Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Savon Sanomat 115 vuotta – Lue Juhlalehti!

Pakolliset laajat koronatestit rajoilla mahdollistava lakiesitys pyritään saamaan parin viikon kuluttua eduskuntaan – yksityiskohtia hiotaan yhä

Lakiesitystä Suomeen saapuvia matkustajia yleisesti koskevasta niin sanotusta pakkotestauksesta odotetaan hallitukselta kuumeisesti, mutta näillä näkymin esitys etenee vasta parin viikon kuluttua. Lainsäädäntösuunnitelman mukaan tavoite on, että esitys annetaan eduskunnalle viikolla kahdeksan eli 22. helmikuuta alkavalla viikolla.

Asiasta on jo hallituksessa poliittinen sopu, mutta virkamiehet hiovat yhä esityksen oikeudellisia yksityiskohtia. Pykäliä viilataan, jotta esityksestä tulisi perustuslaillisesti ja toimenpiteiltään kestävä sekä resurssit huomioon ottava siten, että laki olisi toteutettavissa kaikissa olosuhteissa, STT:lle perustellaan.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti sanoi viime viikolla, että tavoite laajasta testauksesta rajoilla on perusoikeuksien näkökulmasta perusteltu, mutta hän painotti, että se pitää kirjoittaa tarkasti lakiin.

Pöystin mielestä on hyvä, että oikeusministeriön asiantuntijat ovat valmistelussa mukana.

Esityksessä ajatus on, että tulija voitaisiin määrätä testiin, jos hänellä ei olisi todistusta hiljattain otetusta negatiivisesta testistä, sairastetusta covid-19-taudista tai rokotustodistusta. Jos matkustaja kieltäytyisi testistä, viranomainen voisi määrätä hänet nykylain mukaisesti karanteeniin.

Hallituksen lähtökohtana on mahdollisimman laaja testaaminen. Nykyinen lainsäädäntö ei mahdollista joukkotestauksia.

Sosiaali- ja terveysministeriössä uskotaan, että perustuslain vaatima välttämättömyysedellytys voisi täyttyä sillä, että koronavirusmuunnokset leviävät erittäin nopeasti ja ulkomailta tulleiden tartuntojen määrä on jonkin verran lisääntynyt.

Virastojen resurssit eivät riitä

Nykyisen tartuntatautilain mukaan aluehallintovirasto voi määrätä ihmisen terveystarkastukseen, jos se on yleisvaarallisen tartuntataudin tai yleisvaaralliseksi perustellusti epäillyn tartuntataudin leviämisen ehkäisemiseksi välttämätöntä. Tarkastuksen osana voitaisiin ottaa välttämättömiä näytteitä, kuten koronavirustesti.

Aluehallintovirasto ei ole kuitenkaan tehnyt tällaisia päätöksiä toimialueellaan eikä rajanylityspaikoissa. Asiasta kirjoittavat kuuden viraston aluehallintoylilääkärit yhteisessä blogissaan .

Päätös pitäisi nykylain perusteella tehdä jokaisesta testattavasta henkilöstä erikseen, eivätkä virastojen resurssit blogin kirjoittajien mukaan riittäisi siihen.

Uuden lakiesityksen valmistelussa on ollut tiettävästi esillä vaihtoehto, jossa kunnat ja sairaanhoitopiirit tulisivat vahvemmin mukaan prosessiin.