Perussuomalaiset valmistelee välikysymystä EU:n elpymispaketista – kokoomus halusi varmistaa, onko paketti todella kertaluontoinen

Perussuomalaiset ovat tyytymättömiä muun muassa siihen, että Suomelle paketista palautuva rahasumma on jäämässä ennakoitua noin puoli miljardia euroa pienemmäksi. -KOIVISTO ANTTI AIMO-KOIVISTO / LEHTIKUVA

Nina Törnudd / STT

Perussuomalaiset valmistautuu jättämään välikysymyksen EU:n elpymispaketista, ilmoitti puheenjohtaja Jussi Halla-aho eduskunnan kyselytunnilla tänään. Perussuomalaiset ovat tyytymättömiä muun muassa siihen, että Suomelle paketista palautuva rahasumma on jäämässä ennakoitua noin puoli miljardia euroa pienemmäksi.

Halla-ahon mielestä "eräät poliittiset liikkeet" ovat valjastaneet elpymispaketin kuntavaalityökaluksi.

– He heiluttelevat nyt rahasäkkejä, joita EU:sta nyt kuulemma suomalaisiin kuntiin tulee. Siitä ollaan hiljaa, että kyseiset rahat on verotettu suomalaisilta itseltään, Halla-aho paheksui.

Eurooppaministeri Tytti Tuppuraisen (sd.) mukaan lasketun summan pienentymisen taustalla on se, että Suomen talouden koronavauriot ovat jääneet pelättyä lievemmiksi. Elpymisväline on koronavaurioihin kohdistettu, kertaluontoinen ja määräaikainen, hän sanoi. Lopullisesti Suomelle palautuva summa määräytyy vasta lähivuosien aikana.

Myös kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah arvosteli pakettia.

– Tällä järjestelmällä elvytämme Etelä-Eurooppaa omalla kustannuksellamme. Olisiko jo aika myöntää, että tämä paketti ei ole Suomen edun mukainen, Essayah moitti.

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen (kesk.) painotti, että elpymispaketin rahoja ei voi käyttää eläkkeisiin tai veronalennuksiin, vaan rahan käytölle on laadittava tarkat suunnitelmat. Esimerkiksi Viroon menevät investointitukirahat saattavat päätyä suomalaisille yrityksille

– Meidän pitää tavoitella, että suomalaiset yritykset saavat näistä 750 miljardin investoinneista oman osansa, Vanhanen sanoi.

Tuleeko uusia paketteja?

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kysyi, näkeekö hallitus paketin kertaluontoisena vai poikkeuksellisena ratkaisuna. Orpo viittasi Erkki Tuomiojan (sd.) kolumniin Hufvudstadsbladetissa , jossa tämä arvioi, että paketti muuttaa EU:ta pysyvästi ja että samaa välinettä saatetaan käyttää myöhemminkin.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) vastasi, että hallitus näkee paketin kertaluontoisena ja poikkeuksellisena, mutta ei voi ottaa kantaa tulevien hallitusten puolesta eikä luvata, ettei uusia kriisejä synny myös tulevaisuudessa.

Marinin mukaan elpymispaketti on vakauttanut markkinoita heti heinäkuusta lähtien, kun siitä saatiin sopu aikaiseksi.

– Voi olla, että tilanteemme olisi jo tällä hetkellä paljon paljon paljon vaikeampi ja pahempi, jos me emme olisi saaneet ratkaisua aikaiseksi.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut