Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Nuoria ei paikallinen sopiminen pelota, hallitus pui kausityöntekijöiden maahantuloa, suomalaiset varsin tyytyväisiä viranomaisten toimintaan rokotteiden hankkimisessa

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi

Nuoria ei paikallinen sopiminen pelota

Enemmistö nuorista haluaisi lisätä työehtojen ja palkkojen paikallista sopimista, käy ilmi Helsingin yliopiston johtamaan tutkimushankkeeseen liittyvästä kyselystä.

Kansalaisuuden kuilut ja kuplat -tutkimushankkeeseen liittyvän kyselyn mukaan 52 prosenttia 16–29-vuotiaista suomalaisnuorista kannattaa paikallisen sopimisen lisäämistä.

Dosentti Hanna Wassin mukaan paikallinen sopiminen näyttäytyy nuorille pikemminkin joustavuuden lisääntymisenä kuin riskinä, että työehdot tai työntekijöiden neuvotteluvoima heikentyisivät.

Sotarikosoikeudenkäynti jatkuu Tampereella - syytetyn miehen liikkeistä odotetaan lisäselvitystä

Pirkanmaan käräjäoikeudessa oikeudenkäynti Liberian sisällissodan aikaisista sotarikoksista jatkuu tänään syyttäjän ja puolustuksen asiaesittelyillä.

Puolustuksen odotetaan avaavan perustelujaan muun muassa sille, miksi sen mukaan syytetty sierraleonelaismies ei ollut Liberiassa väitettyjen rikosten aikaan.

Viisikymppistä, Suomessa yli kymmenen vuotta asunutta miestä syytetään murhista, törkeistä raiskauksista, törkeästä sodankäyntirikoksesta ja törkeästä ihmisoikeuksien loukkaamisesta poikkeuksellisissa oloissa. Hän on kiistänyt kaikki syytteet.

Hallitus pui koronatilannetta ja kausityöntekijöiden maahantuloa

Hallitus käy tänään jälleen neuvotteluissaan läpi koronaepidemian ajankohtaista tilannetta. Varsinaisia päätöksiä on luvassa lähinnä ulkomaisia kausityöntekijöitä koskevista järjestelyistä koronapandemian oloissa. Ensimmäisiä kausityöntekijöitä odotetaan maahan jo ensi kuusta alkaen.

Hallitukselta odotetaan lähiaikoina myös esitystä niin sanotusta pakkotestauksesta. Testiin voisi määrätä, jos tulijalla ei ole todistusta hiljattain otetusta testistä tai sairastetusta covid-19-taudista.

Ruotsi ilmoitti eilen alkavansa vaatia maahan tulevilta muiden maiden kansalaisilta negatiivista koronavirustestitulosta.

Uutissuomalainen: Suomalaiset varsin tyytyväisiä viranomaisten toimintaan koronarokotteiden hankkimisessa

Suomalaiset ovat varsin tyytyväisiä viranomaisten toimintaan koronarokotteiden hankkimisessa Suomeen, käy ilmi Uutissuomalaisen teettämästä kyselystä. Tyytyväisyys poliitikkojen toimintaan on sen sijaan vähäisempää ja vaihtelee selvästi puoluekannan mukaan.

Kyselyn mukaan 42 prosenttia suomalaisista on melko tai erittäin tyytyväisiä viranomaisten toimintaan koronarokotteiden hankkimisessa. Tyytymättömiä on 25 prosenttia ja neutraalisti asiaan suhtautuu 26 prosenttia.

Poliitikkojen toimintaan rokotehankinnoissa on melko tai erittäin tyytyväisiä 32 prosenttia. Tyytymättömiä on 30 prosenttia.

USA:n edustajainhuone äänestää torstaina salaliittoteorioita levittävän kongressiedustajan kohtalosta

Yhdysvaltain edustajainhuoneen on määrä äänestää torstaina siitä, erotetaanko salaliittoteorioita ja QAnon-liikkeen ajattelua jakava Marjorie Taylor Greene kommenttiensa vuoksi kahdesta erillisestä komiteasta.

Tuore kongressiedustaja on noussut kiistakapulaksi republikaanipuolueessa. Hän on saanut kipakan tuomion senaatin republikaanien ryhmänjohtajalta Mitch McConnellilta.

Lisäksi edustajainhuoneen republikaanien johtaja Kevin McCarthy tuomitsi yhdysvaltalaislehti Washington Postin mukaan Greenen kommentit, mutta ei ehdottanut, että häntä vastaan ryhdyttäisiin toimenpiteisiin.

Demokraatit ovat vaatineet, että Greene erotettaisiin edustajainhuoneen opetus- ja budjettikomiteoista.

