Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Ravintoloiden rajoituksiin pohdinnassa lisäkiristyksiä – hallitus kuulee viranomaisia ja sidosryhmiä

Hallitus on päättänyt jatkaa ravintolatoiminnan rajoituksia mahdollistavaa tartuntatautilain muutosta kesäkuun loppuun asti. Hallitus antoi eduskunnalle esityksen lakimuutoksen jatkosta torstaina. Nykyinen lakimuutos on voimassa enää tämän kuun loppuun.

Eduskunnalle annetun lakiesityksen sisältö vastaa nykyisiä säännöksiä. Hallitus kuitenkin päätti ennakoidun epidemiatilanteen vuoksi aloittaa viranomaisten ja sidosryhmien kuulemiset rajoitusten kiristämistä koskevaa lakiesitystä varten.

Sosiaali- ja terveysministeriössä valmistellaan jo mahdollisia lisäkiristyksiä ravintoloiden aukioloaikoihin ja asiakasmääriin sen varalta, että tautitilanne pahenee.

Käytännössä kireämmät rajoitukset tulisivat voimaan siinä vaiheessa, kun siirrytään koronastrategian tasolle 2, jolloin koko maassa otettaisiin voimakkaat toimet yhteisesti käyttöön nykyisten alueellisten sijaan.

Nykylain mukaan aukioloa rajoitetaan kireimmillään eli leviämisvaiheen alueilla niin, että ravintoloissa anniskelu päättyy kello 22. Ravintolat saavat olla auki kello 23:een ja avata uudelleen kello 5.

Alkoholijuomia tarjoavissa ravintoloissa, kuten pubeissa, baareissa ja yökerhoissa, käytössä on puolet asiakaspaikoista. Ruokaravintoloissa paikkojen määrä on rajattu kolmeen neljäsosaan normaalista.

Rajoitukset tiukkenevat Pohjanmaalla ja Itä-Savossa

Ravintoloiden koronarajoituksista päättää aina valtioneuvosto, joka antaa rajoituksista asetuksen. Tänään annetun asetuksen mukaisesti rajoitukset tiukkenevat Pohjanmaan maakunnassa ja Itä-Savon sairaanhoitopiirissä. Ahvenanmaan maakunnassa nykyisiä rajoituksia lievennetään.

Rajoitukset tulevat voimaan keskiyöllä perjantain ja lauantain välisenä yönä. Ne perustuvat alueiden kulloiseenkin epidemiatilanteeseen.

Laissa säädetyt rajoitukset eivät edelleenkään koske henkilöstöravintolatoimintaa, ruuan ja juoman noutomyyntiä eivätkä huoltoasemien yhteydessä toimivia ravitsemisliikkeitä. Rajoitusten ulkopuolelle jäävät myös Suomen ja ulkomaiden välillä tai ulkomailla kulkevien laivojen ja lentokoneiden ravintolat.