Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Raportti: Trumpin politiikka on johtanut kymmeniin ellei satoihin tuhansiin turhiin kuolemiin – Yhdysvaltain huono terveystilanne on kuitenkin myös edellisten hallintojen aikaansaannosta

Tuoreen raportin mukaan Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin hallinnon politiikka on johtanut kymmeniin ellei satoihin tuhansiin turhiin kuolemiin Yhdysvalloissa. Lääketieteen asiantuntijoista koostuvan komission raportista on julkaistu lääketieteen lehti Lancetissa, ja siitä ovat kertoneet muun muassa yhdysvaltalaislehdet Forbes ja USA Today sekä talousuutistoimisto Bloomberg .

Raportin esittelyssä Trumpin kerrotaan hyväksikäyttäneen matalan ja keskituloisen tason valkoisten vihaa ja rasismia, jota he ovat kokeneet heikkenevien tulevaisuudennäkymiensä vuoksi. Näin Trump olisi saanut tukea politiikalle, joka uhkasi terveyttä mutta hyödytti yrityksiä ja korkeatuloisia.

Raportti selvittääkin Trumpin aikakauden sosiaali- ja terveyspolitiikkaa.

Raportissa kuvaillaan muun muassa ex-presidentin koronatoimia kyvyttömiksi ja riittämättömiksi. Trumpin syytetään viitanneen kintaalla terveysviranomaisten neuvoille ja politisoineen viruksen vastaisia suojatoimia kuten kasvomaskien käyttöä.

Raportissa arvioidaankin Trumpin pandemiatoimien edistäneen viruksen leviämistä Yhdysvalloissa. Forbesin mukaan raportissa kerrotaan muun muassa Trumpin hallinnon kansanterveysvirastoihin ja kansainvälisiin terveysohjelmiin kohdistuneiden leikkausten haitanneen suuresti maan kykyä vastata pandemiaan. Toimet johtivat kymmeniin tuhansiin tarpeettomiin kuolemiin, raportissa sanotaan.

Raportti ampuu kovilla sekä republikaaneja että demokraatteja

Vaikka vastuuta esimerkiksi koronaan liittyvien kuolemien osalta sälytetään osittain Trumpin niskaan, USA Todayn mukaan raportissa kuitenkin arvioidaan, että kansakunnan huonon terveystilanteen syyt ovat syvemmällä. Niihin on vaikuttanut vuosikymmenten aikainen terveys-, talous- ja sosiaalipolitiikka.

Raportista selviää, että viime vuoden aikaisista koronavirukseen liittyvistä kuolemista noin 40 prosentilta olisi voitu Yhdysvalloissa välttyä, jos keskimääräinen kuolevuus olisi ollut vastaavalla tasolla kuin muissa G7-maissa.

USA Todayn mukaan raportista selviää, että Yhdysvaltain eliniänodotus on alkanut jätättää muita teollistuneita maita jo neljä vuosikymmentä sitten.

Raportissa ei säästellä republikaaneja eikä demokraatteja. Raportissa nostetaan esiin muun muassa Ronald Reaganin kauden aikainen uusliberalistinen politiikka. Lisäksi raportissa parjattiin Bill Clintonin allekirjoittamaa vangitsemisten lisääntymiseen johtanutta liittovaltion tasoista rikoslakia sekä Clintonin sosiaalitukien saatavuuden kiristämiselle osoittamaa tukea.

Ilmansaasteiden hillitsemisen heikentäminen lisännyt kuolemia

Forbesin mukaan Trumpin omalla kaudellaan pahentamat vuoisikymmenten aikaiset poliittiset epäonnistumiset johtivat vuonna 2018 yli 450 000 tarpeettomaan kuolemaan Yhdysvalloissa. Tämän lisäksi Trumpin kauden muina vuosina hänen toimiensa kerrotaan lisänneen kuolemia kymmenillä tuhansilla.

Forbesin mukaan raportissa kerrotaan Trumpin ympäristöön ja ilmastoon liittyvien toimien lisänneen kuolemia Yhdysvalloissa ja johtaneen pelkästään toissa vuonna yli 22 000 lisäkuolemaan. Lehden mukaan Trump on muun muassa perunut ainakin yli 80 erillistä ympäristöön ja työoloihin liittyvää suojausta.

Lancetin raportin mukaan Trumpin hallinnon päätös heikentää ilmansaasteiden hillitsemistä on ollut isona osatekijänä edellä mainittujen ylimääräisten kuolemantapausten takana.

Raportissa arvioidaan, että Trumpin hallinnon kivihiilen, öljyn ja kaasun käyttöä rohkaiseva politiikka ja hallinnon aikana heikentyneet päästöstandardit ovat lisäksi kiihdyttäneet kasvihuonekaasujen pääsemistä ilmakehään.

Trumpin ympäristöpolitiikasta otettu mallia myös muualla

Trumpin hallinnon aikaiset päätökset ovat vaikuttaneet merkittävästi myös kansainväliseen ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun. Johtovastuun ilmastotoimista ovat ottaneet Lancetin mukaan Euroopan unioni ja Kiina Yhdysvaltain jäädessä enemmän tai vähemmän sivuosaan.

Lisäksi Yhdysvaltain ilmastonäkemykset Trumpin presidenttikaudella ovat raportin mukaan yllyttäneet muita maita ryhtymään ilmastolle haitallisiin toimiin. Esimerkiksi Brasilian presidentti Jair Bolsonaro on ajanut omassa maassaan politiikkaa, joka edistää Amazonin sademetsän tuhoa ja kiihdyttää ilmastonmuutosta. Trump ja Bolsonaro olivat läheisissä väleissä.

Pariisin ilmastosopimukseen palaaminen nykyisen presidentin Joe Bidenin kauden alussa oli Lancetin raportin mukaan Yhdysvaltain tärkein askel ilmastotoimien saralla. Tästä huolimatta raportissa painotetaan todellisten muutosten tärkeyttä. Raportin mukaan Trumpin hallinto peruutti vuosikymmenten aikaiset saavutukset maan ilmastopolitiikassa ja Yhdysvalloilta vaaditaan muun muassa ilman- ja vedenlaadun suojelemiseen tähtäävien suojakeinojen uudelleen käyttöön ottamista.