Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Eduskunnassa luvassa rapsakka keskustelu EU:n budjetista, senaatti äänesti Trumpin virkasyyteoikeudenkäynnin olevan peruslain mukainen, Twitter kasvatti rajusti käyttäjämääräänsä

Eduskunnassa käydään tänään lähetekeskustelu EU:n seuraavasta seitsenvuotisesta budjetista ja sen yhteydessä myös porua herättäneestä EU:n elpymispaketista.

Odotettavissa on rapsakkaa keskustelua, sillä elpymispaketti ei tule erikseen käsittelyyn eduskunnassa.

Osana tätä kokonaisuutta annetaan samalla mandaatti EU:n elpymisvälinettä varten otettavalle lainalle. Eduskunta äänestää kuitenkin aikanaan koko budjetista.

22-vuotiasta naista syytetään pienen lapsensa murhasta Vantaalla - käsittely alkaa käräjäoikeudessa

Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa alkaa tänään käsittely jutussa, jossa parikymppistä naista syytetään pienen lapsensa murhasta.

Epäilty henkirikos tapahtui viime keväänä huhtikuun lopulla Vantaan Kaivokselassa. Poliisin mukaan 22-vuotias nainen soitti itse hätäkeskukseen varhain aamulla ja kertoi, että oli surmannut lapsensa.

Poliisi on aiemmin kertonut, että lapsi oli noin kaksivuotias, mutta ei ole kommentoinut henkirikoksen tekotapaa tai mahdollista motiivia.

Naiselle tehtiin esitutkinnan aikana mielentilatutkimus. Käräjäoikeuden kanta sen tuloksiin selviää vasta aikanaan annettavasta tuomiosta.

THL:n tutkimus: Valtaosa vanhusten ympärivuorokautisen hoidon yksiköistä täytti henkilömitoituksen

Vanhusten ympärivuorokautisen hoidon yksiköistä yli 90 prosenttia täytti lakisääteisen henkilöstömitoituksen viime marraskuussa. Asia selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) Vanhuspalvelujen tila -tutkimuksesta.

Kuusi prosenttia yksiköistä ei yltänyt minimimitoitukseen, ja näistä suurin osa oli julkisen palveluntuottajan yksikköjä.

Lakisääteinen mitoitus oli viime vuoden lopussa 0,5 työntekijää asiakasta kohti. Tämän vuoden alusta mitoitus on ollut vähintään 0,55 ja vuoden 2022 alusta vähintään 0,6 työntekijää asiakasta kohti. Lopulta 1. huhtikuuta 2023 henkilömitoituksen on oltava 0,7.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston määrä kertoa erittäin vakavasta hintakartellista

Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) on määrä kertoa tänään valtakunnallisesta hintakartellista, joka on paljastunut viraston selvityksissä.

Hintakartellit ovat erittäin vakavia kilpailunrajoituksia, joista kärsivät sekä kansantalous että kuluttajat. KKV kertoo aamupäivällä, mitä toimialaa ja yrityksiä kartelli koskee ja millaisia seuraamuksia virasto siitä esittää.

Senaatti äänesti Trumpin virkasyyteoikeudenkäynnin olevan peruslain mukainen, kuusi republikaania myötäili demokraattien linjaa

Yhdysvalloissa senaatti on äänestänyt, että entisen presidentti Donald Trumpin virkasyyteoikeudenkäynti on perustuslain mukainen. Trumpin puolustus oli perustellut, että koko oikeudenkäynti olisi perustuslain vastainen, koska Trump ei enää ole presidentti.

Äänet käsittelyn jatkamiseksi jakautuivat 56–44. Kuusi republikaania äänesti demokraattien joukossa.

Edustajainhuone asetti Trumpin virkasyytteeseen kapinaan kiihottamisesta sen jälkeen, kun Trumpin kannattajat olivat hyökänneet loppiaisena kongressirakennukseen Washingtonissa. (Lähde: AFP)

Twitter kasvatti käyttäjämääräänsä yli neljänneksellä Yhdysvaltain vaalien aikaan

Twitter kasvatti käyttäjämääräänsä vuoden 2020 viimeisellä neljänneksellä 27 prosenttia edellisvuoden samaan ajanjaksoon verrattuna. Käyttäjiä oli loppuvuodesta 192 miljoonaa.

Neljänneksen tulos oli 222 miljoonaa dollaria eli noin 183 miljoonaa euroa. Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin suosiman sosiaalisen median alustan kasvu osui yhteen Yhdysvaltain kiivaiden presidentinvaalien loppuhuipennuksen ja jälkilöylyjen kanssa. Trump sai pysyvän porttikiellon Twitteriin tämän vuoden alussa.

Vuosineljänneksen tuloksen julkistuksen yhteydessä toimitusjohtaja Jack Dorsey sanoi, että Twitterin tavoitteena on tukea "terveellisempää" keskustelua käyttäjien parissa. (Lähde: AFP)

Kiinan luotaimen määrä saapua Marsin kiertoradalle tänään

Kiinan lähettämän Tianwen-1-luotaimen on määrä saapua Marsia kiertävälle radalle tänään. Kyseessä on toinen kaikkiaan kolmesta luotaimesta, jotka laukaistiin Maasta kohti Marsia viime kesänä.

Arabiemiraattien Toivo (al-Amal) -luotain saapui Marsin kiertoradalle eilen. Yhdysvaltain laukaiseman luotaimen on puolestaan määrä saapua punaisen planeetan luo ensi viikolla.

Toisin kuin Arabiemiraattien luotain, Kiinan ja Yhdysvaltain Mars-lentojen tavoitteena on myös laskeutua mönkijällä planeetan pinnalle.

Florida peittosi Detroitin – suomalaiset jäivät pisteittä kovasta yrityksestä huolimatta

Jääkiekon NHL:n tiistai-illan Yhdysvalloissa avanneessa ottelussa suomalaispelaajilta jäivät pisteet saamatta, kun Florida Panthers peittosi Detroit Red Wingsin 2–1. Ottelu alkoi tasaisella 1–1-avauserällä ja ratkesi toisen erän Floridan tekemällä maalilla, joka jäi Detroitilta kostamatta.

Floridan paidoissa pelanneista suomalaisista Aleksander Barkov teki yhden laukauksen kohti maalia ja yhden taklauksen. Taklauksen teki myös Eetu Luostarinen. Markus Nutivaara laukoi maalia kohti kolmasti, mutta häneltäkin jäivät pisteet saamatta.

Pisteittä jäi myös Edmonton Oilersin riveissä pelaava Jesse Puljujärvi joukkueen voittaessa Ottawa Senatorsin vieraana 3–2.

ManU jatkoi Englannin cupin puolivälieriin peitottuaan West Hamin – Burnley kärsi kiusallisen tappion Bournemouthille

Manchester United nousi Englannin cupissa puolivälieriin peitottuaan West Hamin jatkoajalle venyneen tiukan väännön päätteeksi 1–0 myöhään tiistaina käydyssä taistossa. Kyse on jo ManU:n seitsemännestä kaudesta putkeen, jolloin joukkue on edennyt näin pitkälle. ManU voitti cupin viimeksi 2016.

Old Traffordin jäätävissä olosuhteissa käydyn ottelun päätti skottipelaaja Scott McTominay, joka laukoi ottelun ensimmäisen ja viimeisen maalin 97. minuutilla jatkoajalla. Kyse oli skotin kolmannesta maalista yhtä monessa ottelussa.

Illan aiemmassa 5. kierroksen ottelussa Valioliigan Burnley putosi yllättäen cupin jatkosta kärsittyään 0–2-tappion Englannin liigan toisella sarjaportaalla mestaruussarjassa pelaavaa Bournemouthia vastaan. (Lähde: AFP)

Neziri sivusi Ranskassa 60 metrin aitojen Suomen halliennätystään

Nooralotta Neziri sivusi Ranskassa yleisurheilun hallikisoissa naisten 60 metrin aitajuoksun Suomen ennätystään 7,91. Hän oli Lievinissä myöhään tiistaina juostussa kilpailussa kolmas.

Finaalin voitti Hollannin Nadine Visser samalla ajalla Nezirin kanssa. Myös toiseksi sijoittunut Yhdysvaltain Christina Clemons juoksi 7,91.

Neziri juoksi alkuerissä 7,97. Neziri paransi viime viikolla Berliinin hallikisoissa halli-SE:ksi 7,91.

Reetta Hurske karsiutui Lievinin aitafinaalista. Hurske oli alkuerässään viides ajalla 8,17. Hurskeen talven paras on Karlsruhessa juostu 8,04.

Norjan Jakob Ingebrigtsen voitti miesten 1 500 metrin juoksun Euroopan halliennätyksellä 3.31,80.