Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ennuste: Kunta-alan työntekijöistä on jäämässä eläkkeelle kymmenen vuoden aikana joka kolmas

Kunta-alan nykyisistä työntekijöistä on jäämässä eläkkeelle seuraavan kymmenen vuoden aikana joka kolmas, käy ilmi eläkevakuuttaja Kevan tuoreesta ennusteesta.

Eläkkeelle on Kevan mukaan jäämässä lähes 180 000 ihmistä, mikä on kolmasosa tämänhetkisestä henkilöstöstä. Valtiotyöntekijöistä myös noin joka kolmas eläköityy vuoteen 2030 mennessä.

Ammattikohtaiset ennusteet viittaavat Kevan mukaan tulevaan työvoimavajeeseen.

– Suurissa ammattiryhmissä terveys-, hoiva- ja opetusalalla työntekijävajetta voidaan mitata jo nykyhetkellä tuhansissa työntekijöissä, eikä tilanne tule helpottumaan nykyisten eläköitymis- ja koulutusennusteiden pohjalta. Alueelliset erot eläköitymisessä ovat suuria. Tilanne on erityisesti hoiva-alalla todella huolestuttava, toteaa Kevan toimitusjohtaja Timo Kietäväinen tiedotteessa.

Hän pitää välttämättömänä koulutuspaikkojen uudelleenarviointia, työperäisen maahanmuuton lisäämistä, työkyvyttömyyksien parempaa ennaltaehkäisyä sekä eläkkeellä olevien työelämään osallistumiseen kannustamista.

Noin 19 000 lähihoitajaa eläköitymässä

Suurimmat ammattiryhmät hallitsevat lukumääräisessä eläköitymisessä. Eläkkeelle on siirtymässä seuraavan kymmenen vuoden aikana noin 19 000 lähihoitajaa, 14 000 peruskoulun ja lukion opettajaa sekä 13 000 sairaanhoitajaa.

Työntekijöiden ikärakenteen vuoksi vanhuuseläköityminen on pienintä Ahvenanmaalla ja Uudellamaalla, suurinta Lapissa ja Kainuussa.

– Eläköitymisessä on kuntakoon mukaan eroja siten, että mitä pienempi kunta on kyseessä, sitä suurempi osuus työntekijöistä arviolta jää seuraavan kymmenen vuoden aikana vanhuuseläkkeelle. Työkyvyttömyyseläkearviot eivät juurikaan vaihtele kuntakoon mukaan, Keva kertoo tiedotteessaan.