Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtiovarainministeri Vanhanen haastatellut jo ehdokkaat kansliapäälliköksi – seuraavaksi vuorossa turvallisuusselvitykset

Pitkäksi venyneestä valtiovarainministeriön kansliapäällikön valinnasta saatetaan saada pian uutta tietoa. Valtiovarainministeriön hallinto- ja kehitysjohtaja Irja Peltonen kertoo STT:lle, että haastattelut on nyt tehty.

– Valinta tehdään mahdollisimman pian, Peltonen sanoo.

Ensin virkamiehet haastattelivat osaa hakijoista, ja tämän jälkeen ansioituneimmat etenivät haastatteluun valtiovarainministeri Matti Vanhasen (kesk.) ja virkamiesten kanssa. Peltonen ei kerro, kuinka monta hakijaa virkamiehet haastattelivat tai kuinka montaa hakijaa Vanhanen haastatteli.

Valtioneuvoston yleisistuntoon kansliapäällikön valinta tulee sitten, kun turvallisuusselvitykset on tehty. Vielä ei ole tarkkaa tietoa siitä, milloin valinta tulee valtioneuvoston yleisistuntoon.

Valtiovarainministeriön kansliapäällikön virka oli alun perin auki jo toissa vuoden syksyllä. Valinnasta kehkeytyi kuitenkin poliittinen kiista, kun silloisen valtiovarainministerin Katri Kulmunin (kesk.) tehtävään esittämää valtiovarainministeriön hallintopolitiikan alivaltiosihteeriä Päivi Nergiä vastustettiin ennen muuta SDP:ssä.

Nimitys pantiin jäihin siihen asti, että eduskunnan perustuslakivaliokunnan kannanotto eduskunnan tiedonsaantioikeuden ongelmista valmistui. Nerg oli edellisellä hallituskaudella keskeisessä roolissa sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen valmistelussa, johon liittyviä tiedonsaantiongelmia perustuslakivaliokunta selvitti.

Virka avattiin haettavaksi uudelleen viime syksynä, sillä ministeriön mukaan koronaviruspandemian takia olot olivat muuttuneet niin paljon, että haku oli avattava uudelleen.

Mukana monia nimekkäitä hakijoita

Valtiovarainministeriön kansliapäälliköksi on hakenut 21 ihmistä. Hakijoiden joukossa ovat muun muassa valtiovarainministeriön kansantalousosaston osastopäällikkö Mikko Spolander, oikeusministeriön kansliapäällikkö Pekka Timonen, valtiovarainministeriön hallinto- ja kehitysjohtaja, ylijohtaja Juha Majanen sekä Jyväskylän yliopiston taloustieteen professori Roope Uusitalo.

Majanen nimitettiin syyskuussa hoitamaan virkaa väliaikaisesti vuoden loppuun asti. Edellinen kansliapäällikkö oli Suomen vaikutusvaltaisimmaksi virkamieheksikin arvioitu Martti Hetemäki. Hän siirtyi työelämäprofessoriksi.

Valtiovarainministeriön mukaan edellisellä kerralla loppusuoralle päässeet otetaan automaattisesti huomioon. Mukana ovat siten edellä mainittujen lisäksi valtiovarainministeriön hallintopolitiikan alivaltiosihteeri Päivi Nerg, Suomen Pankin johtokunnan neuvonantaja Lauri Kajanoja, valtiovarainministeriön talouspolitiikan koordinaattori Markus Sovala ja kansanedustaja Juhana Vartiainen (kok.).

Aiemman hakukierroksen hakijoista ainoastaan valtiovarainministeriön rahoitusmarkkinaosaston päällikkö Leena Mörttinen on vetänyt hakemuksensa pois.