Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Olkiluodon ydinvoimalan joulukuisen häiriötilanteen viestintä oli lähialueiden asukkaiden mielestä kehnoa – suurin osa sai ensitiedon mediasta

Häiriötilanneviestintä Olkiluodon ydinvoimalassa joulukuussa tapahtuneesta häiriöstä ei tavoittanut lähialueen asukkaita tyydyttävästi, selviää Suomen pelastusalan keskusjärjestön (SPEK) ja Säteilyturvakeskuksen (STUK) tekemästä kansalaiskyselystä.

Olkiluodon voimala sijaitsee Eurajoella Satakunnassa. Voimalan lähialueen vastaajista puolet piti viestintää heikkona tai erittäin heikkona. Kaikista kyselyyn vastanneista viestinnän arvioi huonoksi reilu kolmannes.

Verkkokyselyyn vastasi yli 3 500 ihmistä ympäri Suomea. Viidesosa vastanneista oli lähialueen asukkaita.

– He olisivat halunneet lisää tietoa häiriötilanteen syistä ja seurauksista, turvallisuusriskistä sekä toimenpiteistä, mitä kansalaisten tulisi tehdä säteilyonnettomuudessa ja mitä viranomaiset tekivät tilanteen hallintaan saamiseksi, sanoo SPEKin tutkimuspäällikkö Tuula Kekki tiedotteessa.

Ydinvoimalassa tapahtuneesta häiriöstä kerrottiin julkisuuteen noin tunnin kuluttua tapahtuneesta. Poikkeuksellinen häiriö aiheutti valtakunnallisen hälytyksen, mutta siitä ei aiheutunut haittaa ihmisille tai ympäristölle.

– Viestinnällisesti tilanne oli todennäköisesti haastava, koska vaaratiedottamiselle ei ollut aihetta, mutta kansalaiset ympäri Suomea ja erityisesti lähialueilla kokivat, että heidän olisi tullut saada tietoa huomattavasti nopeammin ja kattavammin esimerkiksi tekstiviestillä, sanoo SPEKin tutkija Heikki Laurikainen tiedotteessa.

Tilannetietoa ja ohjeistusta kaivattiin

Kyselyyn vastanneet olisivat toivoneet tietoa erityisesti esimerkiksi tapahtuman turvallisuusriskeistä, varautumisesta sekä tapahtuman yhteiskunnallisista vaikutuksista. Tietoa kaivattiin muun muassa ympäristön säteilytasosta, tuulen suunnasta sekä häiriön mahdollisista seurauksista – esimerkiksi siitä, liittyisikö siihen räjähdysvaaraa.

Myös suojautumis- ja varautumistoimista haluttiin tietoa. Kyselyyn vastanneet olisivat halunneet tietoa esimerkiksi väestönsuojista sekä työntekijöiden ja asukkaiden evakuoinnin toteuttamisesta mahdollisessa vakavassa säteilyonnettomuudessa.

Tapahtuman aikana kyselyyn vastanneet olisivat lisäksi toivoneet tietoa siitä, oliko tilanne koko ajan viranomaisten hallinnassa. Viranomaisten varautuminen ydinvoimalaonnettomuuteen sekä tieto tehdyistä varotoimenpiteistä ja vara- ja turvajärjestelmistä olisi kyselyyn vastanneiden mukaan lisännyt luottamusta viranomaisia kohtaan.

Noin kolmannes kaikista vastaajista kertoi tunteneensa huolestuneisuutta tapahtuman aikana.

Suurin osa sai ensitiedon mediasta

Yli puolet kyselyyn vastanneista sai tapahtumista ensitiedon median kautta. Kyselyn mukaan jopa 60 prosenttia vastaajista piti mediaa tärkeimpänä tietolähteenään. Osa vastaajista oli kuitenkin sitä mieltä, että tilannetietoa olisi pitänyt saada muutenkin kuin omatoimisesta uutisten seuraamisesta.

Kyselyssä tarkasteltiin väestön tiedonsaantia, tiedontarpeita ja huolenaiheita sekä luottamusta ja tyytyväisyyttä häiriötilanteen viestintään ja sen uutisointiin mediassa.

Olkiluodon voimalaitos pysähtyi joulukuun puolivälissä höyrylinjassa ilmenneen säteilypiikin vuoksi. Säteilypiikin syy oli liian kuuman veden joutuminen reaktorin puhdistusjärjestelmän suodattimille huoltotöiden aikana. Sen seurauksena suodattimista irtosi materiaalia, joka reaktorin läpi kulkiessaan muuttui radioaktiiviseksi.

Reaktori ajettiin alas seisokkiin sen jälkeen, kun laitoksessa havaittiin radioaktiivisen säteilyn hetkellistä voimistumista. Voimalan turvallisuusjärjestelmät toimivat tapahtumassa suunnitellusti.

STUK arvioi tapahtuman kuuluvan kansainvälisessä ydintapahtumien arviointijärjestelmässä luokkaan nolla seitsenportaisella asteikolla.