Myanmarissa on estetty osa Facebookin palveluista

Sosiaalisen median yhtiö Facebook kertoo, että osa sen palveluista on estetty Myanmarissa. Maassa tapahtui maanantaina sotilasvallankaappaus, jossa armeijan johtaja, kenraali Min Aung Hlaing nimitti itsensä johtamaan maan uutta hallitusta.

Facebook kertoi uutistoimisto AFP:lle yhtiön olevan tietoinen, että sen palveluiden käyttö on estetty joiltain ihmisiltä. Yhtiö kehotti Myanmarin viranomaisia palauttamaan yhteydet kaikille, jotta ihmiset voivat Myanmarissa kommunikoida perheidensä ja ystäviensä kanssa sekä saada tärkeitä tietoja.

Armeijan syrjäyttämä Myanmarin johtaja Aung San Suu Kyi on saanut syytteen maan tuonti- ja vientilainsäädännön rikkomisesta, ja hän on tutkintavankeudessa. (Lähde: AFP)

Mediat: Kanada määritteli äärioikeistoryhmä Proud Boysin terroristijärjestöksi

Kanada on määritellyt äärioikeistoryhmä Proud Boysin terroristijärjestöksi, kertovat muun muassa brittilehti Guardian ja yhdysvaltalaislehti Washington Post. Samaisella terroristijärjestöjen listalla ovat myös muun muassa al-Qaeda ja Isis.

Kansallisesta turvallisuudesta vastaava ministeri Bill Blair kertoi liittovaltion hallinnon määrittelevän myös muita ryhmiä niin ikään terroristisiksi. Näihin lukeutuu Guardianin mukaan muun muassa valkoista nationalismia ja uusnatsismia edustavia ryhmiä.

Asiasta ilmoitettiin noin kuukausi sen jälkeen, kun Proud Boysin jäseniä osallistui loppiaisena Yhdysvalloissa ex-presidentti Donald Trumpin kannattajien tekemään kongressitalon valtausyritykseen.

Borrell matkustaa Moskovaan puhumaan Navalnyistä

EU:n ulkosuhteista vastaava Josep Borrell matkustaa tänään vierailulle Moskovaan. Borrellin on vierailun aikana tarkoitus muun muassa keskustella oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin saamasta tuomiosta ja painottaa hänen vapauttamisensa tärkeyttä.

EU:n edustajien vierailut Venäjällä ovat harvinaisia, koska unioni leikkasi rajusti kanssakäymistään Venäjän kanssa sen jälkeen kun Venäjä liitti Krimin niemimaan itseensä vuonna 2014. (Lähde: AFP)

Mediat: USA:ssa tasaväkinen senaatti sopuun vallanjaosta - senaatin komiteat demokraattien hallintaan

Yhdysvaltain tasaväkinen senaatti on päässyt sopuun vallanjaosta. Asiasta kertovat muun muassa uutiskanava CNN ja yhdysvaltalaislehti Wall Street Journal.

Senaatin demokraattien johtaja Chuck Schumer ilmoitti paikallista aikaa keskiviikkoaamuna, että vallanjaosta oli saatu aikaan sopimus ja asia hyväksyttiin senaatissa myöhemmin samana päivänä. Sopimus antaa senaatin komiteat demokraattien hallintaan.

Republikaaneilla ja demokraateilla on nyt molemmilla 50 senaattoria. Vaaka kallistuu kuitenkin demokraattien eduksi senaatin puhemiehenä toimivan varapresidentti Kamala Harrisin ansiosta, mutta tämän ei voida kuitenkaan odottaa olevan paikalla joka päivä kiistoja ratkaisemassa.

Tampa Bay jyräsi Detroitin avauserässä ja vei voiton 5-1

Jääkiekon NHL-liigassa Tampa Bay voitti torstaiaamun varhaisottelussa Detroitin maalein 5–1. Floridalaisten avauserä oli vakuuttava ja joukkue johti jo alle viiden minuutin pelin jälkeen ottelua 3–0. Tampan pelaajista osuivat avauserässä Victor Hedman, Anthony Cirelli ja Ryan McDonagh.

Tampa jatkoi menojaan toisessa erässä, kun Brayden Point lisäsi johdoksi jo 4–0. Detroitin Anthony Mantha yritti aloittaa takaa-ajoa 1–4-kavennuksella. Loppulukemat 5–1 viimeisteli kuitenkin toisen erän puolivälin jälkeen Tampan Alex Killorn. Päätöserä oli maaliton.

Reilut 13 minuuttia pelannut Detroitin suomalaishyökkääjä Valtteri Filppula jäi ilman tehopisteitä.