Bellingcat: Navalnyin myrkyttämisestä epäilty FSB:n ryhmä näyttää sekaantuneen kolmen venäläisaktivistin kuolemaan

Venäjällä oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin myrkyttämisestä epäilty Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n ryhmä näyttää olevan kytköksissä myös kolmen aktivistin kuolemaan, kertoo tutkiva Bellingcat-ryhmä .

Selvitys on jatkoa ryhmän tekemille selvityksille Navalnyin myrkytysyrityksestä Siperiassa elokuussa 2020. Aineistoa, muun muassa agenttien paikka- ja matkustustietoja, on käyty läpi satojen vapaaehtoisten kanssa. Selvitykseen ovat osallistuneet myös Der Spiegel ja The Insider -lehdet.

Bellingcatin mukaan myrkkyryhmän jäseniä matkusti samoilla alueilla paikoissa, jossa kolme aktivistia ovat yllättäen kuolleet viime vuosina.

Ensimmäinen kuolleista on kansalaisjournalisti Timur Kuashev, toinen dagestanilaisaktivisti Ruslan Magomedragimov ja kolmas korruption vastainen, mutta Kremliä myötäilevä aktivisti Nikita Isaev.

Suomessa Bellingcatin löydöksistä kertoi ensin Helsingin Sanomat.

Aktivisti löytyi kuolleena metsätieltä, FSB:n myrkkyryhmän agentti seikkaili lähettyvillä

Muun muassa turvallisuuspalvelun kiduttamista julkituonut kansalaisjournalisti Kuashev löytyi elokuussa 2014 kuolleena metsätieltä Naltshikin kaupungissa Pohjois-Kaukasiassa, noin 15 kilometrin päässä kodistaan. Hän oli poistunut kotoaan päivä ennen kuolemaansa.

Viralliseksi kuolinsyyksi julistettiin yllättävä sydänkohtaus, mutta Kuashevin perhe suhtautui asiaan epäluuloisesti, sillä hänen ruumiistaan löytyi pistoksen jälki. Hän oli myös ennen kuolemaansa saanut uhkauksia työnsä vuoksi.

Kuashevin myrkytysnäytteitä tutkittiin Moskovassa FSB:n alaisessa instituutissa, joka väitti, ettei se olisi löytänyt jälkiä myrkytyksestä.

Bellingcat kertoo, että hieman ennen Kuashevin kuolemaa FSB:n myrkkyryhmän agentti ja lääkäri Ivan Osipov olisi matkustanut Naltshikin lähettyville heinäkuun 22. päivänä. Tämän jälkeen agentti oli siirtänyt paluutaan pariin otteeseen.

Hän lensi pois alueelta elokuun ensimmäisenä, vain muutama tunti sen jälkeen, kun Kuashev oli löydetty kuolleena.

Osipov on myös yksi niistä kolmesta FSB:n agentista, jotka olivat Bellingcatin mukaan Siperian Tomskissa Navalnyin myrkytyksen aikaan.

FSB ja Venäjän johto ovat kiistäneet, että ne olisivat Navalnyin myrkytyksen takana. Tuoreita, aktivisteihin liittyviä paljastuksia he eivät ole kommentoineet.

Vähemmistökansaa puolustanut aktivisti kuoli yllättäen

Toinen aktivisti Ruslan Magomedragimov puolestaan löytyi kuolleena maaliskuussa 2015 Kaspijskista Dagenstanista autonsa lähettyviltä. Magomedragimov oli tullut näkyväksi hahmoksi puolustaessaan paikallisen kansan lezgien oikeuksia.

Hänen kerrottiin kuolleen ensin sydänkohtaukseen, sitten taas tukehtumiseen. Hänestä ei löydetty väkivallan merkkejä, mutta myöhemmin hänen sukulaisensa havaitsivat neulan jälkiä hänen kaulassaan ja vaativat tutkimusta mahdollisesta myrkytyksestä. Bellingcat ei ole onnistunut saamaan tutkimusta näytteistä käsiinsä.

Bellingcatin mukaan FSB:n osuudesta tapauksesta kielii se, että agentti Osipov oli jälleen kuoleman ollut matkoilla, tällä kertaa Magomedragimovin kotiseudulla.

Kremliä tukenut toimittaja koki yllättävän kuoleman junassa

Korruptiota vastustanut aktivistipoliitikko Nikita Isaev taas tasapainotteli Venäjän keskushallinnon ja paikallispolitiikan välissä. Hän kritisoi paikallispoliitikkojen korruptiota, mutta jätti presidentti Vladimir Putinin ja muun keskusjohdon rauhaan ja päinvastoin tuki näiden politiikkaa, Bellingcat kertoo.

Hän myös hyökkäsi säännöllisesti Aleksei Navalnyia ja muita Venäjän "vihollisiksi" kokemiaan tahoja vastaan. Osa uskookin, että Isaevin rooli oli heikentää Navalnyin asemaa tuomalla esille korruptiota tavalla, joka ei uhkaisi Kremlin asemaa liikaa.

Isaev kuitenkin koki yllättävän kuoleman marraskuussa 2019 junamatkalla Tambovin kaupungista Moskovaan.

Isaevin kanssa töitä tehnyt ja tämän jonkinlaiseksi ihastuksen kohteeksi kuvattu Alina Zestovskaja kertoi Bellingcatin mukaan, että Isaev oli herännyt yöllä junasssa ja mennyt vessaan.

Hän viipyi vessassa kauan, ja palatessaan sieltä laahusti ja piteli kiinni vatsaansa. Ennen lattialle kaatumistaan hän kertoi uskoneensa tulleensa myrkytetyksi. Junan pysähtyessä seuraavalla asemalla noin tunnin päästä Isaev todettiin kuolleeksi.

Hänen näytteensä tutkittiin, mutta myrkytyksestä ei löydetty jälkiä. Isaevin tukijat ovat uskoneet laajasti myrkytykseen, koska 41-vuotias mies oli ennen kuolemaansa täysin terve.

Isaev uskoi mielitiettynsä varjostavan häntä

Isaevin läheiset kertoivat myös Bellingcatille, että Isaev oli muuttunut pelokkaaksi ja levottomaksi ennen kuolemaansa ja puhunut ulkomaille muutosta. Hän oli myös epäillyt, että Alina Zestovskaja olisi palkattu seuraamaan hänen liikkeitään.

Zestovskaja on taas väittänyt, että myrkytykseen uskovat ovat salaliittoteoreetikkoja ja että Isaev kuoli sairauskohtaukseen.

Bellingcat on selvittänyt tutkimuksissaan, että useat FSB:n agentit näyttivät varjostaneen Isaevia ennen hänen kuolemaansa. Agentit matkasivat Isaevin kanssa samoilla juna- ja lentoreiteillä kuluneen vuoden aikana useasti ennen hänen kuolemaansa. Isaevin kanssa samoilla reiteillä matkustaneiden joukossa olivat jälleen muun muassa Osipov ja toinen agenttilääkäri Aleksei Aleksandrov, joka oli myös Siperiassa Navalnyin myrkytyksen aikaan.

Bellingcat ei pysty todistamaan, oliko FSB:n agentteja samassa junassa silloin, kun Isaev kuoli. Siksi tiedoista ei voi ryhmän mukaan päätellä, että FSB olisi myrkytyksen takana, mutta ne osoittivat että sen jäseniä matkusti ainakin 13 kertaa samoilla juna- ja lentoreiteillä Isaevin kanssa vuoden aikana.

Kremlille myönteisen Isaevin murhaan voi Bellingcatin mukaan olla parikin motiivia. Niistä ensimmäinen saattoi olla pelko, että Isaev suunnitteli loikkausta ulkomaille, toinen taas jonkinlainen eliitin sisäinen valtaselvittely.

Ryhmä käyttää hyväkseen Venäjän löysää lainsäädäntöä

Bellingcat on tullut tunnetuksi lukuisista paljastuksistaan, muun muassa MH17-lennon selvitystyöstä. Sen riveihin kuuluu lukuisia aktivisteja, asiantuntijoita ja tutkivia toimittajia.

Bellingcat on kertonut aiemmin käyttäneensä selvityksissä hyväkseen Venäjän löysiä tietoturvasäännöksiä. Ryhmä on kertonut, että "luovalla googlailulla" ja muutamien satojen eurojen maksuilla Venäjällä on mahdollista hankkia niin puhelintietoja sijaintitiedoilla, matkustaja- kuin ja osoitetietoja.

– Suurinta osaa siitä tiedosta, jota käytämme tutkinnassa, ei voisi löytää länsimaissa, ryhmä kuvasi joulukuussa 2020 .

Mainos: K-Supermarket Portti

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut