Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolmelle teini-ikäiselle vaaditaan rangaistusta 16-vuotiaan nuoren murhasta – Helsingin Koskelan henkirikoksesta nostettiin syytteet

Helsingin Koskelan henkirikoksesta on nostettu syytteet. Syyttäjä vaatii rangaistusta murhasta kolmelle teini-ikäiselle nuorelle, joita epäillään 16-vuotiaan pojan surmaamisesta raa'alla tavalla joulukuussa.

Lisäksi nuoria vastaan on nostettu syytteet veritekoa edeltäneistä pahoinpitelyistä sekä ryöstöstä ja yllytyksestä ryöstöön. Syyte ryöstöstä kohdistuu myös neljänteen nuoreen. Kaikki syytetyt olivat rikosten tapahtuma-aikaan 16-vuotiaita, mutta osa heistä on tähän mennessä täyttänyt 17 vuotta.

Epäillyt pahoinpitelyt tapahtuivat kolmena perättäisenä perjantaina marraskuussa. Syytteitä pahoinpitelyistä on kuitenkin nostettu yhdeksän, koska epäiltyjä tekijöitä on useita.

Syyttäjälaitos tiedotti syytteiden nostamisesta perjantaina. Juttua käsitellään Helsingin käräjäoikeudessa helmikuun puolivälin jälkeen.

Viranomaisten toimintaa selvitetään

Poliisi on aiemmin kertonut, että henkirikos tapahtui joulukuun 4. päivänä Koskelan sairaala-alueella. Noin 3–4 tuntia kestänyt väkivalta päättyi uhrin kuolemaan. Poliisin mukaan väkivaltaa ja nöyryyttäviä tekoja myös kuvattiin ja kuvia läheteltiin epäiltyjen kesken Snapchatissa.

Poliisin mukaan esitutkinnassa on muodostunut kuva, että uhria on pidetty kaverina, mutta samaan aikaan alisteisessa asemassa verrattuna muihin porukan jäseniin. Poliisi luonnehtii tapahtumia pitkään jatkuneeksi väkivaltaiseksi kiusaamiseksi, joka johti tapahtumailtana uhrin kuolemaan.

Helsingin poliisi on ryhtynyt selvittämään lastensuojelun ja koulun toimintaa ennen henkirikosta. Poliisin esiselvitys liittyy siihen, ovatko viranomaisten toimet olleet riittäviä.

Esiselvitys ei tarkoita, että ketään epäiltäisiin rikoksesta. Jos poliisi päätyy esiselvityksen perusteella epäilemään mahdollista rikosta, aloitetaan varsinainen esitutkinta.

Poliisi on aiemmin kertonut uhrin huoltajien suostumuksella, että surmattu poika oli lastensuojelun asiakas ja hänet oli sijoitettu asumaan kodin ulkopuolelle.

---

Korjattu klo 15.32: Osa syytetyistä on täyttänyt 17. He olivat tekoaikaan 16-vuotiaita. Lisäksi tarkentunut, että epäiltyjä pahoinpitelykertoja ollut kolme.