Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Trump kehotti videopuheessaan amerikkalaisia rukoilemaan seuraavan hallinnon puolesta ja totesi, että hänen aloittamansa kansanliike on vasta alussa

Väistyvä presidentti Donald Trump kehottaa viimeisessä presidentin videopuheessaan amerikkalaisia rukoilemaan seuraavan hallinnon puolesta. Asia käy ilmi Trumpin videopuheesta myöhään Suomen aikaa tiistaina julkaistulla tallenteella.

– Tällä viikolla virkavalansa vannoo uusi hallinto, ja rukoilemme sen menestystä Amerikan säilyttämisessä turvallisena ja hyvinvoivana, Trump sanoi.

Trump korosti puheessaan asioita, joita pitää kautensa saavutuksina. Hän painottaa muun muassa olevansa ensimmäinen presidentti vuosikymmeniin, joka "ei aloittanut uusia sotia". Toisaalta Trump korosti kovistelleensa Kiinaa kansainvälisillä areenoilla.

– Olemme herättäneet henkiin liittolaisuussuhteemme, ja johdollamme maailman kansakunnat ovat nousseet vastustamaan Kiinaa tavalla, jollaista ei ole koskaan aiemmin nähty.

Trump myös totesi tulleensa Washingtoniin "ulkopuolisena", joka ei ollut koskaan toiminut politiikassa.

– Tiesin, että kansakuntamme mahdollisuudet olivat rajattomat niin kauan, kun laitamme Amerikan ensin, Trump sanoi toistaessaan puheessaan kauttaan määrittäneen iskulauseen.

– Rakensimme maailman mahtavimman talouden, hän lisäsi.

Hän otti myös vahvasti kunniaa Yhdysvaltain talouskasvusta ja kiistellyistä toimistaan Israelin suhteen. Trump julisti Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi ja puski Israelia rauhansopimuksiin useiden Lähi-idän maan kanssa.

"En ollut vasemmistolainen enkä oikeistolainen", Trump väitti

Puhe oli sovittelevampi kuin Trumpin kaudella on totuttu näkemään. Trump muun muassa kiitti liittolaistaan varapresidentti Mike Penceä, jota hän vielä mollasi muutama viikko sitten, koska tämä ei suostunut Trumpin vaatimuksiin yrittää kumota Trumpin vilpilliseksi väittämä vaalitulos. Mediatietojen mukaan miesten välit ovat olleet sen jälkeen jäätävät.

Puheessaan Trump myös totesi, ettei väkivalta ole ratkaisu, viitaten kongressitalon valtaukseen tammikuun alussa. Trumpia on syytetty laajasti valtauksen lietsomisesta.

Väistyvä presidentti myös sanoi, ettei hänen hallintonsa agenda ollut vasemmistolainen tai oikeistolainen, republikaaninen tai demokraattinen.

Trumpia on syytetty hänen koko kautensa äärioikeiston kanssa flirttailusta. Hän on myös soimannut äärivasemmistoksi katsomiaan tahoja toistuvasti.

Puheensa Trump päätti toteamalla, että paras on vielä edessä. Hän myös vihjasi, että hänen aloittamansa kansanliike on vasta alussa.

– Tahdon teidän tietävän, että aloittamamme liike on vasta alku. Mitään siihen verrattavaa ei ole aiemmin ollut.

– Poistun tältä majesteettiselta paikalta lojaalilla ja iloisella sydämellä. Uskon, että maamme ja sen lasten tulevaisuuden kannalta paras on vielä edessä, hän totesi puheensa lopuksi.

Vaikka puheen sävy oli sovittelevampi kuin etenkin viime viikkoina on totuttu kuulemaan, Trump ei viitannut uuteen presidenttiin Joe Bideniin nimeltä.

Myös Trumpin puoliso ja tytär ovat jättäneet jäähyväisiään

Väistyvän presidentin lisäksi jäähyväisviestejä ovat julkaisseet myös tämän tytär Ivanka Trump sekä Yhdysvaltain ensimmäinen nainen Melania Trump.

Ivanka Trump julkaisi jäähyväisviestinsä Twitterissä paikallista aikaa tiistai-iltana eli Suomen aikaa keskiviikkona alkuyöstä. Hän kuvaili presidentin neuvonantajana olemisen toimimisen olleen elämänsä kunnia.

– Saavuin Washingtoniin taistelemaan amerikkalaisten perheiden puolesta ja poistun kokien tehneeni näin, hän sanoi.

Ivanka Trump toivoi myös viisautta, rohkeutta ja voimaa muun muassa Bidenille ja tulevalle varapresidentille Kamala Harrisille sekä heidän puolisoilleen. Presidentin tytär puhutteli viestissään Bidenia ja Harrisia maan seuraavana presidenttinä ja varapresidenttinä, toisin kuin hänen isänsä omassa jäähyväisviestissään.

Melania Trump julkaisi oman jäähyväisviestinsä Twitter-tilillään jo maanantaina. Videoviestissään hän puhui muun muassa väkivaltaa vastaan ja kiitti yhdysvaltalaisia. Lisäksi hän totesi, että ensimmäisen naisen tehtävä on ollut hänen elämänsä suurin kunnia.

Tiistai oli Trumpin kauden viimeinen kokonainen päivä. Uusi presidentti Joe Biden vannoo virkavalansa keskiviikkona, ja hänen kerrottiin myöhään tiistai-iltana Suomen aikaa saapuneen ilmatukikohtaan lähelle Washingtonia. Ennen lähtöään hän jätti median mukaan liikuttuneet jäähyväiset kotikaupungissaan Delawaressa.

Virkaanastujaistensa aattona Biden osallistui Washingtonissa koronapandemian vuoksi kuolleiden yhdysvaltalaisten kunniaksi järjestettyyn muistotilaisuuteen, jossa hän ja Harris myös puhuivat.

Trump ei aio osallistua Bidenin virkaanastujaisiin, rikkoen näin pitkäaikaista perinnettä. Hän ja hänen vaimonsa Melania Trump eivät ole myöskään kutsuneet Bideneita tutustumiskäynnille Valkoiseen taloon tai toivottaneet näitä muutenkaan tervetulleeksi.

--

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.