HS: Mahdollinen koronaan liittyvä ulkonaliikkumiskielto koskisi vain osaa maata – liikkumisen rajoittaminen on vasta viimesijainen keino epidemiassa

Liikkumisen rajoittamista pidetään viimesijaisena koronakeinona. Vesa Moilanen/Lehtikuva

Maarit Vaaherkumpu

Valtioneuvoston kanslia on pyytänyt ministeriöitä arvioimaan mahdollisen ulkonaliikkumiskiellon vaikutuksia, kertoo Helsingin Sanomat (HS)

Uutisessa kerrotaan, että liikkumisen rajoittaminen on hallituksen strategian mukaisesti viimesijainen keino, jos koronaepidemiatilanne pahenee pisteeseen, jossa terveydenhuollon kantokyky vaarantuu.

HS:n mukaan Valtioneuvoston kanslia on viime viikolla pyytänyt ministeriöitä arvioimaan sulkutoimien vaikutusta tarkkojen ennakkoehtojen pohjalta.

Arviointipyyntöä koskeviin ehtoihin kuuluu muun muassa, että liikkumista rajoitettaisiin kolmen viikon ajan. Rajoitukset eivät koskisi koko Suomea vaan sitä osaa tai osia, joissa asuu noin puolet väestöstä. Käytännössä kyse olisi siis pitkälti eteläisestä Suomesta, uutisessa kerrotaan.

Liikkumista kodin ulkopuolella rajoitettaisiin, mutta liikkuminen olisi silti sallittua, jos se olisi välttämätöntä esimerkiksi elintarvikkeiden tai lääkkeiden hankkimiseksi tai sosiaali- ja terveyspalvelujen saamiseksi, HS kertoo.

Liikkuminen olisi sallittua myös esimerkiksi välttämättömän työn tai opiskelun, lähiomaisen hoivan tarpeen, kuoleman tai kuolemanvaaran vuoksi tai lapsen tapaamisoikeuden toteuttamisen vuoksi.

HS:n mukaan valtioneuvoston kanslia täsmentää ministeriöille, että maakuntien tai muiden alueiden välistä liikkumista ei kuitenkaan rajoitettaisi.

Ministeriöiltä odotettiin vastausta arviointipyyntöön perjantaina, mutta vastaukset venyvät ensi viikolle, HS kertoo.

Kommentoi

Mainos: K-Citymarket Päiväranta ja K-Citymarket Kolmisoppi

Anna ajallesi arvoa - kaikki ostokset yhdellä kertaa Kuopion K-Citymarketeista. Kaupungin laajimmat valikoimat valitaan huolella ja ammattitaidolla

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut