Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Virkamiehelle maksettiin kaksi vuotta palkkaa ilman työvelvoitetta – "En voi tietenkään pitää sitä eriskummallisena, kun olen ollut sopimusta tekemässä"

Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) ylitarkastajalle maksettiin kaksi vuotta palkkaa sillä ehdolla, että hän ei tehnyt mitään. Eduskunnan oikeusasiamies on antanut asiaan liittyen huomautuksen VTV:n pääjohtaja Tytti Yli-Viikarille sekä VTV:n oikeudellisista asioista vastaavalle johtaja Mikko Koiraselle.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Iltalehti .

Aiemmin hallintojohtajana toiminut Koiranen ja Yli-Viikari tekivät keväällä 2016 sopimuksen, jolla viraston ylitarkastajalle maksettiin ensin täyttä ja sitten puolikasta palkkaa aina heinäkuun 2018 loppuun saakka ilman työvelvoitetta.

Sopimuksen mukaan ylitarkastajalla ei ollut velvollisuutta olla virkapaikalla tai oikeutta käyttää työpaikan tiloja ja välineitä. Oikeusasiamies Petri Jääskeläisen joulukuisen ratkaisun mukaan sopimus on ollut eduskunnan virkamieslain vastainen.

STT tavoitti Koirasen lauantai-iltana. Hänen mukaansa hän ja Yli-Viikari laativat sopimuksen virkasuhteen päättämisestä hyvässä yhteisymmärryksessä ylitarkastajan kanssa eikä asiassa ole "mitään sen ihmeempää" tai dramatiikkaa.

– Koko asia perustui meidän ja virkamiehen väliseen sopimukseen. En sitä sen syvällisemmin lähde avaamaan. Tämä on meidän ja hänen tekemänsä sopimuksen lopputulos, ja molemmat osapuolet toimivat tämän sopimuksen mukaisesti, Koiranen sanoo.

Koirasen mukaan sopimuksessa oli kyse siitä, että ylitarkastaja siirtyi sopimuksen kautta vanhuuseläkkeelle.

Ovatko tällaiset järjestelyt yleisiä?

Ovatko tällaiset järjestelyt yleisiä, että palkanmaksua jatketaan vielä parin vuoden ajan, vaikka työvelvoite on päättynyt, johtaja Koiranen?

– Meillä ei ole tehty vastaavaa sopimusta kuin tämä, eikä tämän oikeusasiamiehen kannanoton jälkeen myöskään lähdetä tekemään. Meillä oli erilainen käsitys tästä lain soveltamisesta oikeusasiamiehen kanssa, ja totta kai tyydymme oikeusasiamiehen ratkaisuun eduskunnan virkamieslain tulkinnasta.

Et siis kuitenkaan pidä eriskummallisena, että henkilölle on maksettu muutaman vuoden ajan palkkaa ilman työvelvoitetta?

– En voi tietenkään pitää sitä eriskummallisena, kun olen ollut sopimusta tekemässä. Tulkinta eduskunnan virkamieslain mukaisuudesta muuttui oikeusasiamiehen annettua tämän päätöksen joulukuussa.