Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvalloissa Novavax-yhtiön uusi koronavirusrokote on todettu tehokkuudeltaan yli 89-prosenttiseksi

Yhdysvaltalainen biotekniikkayritys Novavax kertoo, että sen kehittämä koronavirusrokote on saavuttanut keskimäärin 89,3 prosentin tehokkuuden laajoissa kolmannen vaiheen potilaskokeissa, jotka tehtiin yli 15 000 ihmisellä Britanniassa.

Koehenkilöt olivat 18–84-vuotiaita, ja kaikista testeihin osallistuneista reilu neljännes oli yli 65-vuotiaita.

Yhtiön toimitusjohtajan mukaan sen kehittämä rokote voi olla tärkeä työkalu globaalin terveyskriisin ratkaisemiseksi.

– (Rokotteella) on potentiaalia olla tärkeässä roolissa globaalin terveyskriisin ratkaisemisessa, yhtiön toimitusjohtaja Stanley Erck sanoi.

Novavaxin rokote antaa koronaviruksen alkuperäistä muotoa vastaan jopa 95,6-prosenttisen suojan. Britanniassa alkujaan todettua tarttuvampaa virusmuunnosta vastaan sen tehoksi kerrottiin 85,6 prosenttia. Brittivarianttia oli kokeiluissa todetuista tapauksista yli puolet.

– Nämä ovat mahtavia tuloksia, ja olemme hyvin tyytyväisiä autettuamme Novavaxia tämän rokotteen kehittämisessä, sanoi Britannian rokotetyöryhmän johtaja Clive Dix lausunnossa.

Etelä-Afrikan versio ei taltu yhtä tehokkaasti

Uutisen varjopuolena yhtiö kertoo, että rokote ei tuo yhtä hyvää suojaa alkujaan Etelä-Afrikassa tunnistettua tarttuvampaa virusmuunnosta vastaan. Asiaa testattiin Etelä-Afrikassa suoritetulla reilun 4 400 ihmisen kokeella.

Näissä kokeissa todettiin, että Novavaxin rokotteen teho Etelä-Afrikan varianttia vastaan oli 49,4 prosenttia. Teho kasvoi 60 prosenttiin, kun laskuista jätettiin hiv-positiiviset ihmiset, joita oli noin kuusi prosenttia Etelä-Afrikan koehenkilöistä.

Etelä-Afrikassa alkujaan todetussa virusvariantissa on tapahtunut mutaatio piikkiproteiinissa, jota virus käyttää ihmissolujen tartuttamiseen. Muunnosta on todettu myös useissa muissa maissa.

Novovax kertoo ryhtyneensä kehittämään versioita rokotteestaan uusia muunnoksia vastaan tammikuun alussa. Yhtiö arvioi, että se pääsee aloittamaan kliiniset kokeet niillä vuoden toisella neljänneksellä.