Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saksa aikoo jatkaa ja kiristää koronarajoituksia – Serbia otti käyttöön kiinalaisrokotteen

Saksassa aiotaan jatkaa nykyisiä koronarajoituksia tammikuun lopusta ainakin helmikuun puoliväliin saakka, kertovat saksalaismediat . Lisäksi kasvomaskin käyttö on tulossa pakolliseksi julkisissa liikennevälineissä sekä kaupoissa.

Tiedot käyvät ilmi esityksestä, jota käsitellään liittokansleri Angela Merkelin ja osavaltioiden pääministereiden kokouksessa myöhemmin tänään. Uutistoimisto AFP:n näkemän esityksen mukaan työnantajia aiotaan myös painostaa aiempaa voimakkaammin suosimaan etätyöskentelyä.

Saksassa on nähty varovaisia merkkejä koronatilanteen pahenemisen pysähtymisestä, mutta uudet virusmuunnokset huolestuttavat päättäjiä.

– Tämä trendi on varovaisen myönteinen, ja se on saavutettu viime viikkojen rajoituksilla. Mutta meillä on vielä pitkä matka siihen, että voimme sanoa tartuntojen olevan hallussa, kommentoi Merkelin tiedottaja Steffen Seibert.

Saksa sulki ravintolat, vapaa-ajan kohteet ja urheilutilat jo marraskuussa ja laajensi sulkua joulukuussa koskemaan myös kouluja ja useimpia kauppoja.

Tänään maassa raportoitiin vajaasta 11 400 uudesta tartuntatapauksesta ja lähes tuhannesta koronavirustartuntaan liittyvästä kuolemasta. Uusien tartuntojen esiintyvyys on noin 130 tapausta 100 000:ta asukasta kohden, kun hallituksen tavoitteena on saada luku alle 50:n.

Deutsche Welle -lehden mukaan Saksassa on myös löydetty uusi koronavirusmuunnos. Tiedossa ei kuitenkaan vielä ole, onko muunnos mahdollisesti herkemmin leviävä.

Koronavirus näkyy Saksan taloudessa, jota tukeakseen maa otti päättyneenä vuonna 2020 ennätykselliset 130,5 miljardia euroa uutta lainaa.

Serbia sai miljoona rokoteannosta Kiinasta

Serbia on ensimmäisenä eurooppalaisena maana ottanut käyttöön kiinalaisen Sinopharmin valmistaman koronarokotteen. Ensimmäisenä rokotteen saanut maan terveysministeri Zlatibor Loncar kuvaili sitä "ainoaksi tavaksi palata normaalielämään".

Ministeri vakuutteli televisiolähetyksessä kiinalaisrokotetta täysin turvalliseksi. Serbia sai rokotetta lauantaina miljoonan annoksen suuruisen erän. Kyse on jo kolmannesta balkanilaisvaltiossa käyttöön otetusta koronarokotteesta. Maassa on käytetty myös Pfizerin ja Biontechin rokotetta sekä venäläistä Sputnik V:tä.

Maan presidentti Aleksandar Vucic ilmoitti tiistaina, että rokotteita jaetaan noin 300 pisteessä Serbian suurimmissa kaupungeissa.

Kiinan pohjoisosassa rakennetaan massiivista karanteenikeskusta

Kiinassa rakennetaan kiireen vilkkaa suurta koronakaranteenikeskusta maan pohjoisosassa sijaitsevan Shijiazhuangin kaupungin laitamille. Rakennustyöntekijät tekevät töitä vuorokauden ympäri saadakseen mahdollisimman nopeasti valmiiksi tuhansia huoneita sisältävän keskuksen.

Valtiontelevisio CCTV:n mukaan keskukseen on määrä mahtua 4 000 ihmistä, kunhan se valmistuu. Rakennustyöt alkoivat viime viikon puolivälissä.

Kiina on kertonut saaneensa koronavirustilanteen pitkälti hallintaan maan sisällä, mutta pienet, paikalliset tautikeskittymät ovat saaneet kiinalaisviranomaiset muun muassa määräämään tietyille alueille joukkotestauksia ja tiukkoja koronarajoituksia.

Koronavirustilanne on heikentynyt viime viikkoina monessa maassa. Virukseen liittyviä kuolemia on maailmanlaajuisesti raportoitu jo yli kaksi miljoonaa.

-----

Lähteinä myös Spiegel, Bild, AFP.