Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saksa hankkii Trumpille annettuja koronalääkkeitä, joille EU ei ole vielä antanut käyttölupaa – hinnaksi 2 000 euroa annosta kohti

Saksa on ensimmäisenä EU-maana päättänyt alkaa käyttää samoja kokeellisia vasta-ainehoitoja, joita Yhdysvaltain ex-presidentti Donald Trump sai koronatartuntansa hoitoon. Terveysministeri Jens Spahn sanoi Bild -lehdelle, että hallitus hankkii lääkkeitä 200 000 annosta 400 miljoonalla eurolla. Hinnaksi tulee toisin sanoen 2 000 euroa annosta kohti, mutta potilaat saavat sen ilmaiseksi yliopistollisten sairaaloiden kautta.

Yhdysvalloissa molemmat, Regeneronin ja Eli Lillyn kehittämät hoidot ovat saaneet hätämenettelyn kautta käyttöluvan, mutta niitä ei ole hyväksytty EU:ssa.

Saksassa lääkeviranomaiset ovat linjanneet, että niitä voidaan kuitenkin käyttää, jos lääkärit pitävät hoitoa perusteltuna vakavien koronatapausten hoidossa.

Trump sai Regeneronin hoitoa, kun hän joutui koronan takia muutamaksi päiväksi sairaalaan lokakuussa. Hän kehui myöhemmin, että lääke toimi "fantastisesti". Regeneronin hoito perustuu kahteen synteettiseen vasta-aineeseen, Eli Lillyn versiossa on yksi.

– Se toimii passiivisen rokotteen tavoin. Näiden vasta-aineiden antaminen voi auttaa korkean riskin potilaita välttämään vakavan sairastumisen, Spahn sanoi Bildille.

Saksan päätös ottaa lääkkeet käyttöön ilman EU:n lääkeviraston siunausta nähtiin merkkinä turhautumisesta siihen, että lääkkeiden hyväksyminen on edennyt EU:n koneistoissa hitaasti. Sekä Pfizer/Biontech että AstraZeneca ovat ilmoittaneet, että tuotanto-ongelmien takia ne pystyvät lähiaikoina toimittamaan ennakoitua vähemmän rokotteita Eurooppaan.

Saksan hallitus on silti ilmoittanut uskovansa, että se voi tarjota rokotteen kaikille saksalaisille elokuun loppuun mennessä.

Maassa on kirjattu yli kaksi miljoonaa koronatartuntaa ja yli 50 000 koronaan liittyvää kuolemantapausta.