Puhemies Vehviläinen: Eduskunnassa pitää selvittää, minkälaista uhkailua kansanedustajat kokevat

Eduskunnassa on tarkoitus selvittää tarkemmin, millaista uhkailua kansanedustajat kokevat.

– Meillä on varmasti tarvetta oman talon puolelta selvittää uhkailuja ja tehdä vähän tarkempaa selvitystyötä siitä, minkälaisia kokemukset kaiken kaikkiaan ovat, sanoi eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen (kesk.) puhemiehistön tiedotustilaisuudessa tiistaina.

Viime viikkoina on käynyt ilmi useampia tapauksia, joissa politiikan toimijoihin on kohdistunut häirintää tai uhkailua. Alkuvuoden aikana vihreiden toimistoa on töhritty hakaristillä ja uhkausviestillä sekä keskustan virtuaalista vaalitilaisuutta häiritty muun muassa rasistisilla solvauksilla ja natsitervehdyksillä. Lisäksi entisen pääministerin Juha Sipilän (kesk.) kimppuun käytiin.

Muun muassa MTV:n uutisten kysely tammikuun puolivälissä paljasti, että tällä vaalikaudella yli kolmannes istuva kansanedustaja on kokenut uhkailua. Asiaa koskevaan kyselyyn vastasi 105 kansanedustajaa.

– Se on aika vakava viesti. En halua liioitella sitä, mutta eduskunnan pitää itse tietää, mitä nämä uhkailut ovat, Vehviläinen sanoi.

Tietoturvakoulutusta kans anedustajille

Eduskunnan turvallisuuteen liittyy myös toinen vakava asia, joka aiheuttaa Vehviläisen mukaan lisätoimia: eduskuntaan syksyllä kohdistunut kyberhyökkäys, josta kerrottiin joulukuussa. Kansanedustajat ovat Vehviläisen mukaan saamassa tietoturvakoulutusta ainakin kyberturvallisuuskeskuksesta.

Koronaturvallisuuden nimissä eduskunnan toiminnassa jatketaan myös monenlaisia kokoontumisrajoituksia. Esimerkiksi täysistunnoissa jatketaan harvennetuin välein. Ministeriaitiossa kerrallaan istuvien ministerien määrää täytyy tiukentuneen turvavälisuosituksen vuoksi kutistaa.

Lisäksi maskisuositusta kiristetään niin, että myös puhujakorokkeella puhuessaan edustajat käyttäisivät kasvomaskia.

Varapuhemiehinä jatkavat Filatov ja Eerola

Eduskunnan kevätistuntokauden ensimmäisessä täysistunnossa äänestettiin puhemiehistöstä, joka jatkaa entisellä kokoonpanolla. Ensimmäisenä varapuhemiehenä jatkaa Tarja Filatov (sd.) ja toisena varapuhemiehenä Juho Eerola (ps.).

Filatov valittiin ensimmäiseksi varapuhemieheksi joulun alla Antti Rinteen (sd.) siirryttyä perustuslakivaliokunnan puheenjohtajaksi sairauslomalle siirtyneen Johanna Ojala-Niemelän (sd.) tilalle.

Puhemies johtaa eduskunnan toimintaa yhdessä puhemiesneuvoston kanssa.

Puhemies myöntää täysistunnoissa puheenvuorot ja vastauspuheenvuorot, tekee äänestysesitykset sekä päättää asioiden lopullisesta käsittelyjärjestyksestä.

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi palaa Emma Kari

Eduskuntaryhmät valitsevat myös oman johtonsa. Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi palaa Emma Kari. Hän oli pois puheenjohtajan tehtävästä, kun jäi vanhempainvapaalle viime kesäkuussa. Häntä sijaistanut Jenni Pitko on valittu ryhmän toiseksi varapuheenjohtajaksi.

Muun muassa SDP, kokoomus, keskusta ja RKP ovat ilmoittaneet, että eduskuntaryhmien puheenjohtajisto jatkaa ennallaan.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän varapuheenjohtajistoon tuli vaihdoksia, kun ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi nousi Pia Lohikoski ja toiseksi varapuheenjohtajaksi Katja Hänninen. Pia Lohikoski oli aiemmin toinen varapuheenjohtaja.

Valtiopäivien avajaiset ovat ohjelmassa huomenna. Koronaturvallisuuden varmistamiseksi avajaisiin ei osallistu kansanedustajia eikä muita vieraita.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut