Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Käräjäoikeus pui epäiltyä doping-ainekauppaa Suomen ja Viron välillä

Syyttäjä vaatii 17 henkilölle rangaistusta laajassa doping-jutussa. Syytteiden mukaan Virosta Suomeen tuotiin ja Suomessa levitettiin suurehkoja määriä muun muassa kasvuhormonia ja testosteronia. Helsingin käräjäoikeus aloitti jutun käsittelyn tiistaina valmisteluistunnolla.

Rikoskokonaisuus ajoittuu syyttäjän haastehakemuksen mukaan vuosille 2013–2016. Rikosnimikkeitä ovat muun muassa törkeä dopingrikos ja salakuljetus. Syytekohtia on kaikkiaan noin 50.

Syyttäjä vaatii, että syytetyiltä on perittävä rikoksella saatua hyötyä valtiolle yhteensä yli 134 000 euroa. Syyttäjä ei vielä haastehakemuksessa ota kantaa siihen, miten ankariin rangaistuksiin syytetyt tulee tuomita.

Yksi syytetyistä on kauneusalan yrittäjä Tiina Jylhä, jolle syyttäjä vaatii rangaistusta törkeästä dopingrikoksesta. Syyttäjän mukaan Jylhä on pitänyt hallussaan ja myynyt dopingaineita sekä vastaanottanut maksuja dopingaineiden myynnistä yhteensä yli 11 000 euroa. Jylhä ei ole pääsyytetty, vaan häntä vastaan on nostettu yksi jutun kymmenistä syytteistä.

Jylhä kiistää syyllistyneensä rikokseen

Jylhä kiistää, että hän olisi pitänyt hallussaan dopingaineita tai ottanut vastaan maksuja niistä. Hän kertoo käräjäoikeudelle toimittamassaan kirjallisessa lausunnossa, että syytteessä mainitut rahat eivät liity dopingainekauppaan, vaan muun muassa fitnesstoimintaan.

Tiina Jylhä tuli viime vuonna tunnetuksi suojamaskikaupoista, jotka Huoltovarmuuskeskus hänen osaltaan purki. Taustalla oli se, että maskit eivät olleet sopivia sairaalakäyttöön, vaikka ne oli siihen tilattu. Keskusrikospoliisi selvittää muun muassa sitä, onko yksi tai useampi henkilö Huoltovarmuuskeskuksessa syyllistynyt luottamusaseman väärinkäyttöön maskitilauksen yhteydessä.

Helsingin käräjäoikeus on varannut doping-jutun käsittelyyn parikymmentä istuntopäivää. Suullisen käsittelyn on määrä päättyä huhtikuun lopulla.

---

Korjattu klo 14.05: Korjattu 3. kappaleesta rikoshyödyn summa, joka on yli 130 000 suuruinen eikä vain kymmenien tuhansien.