Euroopan lääkevirasto täsmensi Pfizerin ja Biontechin rokoteannoksien aikaväliä koskevaa suositusta

Pfizerin ja Biontechin valmistamaa koronarokotetta Tapiolan terveysasemalla Espoossa. JUSSI NUKARI / LEHTIKUVA

STT–AFP

Euroopan lääkevirasto (EMA) suosittaa, että Pfizerin ja Biontechin koronarokotteen kaksi annosta annettaisiin kolmen viikon välein.

Aiemmin ensimmäisen rokotteen ja toisen tehosteannoksen väliksi on suositeltu vähintään kolmea viikkoa, mutta nyt suositus täsmennettiin kolmeksi viikoksi.

Kahden rokoteannoksen välit ovat kuitenkin vaihdelleet. Britanniassa aikaväli on 12 viikkoa, jotta useampi ihminen saataisiin rokotettua ensimmäisellä annoksella. Britannian lääkärijärjestö on kuitenkin vastustanut asiaa ja sanonut, että välin tulisi olla maksimissaan vain kuusi viikkoa.

Maailman terveysjärjestö WHO on suositellut noin neljän viikon aikaväliä ja poikkeusoloissa kuutta viikkoa.

Pfizerin ja Bi ontechin rokote tepsii koronaviruksen britti- ja eteläafrikkalaismuunnoksiin

Rokotevalmistajat Pfizer ja Biontech ilmoittavat, että niiden tuottama koronarokote tepsii myös koronaviruksen uusiin muunnoksiin. Britanniasta ja Etelä-Afrikasta löytyneet muunnokset ovat levinneet ympäri maailman, ja niiden oletetaan olevan tarttuvampia kuin Kiinan Wuhanissa havaittu virus.

Yhtiöiden mukaan testeissä on todettu vain pieniä eroja, kun rokotteen tehoa viruksen muunnoksiin on tutkittu. Muunnosten ei siten odoteta vähentävän rokotteen tehoa merkittävästi, yhtiöt ilmoittavat.

Tämä merkitsee, että uusien muunnosten torjuntaan ei tarvitse kehittää uutta rokotetta. Yhtiöt sanovat seuraavansa tarkkaan, miten rokote toimii uusia muunnoksia vastaan ja olevansa valmiita ryhtymään kehitystoimiin, jos niitä tarvitaan.

Koronaan liittyvien kuolemantapausten tilastoitu määrä nousi keskiviikkona ensimmäistä kertaa yli 18 000:n.

Unkarin tiukat koronarajoitukset jatkuvat maaliskuuhun

Unkari pidentää poikkeustilaa 90 päivään koronaviruspandemian vuoksi. Poikkeustila ja osittaiset ulkonaliikkumiskiellot jatkuvat maaliskuun ensimmäiseen päivään saakka.

Maassa on voimassa yöllinen ulkonaliikkumiskielto ja kokoontumisrajoituksia. Lisäksi maskin käyttö julkisilla paikoilla on pakollista.

Unkarissa on raportoitu yli 12 200 koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta.

Unkari on julkisesti kritisoinut koronarokotteiden hidasta toimittamista.

Viime viikolla maa hyväksyi ensimmäisenä EU-maana käyttöön venäläisen Sputnik V -rokotteen. Maan hallituksen mukaan mikä tahansa rokote, jota maailmalla on annettu yli miljoonalle ihmiselle, saa myyntiluvan Unkarissa.

Saksa rajoittaa matkustamista

Saksa rajoittaa voimakkaasti matkustamista koronaviruksen muunnoksen pahiten runtelemista maista, kertoo maan sisäministeriö. Rajoituksella halutaan estää koronavirustartuntojen kääntyminen uuteen nousuun.

Rajoitus koskee matkustamista Britanniasta, Portugalista, Etelä-Afrikasta ja Brasiliasta.

Sisäministeriön mukaan Saksa esittelee yksityiskohdat matkustuskiellosta perjantaina. Ministeriön mukaan Saksa ei voinut odottaa EU:n tekemää yhteistä päätöstä kansalaistensa terveyden kannalta kiireellisestä asiasta.

Saksa selviytyi koronaviruspandemian ensimmäisestä aallosta keväällä hyvin, mutta syksyllä pandemian toinen aalto on iskenyt maahan voimakkaasti.

Kommentoi

Mainos: K-Citymarket Päiväranta ja K-Citymarket Kolmisoppi

Anna ajallesi arvoa - kaikki ostokset yhdellä kertaa Kuopion K-Citymarketeista. Kaupungin laajimmat valikoimat valitaan huolella ja ammattitaidolla

| Päivitetty

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Mainos: Pihlajalinna Kuopio

Kirkkaampi hymy suuhygienistin vastaanotolla

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut