Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oslossa tiukennettiin koronatoimia brittimuunnoksen takia – seurauksena valtava ryntäys lähialueen viinakauppoihin

Norjassa pääkaupunki Oslon alueella tuli lauantaina puoliltapäivin voimaan tiukennettuja koronarajoituksia koronaviruksen brittimuunnoksen takia. Ensi viikon alusta myös Norjan eduskunta eli suurkäräjät sulkee ovensa ja siirtyy toimimaan verkossa.

– Teemme sen mitä voimme suojellaksemme terveyttä ja parlamentaarista perustoimintaa, sanoi puhemies Tove Wilhelmsen Tröen.

Koulut, kirjastot, museot ja elokuvateatterit suljetaan. Auki saavat olla vain ruokakaupat, apteekit ja bensa-asemat. Ravintoloista saa myydä ruokaa vain mukaan.

Myös alkoholia myyvät, Suomen Alkoa vastaavat Vinmonopolet- liikkeet suljettiin. Seuraukset näkyivät heti rajoitusalueen ulkopuolisissa pitkäripaisissa. Lähiseudun alkoholiliikkeiden myynti lähes kolminkertaistui viime lauantaihin verrattuna, kertoi talousuutissivusto E24.no .

Ruotsin kansanterveysviranomaiset kehottavat Norjassa matkailleita hakeutumaan koronatestiin ja eristäytymään vähintään viikoksi kotimaahan palattuaan. Piakkoin hallitus ottaa käyttöön matkustuskiellon, joka koskee Norjasta saapuvia matkustajia, kertoi Ruotsin sisäministeri Mikael Damberg uutistoimisto TT:lle.

Kymmenen kuntaa menee kiinni

Oslon seudun kouluissa otetaan käyttöön tiukemmat rajoitukset ja oppilaat jaetaan pienryhmiin, jotta turvaetäisyydet saadaan pidettyä. Jos koulut eivät ehdi saada järjestelyjä viikonlopun aikana valmiiksi, on niille annettu lupa pysyä kokonaan suljettuina maanantaina. Yliopistot, ammattikoulut ja ammattikorkeat siirtyvät kokonaan etäopetukseen.

Rajoitukset kestävät ainakin tammikuun loppuun ja koskevat kymmentä pääkaupunkiseudun kuntaa. Päätös tehtiin sen jälkeen kun viruksen tartuttavampi brittimuunnos oli päässyt leviämään Nordre Follon kunnan alueella Oslon lähettyvillä. Noin 60 000 asukkaan kunnan asukkaista monet käyvät töissä Oslossa.

Mökkeily seis

Kunnan ylilääkäri Kerstin Johnsen Myhrvold sanoi, että tartunnan leviämisen vaara on nyt erittäin suuri. Nordre Follo on nyt täysin suljettuna.

– Älkää poistuko kunnasta, se on erittäin tärkeää, hän sanoi Norjan yleisradioyhtiö NRK :lle.

Pääministeri Erna Solberg varoitti Oslon ja naapurikuntien asukkaita olemaan matkustamatta rakkaille tunturimökeilleen.

– Se on tarpeetonta matkustamista. Mökille lähteminen ei ole hyvä asia juuri nyt, hän sanoi lehdistötapaamisessa.

Oslon seudulla yritetään nyt kiireesti selvittää, kuinka laajasti brittimuunnos on levinnyt. Kyseisen koronavirusmuunnoksen epäillään tarttuvan helpommin lapsiin ja nuoriin.