Pekka Poudan julkinen pohdinta sukupuolen ilmoittamisesta sai aikaan someryöpyn, myös muut julkisuuden henkilöt ottivat osaa keskusteluun – "RIP lapsuus", "Onpa typerä twiitti"

Julkkismeteorologi Pekka Pouta, 52, on joutunut somekohun keskelle.

Pouta julkaisi maanantaiaamuna Twitterissä päivityksen, jossa hän ihmetteli sosiaalisessa mediassa yleistynyttä tapaa ilmaista profiilissa oma persoonapronomini.

– Miksi profiileihin on ilmestynyt näitä she/her ja he/him juttui? Eikö meidän pitänyt alkaa identifioitua ihmisiksi ja yksilöiksi? Ja sit vielä englanniksi? Jos on ihan pakko kertoa omasta sukupuolisuudestaan profiilissa, niin eikö voisi sanoa suomeksi ”tykkään pillusta”? Pouta kirjoittaa.

Poudan Twitter-kirjoitus poiki muutamassa tunnissa satoja kommentteja. Monet ihmettelivät, kuinka Pouta sekoitti keskenään ihmisen sukupuoli-identiteetin ja seksuaalisen suuntautumisen. Keskusteluun ottivat osaa myös monet julkisuudesta tunnetut henkilöt.

– Tämä on hyvä esimerkki ajatuksesta, johon vastaus olisi ensin kannattanut yrittää hakea omin päin esim. Setan (suomalainen ihmisoikeus- ja sosiaalialan kansalaisjärjestö) sivuilta. Ei vaadi montaa sekuntia googlata se, että ihmisen sukupuoli ja seksuaalinen suuntautuminen on eri asioita, kirjailija Magdalena Hai kommentoi.

– Pronominit ovat ilmestyneet cissukupuolisten (eli ei-trans ihmisten, kuten sinä) profiileihin tuen osoituksena transihmisille. Trans ihmisten pronomineja ei aina kunnioiteta, koska transfobiaa on paljon maailmassa. Siksi on tärkeää, että cisihmiset kertovat myös pronomininsa, toimittaja ja transaktivisti Mona Bling kirjoittaa.

Julkisuudessa omasta sukupuolenkorjauksestaan kertonut Bling julkaisi aiheesta myös omalla Twitter-tilillään.

– Pekka Pouta ei ymmärrä mitä sukupuoli-identiteetit ovat ja miksi transihmisiä pitäisi kunnioittaa. RIP lapsuus. Mitä seuraavaksi? Tove Jansson nousee haudasta, julistautuu heteroksi ja polttaa translipun suorassa TV-lähetyksessä?

Poudan julkinen hämmennys sai osakseen myös tiiviimpiä kannanottoja.

– Onpa typerä twiitti, totesi esimerkiksi kokoomuksen kansanedustaja Pia Kauma.

Ilta-Sanomien haastattelussa Pouta kertoi julkaisunsa syiksi hämmennyksen ja unisuuden.

– Olin hiukkasen unissani, ja sotkin aloittelijana selvästi sukupuolisen suuntautumisen ja tämän sukupuoli-identiteetin, Pouta kertoo lehdelle.

– Sukupuoli-identiteetti on... ärsyttävää. Että minkä takia pitää yrittää pukea itsensä muiden määrittelemään muottiin, oli se sitten nahka-, homo- tai heteromies tai transsukupuolinen, tai mikä hyvänsä. Minkä ihmeen takia pitää korostaa omaa sukupuoli-identiteettiä? En ole koskaan pitänyt omaa miehyyttäni jollain tavalla merkityksellisenä asiana yhteiskunnallisesti. Se vaatii vähän ajattelua, että älyää sen, että jollekin identiteetti jonain vähemmistönä on kova juttu, julkkismeteorologi jatkaa.

Esimerkiksi Eurooppanuorten hallituksen Kaisa Matikainen kirjoitti Twitterissä, ettei Poudan ulostulo lehdelle ollut myöskään onnistunut.

– Pekka Pouta ei nyt ihan sisäistäny palautetta. Ei oo mikään yllätys, että cis-heteroille identiteetin määrittely tuntuu vieraalta. Se johtuu siitä, että cis-heterous on normi. Vähemmistöille kyse ei oo ”kovasta jutusta”, vaan oikeudesta olla oma itsensä, Matikainen kirjoittaa.

Pouta kirjoitti myöhemmin Twitteriin uuden kirjoituksen, jossa hän kiitti saamastaan "sivistämisestä".

– Eli kyse on siis hankalasta, vieraskielisestä tavasta ilmoittaa hyväksyvänsä kaikki sukupuoli-identiteetit? Pouta jatkoi.

Esimerkiksi Mielenterveystalo-verkkosivuston mukaan sukupuoli on moninainen ominaisuus, joka rakentuu muun muassa henkilön biologisesta sukupuolesta, sosiaalisesta sukupuolesta, sukupuolen ilmaisusta ja sukupuoli-identiteetistä. Seksuaalinen suuntautuminen sen sijaan kertoo siitä, kenestä henkilö seksuaalisesti tai romanttisesti kiinnostuu.

Pouta on tullut suomalaisille televisiosta tutuksi myös oman työnsä ulkopuolella. Hän on osallistunut muun muassa Tanssii tähtien kanssa - ja Masked Singer Suomi -viihdeohjelmiin.

Mainos: K-Supermarket Portti

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut