Epäillyn kansainvälisen ihmissalakuljetusliigan tutkinta valmistui

Tapausta on luonnehdittu ensimmäiseksi, jossa suomalaisia passeja ja muukalaispasseja on hankittu rikollisryhmän käyttöön maksua vastaan. / Rajavartiolaitos Hand out / Rajavartiolaitos / LEHTIKUVA

Elina Korkee / STT

Esitutkinta epäillyn kansainvälisen ihmissalakuljetusliigan toiminnasta on valmistunut, tiedottaa Rajavartiolaitos. Rikollisryhmän epäillään järjestäneen ja yrittäneen järjestää Kreikkaan laittomasti saapuneita henkilöitä edelleen Suomeen ja muualle Eurooppaan.

Epäillyt ovat pääosin Suomessa ja Kreikassa oleskelevia henkilöitä. Osa heistä on Kreikan kansalaisia. Epäiltyjä on kaikkiaan yksitoista, mutta Rajavartiolaitoksen mukaan neljää heistä ei ole vielä tavoitettu.

Suomenlahden merivartiosto tiedotti tutkinnasta ensimmäisen kerran viime marraskuussa. Tuolloin tapausta luonnehdittiin ensimmäiseksi, jossa suomalaisia passeja ja muukalaispasseja on hankittu rikollisryhmän käyttöön maksua vastaan. Ryhmän epäillään järjestäneen noin kymmenen ihmisen kuljetuksen.

Passin hinta 1 000 - 2 500 euroa

Tutkinnan valmistumisvaiheessa Rajavartiolaitos epäilee kuuden henkilön syyllistyneen törkeään laittoman maahantulon järjestämiseen ja törkeään väärennykseen osana järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaa.

Kolmen henkilön epäillään tilanneen rikollisryhmältä käyttöönsä väärennettyjä Britannian ja Suomen passeja. Passien kappalehinta on Rajavartiolaitoksen mukaan ollut noin 1 000–2 500 euroa. Näistä kolmesta epäillystä yhden epäillään matkustaneen väärennetyn passin turvin Suomesta Viroon ja yritettäneen matkustaa edelleen Irlantiin.

Kolmen Suomen kansalaisen epäillään myyneen Suomen passinsa rikollisryhmän jäsenelle noin sadan euron hintaan. Osa tutkinnassa löydetyistä asiakirjoista taas oli ilmoitettu anastetuiksi.

Epäiltyä rikoskokonaisuutta on tutkittu törkeänä laittoman maahantulon järjestämisenä, törkeänä väärennyksenä ja valtionrajarikoksena. Tutkinnan yhteydessä on paljastunut myös kaksi huumausaineen käyttörikosta, kertoo Rajavartiolaitos. Tapaus siirtyy seuraavaksi syyteharkintaan.

Kommentoi

Mainos: K-Citymarket Päiväranta ja K-Citymarket Kolmisoppi

Anna ajallesi arvoa - kaikki ostokset yhdellä kertaa Kuopion K-Citymarketeista. Kaupungin laajimmat valikoimat valitaan huolella ja ammattitaidolla

| Päivitetty

Mainos: Pihlajalinna Kuopio

Kirkkaampi hymy suuhygienistin vastaanotolla

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut