Unkari antoi Sputnikille ja AstraZenecan koronarokotteelle alustavat hätäluvat, Hollantiin yöllinen ulkonaliikkumiskielto koronan vuoksi

Pääministeri Viktor Orbanin edustaja arvosteli Euroopan lääkevirastoa viivyttelystä rokoteasiassa. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Unkarista tuli torstaina ensimmäinen EU-maa, joka myönsi alustavan hyväksynnän venäläiselle Sputnik-koronarokotteelle. Samalla tuli alustava hyväksyntä myös AstraZenecan ja Oxfordin yliopiston rokotteelle.

Pääministeri Viktor Orbanin edustaja Gergely Gulyas arvosteli Euroopan lääkevirastoa (EMA) erittäin hitaasta toiminnasta.

–Valitettavasti he ovat hyvin hitaita. Britannia on jo antanut hyväksynnän AstraZenecalle, ja he rokottavat sillä täyttä päätä, mutta me emme voi sitä käyttää, koska EMA:n hyväksyntää ei ole, Gulyas sanoi.

EMA:n mahdollinen hyväksyntä AstraZenecan rokotteelle on tulossa 29. tammikuuta. EMA:n sääntöjen mukaan EU-maa voi hätätilanteessa myöntää itse rokotteelle tilapäisen käyttöluvan.

Sputnik tarvitsee vielä Unkarin terveysviranomaisten antaman luvan ennen kuin se voidaan ottaa käyttöön. Torstaina oli epäselvää, kuinka kauan tähän menee.

Hollantiin ulkonaliikkumiskielto ensimmäistä kertaa sitten toisen maailmansodan

Hollannin parlamentti hyväksyi torstaina hallituksen esityksen yöllisestä ulkonaliikkumiskiellosta koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Iltayhdeksästä puoli viiteen aamulla kestävä ulkonaliikkumiskielto astuu voimaan lauantaina. Sen on määrä kestää helmikuun puoliväliin.

Kyseessä on ensimmäinen kerta toisen maailmasodan jälkeen, kun maahan julistetaan ulkonaliikkumiskielto.

Esitys ulkonaliikkumiskiellosta hyväksyttiin pääministeri Mark Rutten hallituspuolueiden ja joidenkin oppositioryhmittymien tuella. Se sai osakseen myös arvostelua varsinkin islam-vastaisen PVV-puolueen johtajalta Geert Wildersiltä.

– Puolustan vapautta, koska olen itse menettänyt sen, perusteli Wilders, joka on jo vuosia ollut ympärivuorokautisessa vartioinnissa saamiensa tappouhkauksien vuoksi.

Kommentoi

Mainos: K-Citymarket Päiväranta ja K-Citymarket Kolmisoppi

Anna ajallesi arvoa - kaikki ostokset yhdellä kertaa Kuopion K-Citymarketeista. Kaupungin laajimmat valikoimat valitaan huolella ja ammattitaidolla

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut