Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Duodecim ja IS: Pitkäkestoinen korona on luultua yleisempi

Tampereen yliopiston anatomian professorin Seppo Parkkilan kirjoittamasta vertaisarvioidusta tieteellisestä artikkelista käy ilmi, että covid-19-tautiin liittyvät oireet jatkuvat melko tavallisesti kuukausiakin koronavirusinfektion akuutin vaiheen jälkeen. Artikkeli on julkaistu Duodecim-lehdessä. Siitä teki lauantaina jutun Ilta-Sanomat.

Tavallisia pitkäaikaisoireita ovat esimerkiksi uupumus, hengitysvaikeudet, kuume, kurkkukipu, yskä, lihaskivut, pahoinvointi, päänsärky, haju- ja makuaistin vajaus sekä muut neurologiset oireet, kuten muistamattomuus ja keskittymisvaikeudet.

– Pitkäkestoinen koronatauti vaikuttaa yleisemmältä kuin aiemmin on ajateltu. Jos jonkinlaisena rajana pidetään neljää viikkoa, niin sen jälkeen oireita on alkuvaiheessa kymmenillä prosenteilla ja pidemmälläkin aikavälillä vähintään useilla prosenteilla akuutin infektion sairastaneista, Parkkila sanoo Ilta-Sanomille.

Parkkilan artikkelissa mainitaan monia kansainvälisiä tutkimuksia, joissa on seurattu koronapotilaiden vointia akuutin infektion jälkeen tai kysytty olotilaa myöhemmin esimerkiksi puhelinhaastattelulla. Hän kuitenkin muistuttaa, että toistaiseksi tutkimustieto on hajanaista.

Yhdessä peräti 56 valtiota käsittäneessä kansainvälisessä tutkimuksessa selvitettiin pitkään jatkuneiden oireiden yleisyyttä. 65 prosenttia 3762:sta kyselyyn vastanneesta potilaasta koki oireita yli kuuden kuukauden ajan. Kolme yleisintä oiretta olivat uupumus, rasituksen jälkeinen huonovointisuus ja ”aivosumu”.

Isossa-Britanniassa toteutetussa vertaisarvioimattomassa tutkimuksessa puolestaan selvitettiin pitkäkestoisen infektion oireita 201:llä potilaalla 105–160 päivää akuutin vaiheen jälkeen. Poikkeavia löydöksiä havaittiin sydämessä 32 prosentilla, keuhkoissa 33 prosentilla, munuaisissa 12 prosentilla, maksassa 10 prosentilla, haimassa 17 prosentilla ja pernassa kuudella prosentilla potilaista.

– Nämä luvut ovat suuria, kun huomioidaan, että tutkimukset tehtiin keskimäärin neljän kuukauden kuluttua sairastumisesta. Potilaista 66 prosentilla oli muutoksia vähintään yhdessä tutkitussa elimessä, Parkkila kirjoittaa artikkelissa.