Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvaltain uutta presidenttiä ja varapresidenttiä onnitellaan maailmalla – Sauli Niinistö onnitteli Joe Bidenia, Sanna Marin onnitteli Kamala Harrisia

Yhdysvaltain valansa vannoneet presidentti Joe Biden ja varapresidentti Kamala Harris saavat onnitteluita maailman poliittisilta johtajilta. Onnittelunsa on lähettänyt myös Suomen ulkopoliittinen johto.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö onnittelee Bidenia Twitterissä .

– Suomi odottaa innolla yhteistyötä teidän ja hallintonne kanssa globaalien ongelmien ratkaisemiseksi sekä transatlanttisten suhteidemme vahvistamiseksi, Niinistö kirjoittaa.

Yhdysvaltain historian ensimmäistä naispuolista varapresidenttiä Kamala Harrisia sen sijaan onnittelee Suomen pääministeri Sanna Marin (sd.) niin ikään Twitterissä julkaistussa viestissä .

– Lämpimimmät onnitteluni varapresidentti Kamala Harrisille. Odotan innolla työskentelyä teidän ja hallintonne kanssa. Suomi haluaa vahvistaa hyviä suhteitaan ja yhteistyötä maanne kanssa entisestään. Ilmasto, tasa-arvo ja ihmisoikeudet tarvitsevat vahvoja puolestapuhujiaan, Marin kirjoittaa.

Valtioneuvosto tiedotti illalla, että Marin on kirjoittanut kirjeen Harrisille. Kirjettä ei julkaistu, mutta tiedotteessa pääministerin kerrotaan kirjoittavan tarpeesta vahvistaa Euroopan ja Yhdysvaltojen yhteistyötä demokratian, ihmisoikeuksien ja oikeusvaltion edistämiseksi.

Pääministerin kerrotaan myös esittäneen varapresidentille vahvan toiveen Yhdysvaltojen sitoutumisesta monenkeskiseen yhteistyöhön YK:ssa, WHO:ssa ja Arktisessa neuvostossa.

Boris Johnson: Amerikan johtajuus on elintärkeää

Britannian pääministeri Boris Johnson onnittelee molempia Twitterissä ja sanoo, että amerikkalainen johtajuus on elintärkeää yhteisissä asioissa.

– Onnittelut Joe Bidenille astumisesta Yhdysvaltain presidentin virkaan sekä Kamala Harrisille hänen historiallisista virkaanastujaisistaan. Amerikan johtajuus on elintärkeää asioissa, jotka vaikuttavat meihin kaikkiin, ilmastonmuutoksesta koronavirukseen, Johnson kirjoittaa.

Saksan liittokansleri Angela Merkel on onnitellut niin ikään sekä Bidenia että Harrisia, kertoi hänen edustajansa Twitterissä. Edustajan mukaan Merkel myös sanoi odottavansa innolla uutta lukua Saksan ja Yhdysvaltojen välisessä ystävyydessä ja yhteistyössä.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron toivotti Twitterissä Yhdysvallat tervetulleeksi takaisin Pariisin ilmastosopimukseen.

– Yhdessä olemme vahvempia kohtaamaan aikamme haasteet. Vahvempia rakentamaan tulevaisuuttamme. Vahvempia suojelemaan planeettaamme, Macron kirjoitti.

Onnittelunsa sukujuuriltaan irlantilaiselle Bidenille on lähettänyt myös Irlannin pääministeri Micheal Martin.

– Tänään todellinen Irlannin ystävä Joe Biden aloitti Yhdysvaltain presidenttinä. Kuten hän sanoi puheessaan, tämä on historian ja toivon päivä.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu lähetti tuoreelle presidentille toiveensa, että tämä vahvistaa maiden välistä liittolaisuussuhdetta.

– Presidentti Biden, meillä on ollut lämmin ystävyyssuhde jo vuosikymmenien ajan. Odotan innolla yhteistyötä kanssanne yhteisten haasteiden kuten Iranin muodostaman uhkan kohtaamisessa. Jumala siunatkoon Yhdysvaltoja ja Israelia, Netanjahu sanoi Twitterissä julkaistussa videotervehdyksessään.

Paavi toivoo sovinnontekoa ja rauhaa

Paavi Franciscus toivoo Bidenin edistävän sovinnontekoa ja rauhaa kaikkialla maailmassa.

Paavin mukaan vakavat kriisit uhkaavat ihmiskuntaa ja niihin tarvitaan kaukonäköisiä ja yksimielisiä ratkaisuja.

– Rukoilen, että päätöksiänne ohjaa huolenpito aidosti oikeudenmukaisen ja vapaan yhteiskunnan rakentamisesta, paavi Franciscus sanoi lausunnossaan.

Lähes kaikista edeltäjistään poiketen Biden on katolilainen. Häntä ennen Yhdysvalloissa on ollut vain yksi katolinen presidentti, John F. Kennedy 1960-luvun alussa.

Venäjä toivoo jatkoaikaa ydinasesopimukselle

Venäjän ulkoministeriö puolestaan toivoo lausunnossaan Bidenin hallinnolta "rakentavampaa" lähestymistapaa neuvotteluihin Uusi Start -ydinasesopimuksen jatkosta. Neuvottelut olivat jäissä Donald Trumpin kaudella.

Nykyinen molempien maiden ydinaseiden määrää rajoittava sopimus vanhenee 5. helmikuuta.

– Olemme valmiita työskentelemään tasa-arvon ja yhteisten intressien lähtökohdista, ulkoministeriön lausunnossa sanotaan.

Venäjä toivoo, että sopimusta jatkettaisiin nykyisin ehdoin seuraavien viiden vuoden ajaksi, jotta mailla olisi aikaa neuvotella pidemmän aikavälin järjestelyistä. Sen mukaan Trumpin hallinnon tavoitteena oli jo tehtyjen asevarustelusopimusten purkaminen.

Trumpin hallinto oli pyrkinyt tuomaan nopeasti kasvavaa Kiinaa osaksi sopimusta. Kiinan ydinasearsenaali on kuitenkin edelleen vain murto-osa Yhdysvaltojen ja Venäjän vastaavista.