatissa

Pohjois-Korean pääkaupungissa Pjongjangissa on järjestetty sotilasparaati, jossa maa esitteli sukellusveneillä laukaistavia ballistisia ohjuksia. Asiasta kertoo Pohjois-Korean valtionmedia.

Paraati järjestettiin juhlistamaan maan johtavan puolueen kokousta. Puolue kokoontuu viiden vuoden välein, viimeksi vuonna 2016.

Aiemmin tällä viikolla kerrottiin Pohjois-Korean yksinvaltaisen johtajan Kim Jong-unin vannoneen maan vahvistavan ydinaseitaan. Asiantuntijat ovat arvioineet, että Pohjois-Korea pyrkii toimillaan herättämään Yhdysvaltain pian virkaan astuvan presidentin Joe Bidenin hallinnon huomion. (Lähde: AFP)

Indonesiassa maanjäristys luhisti sairaalan ja hotellin – kuolleita ainakin kolme

Indonesiassa voimakas maanjäristys on johtanut useiden rakennusten luhistumisiin Sulawesin saarella. Sortuneiden rakennusten joukossa on sairaala ja hotelli. Pelastusviranomaiset ovat vahvistaneet ainakin kolmen ihmisen kuolleen.

Sortuneessa sairaalassa oli yli tusina potilasta ja henkilökunnan jäsentä, joiden arvellaan olevan loukussa raunioissa.

Varhain perjantaina iskeneen maanjäristyksen voimakkuus oli 6,2 magnitudia. Sulawesin saarella koettiin vuonna 2018 tuhoisa maanjäristys, jossa kuoli tuhansia. (Lähde: AFP)

Saksan CDU aloittaa johtajavalintaan huipentuvan puoluekokouksen

Saksan hallitseva puolue kristillisdemokraatit (CDU) aloittaa tänään kaksipäiväisen etäpuoluekokouksensa. Kokous huipentuu huomenna lauantaina, kun kokousedustajat äänestävät CDU:lle uuden puheenjohtajan.

Illalla alkavassa kokouksessa puhuvat tänään muun muassa liittokansleri Angela Merkel ja väistyvä puheenjohtaja Annegret Kramp-Karrenbauer.

Puoluekokous piti järjestää jo viime keväänä, mutta sitä jouduttiin lykkäämään useasti koronaepidemian takia. Tilanteen jatkuessa vaikeana kokous päätettiin lopulta järjestää virtuaalisena, ensimmäistä kertaa puolueen historiassa. (Lähde: AFP)

Arsenalin ja Crystal Palacen kohtaaminen päättyi nollapeliin

Englannin Valioliigassa torstai-iltana Lontoossa kohdanneet Arsenal ja Crystal Palace pyörittelivät maaleitta päättyneen tasapelin.

Crystal Palace ei onnistunut hyödyntämään maalipaikkojaan pelin ensimmäisellä jaksolla. Arsenal puolestaan petrasi peliään tauon jälkeen, mutta maalinteossa onnistumiset jäivät silti väliin.

Sarjassa sijalla 11 oleva Arsenal oli voittanut neljä edellistä otteluaan. Crystal Palace on sijalla 13, pisteen Arsenalia jäljessä. Crystal Palacelle tasapelikin näyttäytyi tyydyttävänä tuloksena, sillä se on voittanut vain yhden kahdeksasta viime ottelustaan. (Lähde: AFP)

Raskin Boston vahvempi voittolaukauskilpailussa

Jääkiekon NHL:ssä Boston Bruins ja New Jersey Devils selvittelivät paremmuuttaan voittolaukauskilpailussa sen jälkeen, kun ottelun kolmas erä päättyi tasan 2–2.

Bostonin suomalaistähti Tuukka Rask varmisti maalivahtina joukkueensa 3–2-voiton. Rask torjui pelissä 20 kertaa ja pysäytti voittolaukauskisassa kaikki kolme kiekkoa.

Newyorkilaisjoukkueiden Islandersin ja Rangersin kohtaamisessa ensin mainittu dominoi ottelua ja voitti sen lopulta tylyin numeroin 4–0. Rangersin Kaapo Kakko jäi muun joukkueensa tavoin pisteittä.

Carolina Hurricanesin Sebastian Aho ja Teuvo Teräväinen nappasivat molemmat yhden syöttöpisteen, kun heidän joukkueensa voitti Detroit Red Wingsin maalein 3–0.