Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

THL suosittelee nyt yli kahden metrin turvaväliä muihin ihmisiin, syynä uudet koronavirusmuunnokset

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on tänään antanut uuden suosituksen turvaväleistä. Nyt laitos suosittelee yli kahden metrin turvaväliä muihin ihmisiin. Lisäksi lähikontakteja tulisi vähentää THL:n mukaan entisestään.

Uuden suosituksen syynä ovat uudet koronavirusmuunnokset, jotka tarttuvat ja leviävät aiempaa virusmuunnosta nopeammin.

Kasvomaskia tulisi käyttää julkisissa tiloissa, vaikka yli kahden metrin turvavälin pitäminen onnistuisikin. Tärkeää on THL:n mukaan myös huolehtia käsi- ja yskimishygieniasta sekä ladata Koronavilkku.

THL kehottaa myös hakeutumaan herkästi koronatestiin.

– Koska muuntunut koronavirus leviää helpommin, on meidän oltava entistä varovaisempia ja pidettävä yli kahden metrin turvaväliä muihin. Lähikontaktit tulisi rajata vain välttämättömimpiin. On myös tärkeää, että vähäisimmistäkin koronavirukseen sopivista oireista hakeudutaan edelleen koronatestiin, sanoo THL:n johtaja Mika Salminen tiedotteessa.

Suomessa todettu tähän mennessä yli 41 000 koronatartuntaa

Suomessa on THL:n mukaan raportoitu 444 uutta koronavirustartuntaa. Kahden viikon aikana tartuntoja on raportoitu 3 617, mikä on 152 enemmän kuin edeltävien kahden viikon aikana.

Viimeisten kahden viikon aikana eniten koronatartuntoja on todettu 20–29-vuotiailla sekä 30–39-vuotiailla. Testejä on THL:n mukaan tähän mennessä otettu yli 2,6 miljoonaa, viimeisen vuorokauden aikana noin 8 600.

Yhteensä Suomessa on todettu tähän mennessä 41 166 koronatartuntaa. Eniten tartuntoja on todettu Helsingissä (12 111), Vantaalla (4 484), Espoossa (4 237), Turussa (2 411) ja Tampereella (1 278).

Koronatartuntojen ilmaantuvuus Suomessa on nyt 63,4 sataatuhatta asukasta kohden.

Helsingin satamiin tulleita matkustajia testattiin viikonloppuna, seitsemällä tartunta

Helsingin satamiin Tallinnasta tulleiden laivojen matkustajia testattiin koronaviruksen varalta viime viikonloppuna.

Testejä tehtiin noin 600, ja positiivisia tuloksia oli seitsemän eli 1,2 prosenttia testatuista, kerrotaan Sataman terveysneuvonnasta.

Länsisatamaan ja Katajanokan satamaan tuli viime viikon perjantaina, lauantaina ja sunnuntaina yhteensä noin 5 700 ihmistä.

STM lähetti selvityspyynnön Husille ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirille koronarokotteiden määrästä

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on lähettänyt Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirille (Hus) sekä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirille selvityspyynnön niiden erityisvastuualueilla olevien koronarokotteiden määrästä. Asiasta kertoo STM tiedotteessa.

STM pyytää sairaanhoitopiirejä myös esittämään suunnitelman rokotusten jakamisesta. Vastaukset on annettava perjantaiaamuun mennessä.

STM:n tietojen mukaan Helsingin yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueella ja Turun yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueella on varastossa runsaasti koronarokotteita. Lisäksi Suomeen saapuu tällä viikolla noin 40 000 rokotetta lisää, STM kertoo.

Ministeriön mukaan edellisten rokotteiden pitäisi pääsääntöisesti olla annettuna ennen seuraavan rokote-erän saapumista.

Sosiaali- ja terveysministeriö lähetti perjantaina kunnille ja kuntayhtymille ohjauskirjeen, jossa se muistutti, että näiden on annettava koronarokotteet heti, kun ne ovat käytettävissä.

Rokotusasiantuntijaryhmä: Ikääntyneiden rokottamisen edettävä ammattilaisten rokotusten rinnalla

Saatavilla olevia koronarokotteita on ryhdyttävä antamaan yli 80-vuotiaille mahdollisimman nopeasti, jotta ikääntyneillä olisi mahdollisuus saada suojaa vakavalta koronavirustaudilta, totesi Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä (KRAR) keskiviikkona.

Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) asettama.

Suomen koronarokotestrategian mukaan rokotetta tarjotaan ikääntyneille sen jälkeen, kun tehohoidon henkilökunta, koronapotilaita hoitavat sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijät sekä ikääntyneiden hoivakotien asukkaat ja henkilökunta on pääosin rokotettu.

Tällä hetkellä valtaosa näihin ryhmiin kuuluvista ihmisistä on saanut rokotteen.

– Ikääntyneiden rokotukset on tarpeen aloittaa, vaikka edeltävien ryhmien rokotukset olisivat vielä kesken. Viiveiden välttämiseksi kriittisen sote-henkilökunnan ja ikääntyneiden rokotuksia on tehtävä rinnakkain, sanoo KRARin puheenjohtaja Ville Peltola tiedotteessa.

Koronarokotteen saanut yli 62 000 ihmistä

Suomessa reilut 62 000 ihmistä on saanut rokotteen koronavirusta vastaan, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen rokotusrekisteri. Vasta käyttöön otettu palvelu kertoo rokotustilanteen sairaanhoitopiireittäin. Tiedoissa saattaa olla viiveitä.

Rekisterin mukaan eniten koronarokotetta on annettu Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä, jossa vajaat 17 000 ihmistä on saanut rokotteen. Varsinais-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Pirkanmaan sairaanhoitopiireissä rokotteen on saanut 5 000–6 000 ihmistä kussakin.

Eniten on rokotettu 50–59-vuotiaita. Sen ikäisiä rokotteen saaneita on vajaat 13 000. Seuraavaksi eniten on rokotettu 40–49-vuotiaita (11 839) sekä 30–39-vuotiaita (11 437).

Yli 70-vuotiaita rokotteen saaneita on tämänhetkisen tiedon mukaan yli 12 000, joista eniten rokotuksen saaneita on 80–89-vuotiaissa (5 771).

16–29-vuotiaita rokotteen saaneita on hieman yli 7 000.

Alle tuhannen rokotteen sairaanhoitopiirejä ovat tällä hetkellä Ahvenanmaa (459), Länsi-Pohja (778), Keski-Pohjanmaa (868) ja Vaasa (934)

Panssariprikaatissa 130 altistunut koronavirukselle

Panssariprikaatissa Hattulan Parolannummella yhdellä varusmiehellä on todettu koronatartunta. Altistuneita on kaikkiaan 130, joista 120 on varusmiehiä ja 10 henkilökuntaan kuuluvia, kertoo Maavoimat tiedotteessa.

Varusmies oli perjantaina lähtenyt lomajaksolle, ja sunnuntaina hänellä todettiin tartunta. Infektiolääkäri määritteli tartuttavuusajanjaksoksi 10.–15. tammikuuta. Näin ollen on todennäköistä, että kyseisenä aikana palveluksessa ollessaan varusmies on altistanut muita.

Kaikki altistuneet varusmiehet ovat samasta yksiköstä ja osastosta.