Al-Holin leiriltä lasten kanssa noudettu nainen sai Norjassa syytteen osallistumisesta Isisin toimintaan

Norjaan Al-Holin leiriltä noudettu norjalais-pakistanilainen nainen on saanut syytteet osallistumisesta al-Nusran rintaman ja Isisin toimintaan. Nainen haettiin lapsineen pois leiriltä toissa vuoden maaliskuussa, kun toinen hänen kahdesta lapsestaan sairastui vakavasti.

Naista ei epäillä taisteluihin osallistumisesta, mutta syyttäjä katsoo, että lasten ja kodin hoitaminen oli Isisin toiminnan avustamista.

– Hän avusti siten aviomiehiään lähtemään taisteluun Isisin puolesta, sanoi valtionsyyttäjä Geir Evanger.

30-vuotias nainen oli lähtenyt Syyriaan vuonna 2013. Hän on sanonut, että olisi koko ajan halunnut palata Norjaan ja että hänen aviomiehensä estivät häntä lähtemästä. Nainen ehti Syyrian aikanaan olla naimisissa kolmen vierastaistelijan kanssa ja saada kaksi lasta.

Naisen ja hänen lastensa tuominen Norjaan nostatti maassa poliittisen myrskyn, joka johti myöhemmin maahanmuuttovastaisen edistyspuolueen vetäytymiseen hallitusyhteistyöstä. Norjan turvallisuuspoliisi otti naisen kiinni heti hänen laskeuduttuaan Oslon lentokentälle, ja tämä on istunut tutkintavankeudessa siitä lähtien.

Puolustusasianajaja on sanonut, että nainen haluaa tulla kuulluksi ja tehdä yhteistyötä asiansa selvittämiseksi. Nainen on puolustusasianajaja Nils Christian Nordhusin mukaan toivonut, että asian käsittely johtaa siihen, että harvempi nuori matkustaa jatkossa sotatoimialueelle.

Käsittely alkaa Oslon käräjäoikeudessa 1. maaliskuuta.

Lehdet: Epäilty poika tuli Norjaan perheenyhdistämisen kautta

Lisäksi erillisessä tapauksessa Norjassa päätettiin perjantaina vangita 16-vuotias syyrialaispoika epäiltynä terroritekojen valmistelusta, kertovat norjalaismediat.

VG -lehden mukaan oslolainen tuomioistuin oli samaa mieltä Norjan turvallisuuspoliisin (PST) kanssa siitä, että syyrialaispojan epäilemiseen on syytä.

Poika otettiin torstaina kiinni Oslossa. VG:n ja NRK :n mukaan häntä pidetään vangittuna kahden viikon ajan. NRK:n mukaan tuomioistuin korostaa päätöksessään, että syytetyllä on mahdollisuus olla yhteydessä läheisiinsä. Lisäksi he voivat vierailla hänen luonaan.

Asianajajansa mukaan poika kiistää syyllisyytensä. Turvallisuuspoliisin mukaan hän on kuitenkin jo jonkin aikaa toiminut tavalla, joka on rangaistavaa.

Lehtitietojen mukaan poika tuli Norjaan perheenyhdistämisen kautta. Hän ei ole Norjan kansalainen.

NRK:n haastattelemat pojan perheenjäsenet sanovat olevansa yllättyneitä ja kiistävät tietävänsä, miksi poika on otettu kiinni.

VG-lehden mukaan turvallisuuspoliisi pitää poikaa jihadistina ja Isis-äärijärjestön tukijana. Turvallisuuspoliisi ei sulje pois mahdollisuutta, että tapaus johtaa myös muihin kiinniottoihin.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut