Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koskelan murhan käräjäkäsittely alkaa – kolmelle pojalle luetaan syytteet 16-vuotiaan kaverinsa murhasta

Helsingin käräjäoikeudessa alkaa tänään Koskelan murhan käsittely. Kolmea tekoaikaan 16-vuotiasta poikaa syytetään ikätoverinsa murhasta.

Henkirikos tapahtui joulukuun 4. päivänä Koskelan sairaala-alueella. Poliisin mukaan epäillyt kohdistivat uhriin väkivaltaa 3–4 tunnin ajan, kunnes uhri kuoli.

Poliisi on kertonut, että väkivaltaa ja nöyryyttäviä tekoja myös kuvattiin ja kuvia läheteltiin epäiltyjen kesken Snapchatissa.

Esitutkinnassa muodostui poliisin mukaan kuva, että uhria on pidetty kaverina, mutta samaan aikaan alisteisessa asemassa verrattuna muihin porukan jäseniin. Poliisi on luonnehtinut tapahtumia pitkään jatkuneeksi väkivaltaiseksi kiusaamiseksi, joka johti tapahtumailtana uhrin kuolemaan.

Murhan lisäksi poikia vastaan on nostettu syytteet veritekoa edeltäneistä pahoinpitelyistä sekä ryöstöstä ja yllytyksestä ryöstöön. Syyte ryöstöstä kohdistuu myös neljänteen nuoreen. Kaikki syytetyt olivat rikosten tapahtuma-aikaan 16-vuotiaita, mutta osa heistä on tähän mennessä täyttänyt 17 vuotta.

Epäillyt pahoinpitelyt tapahtuivat kolmena perättäisenä perjantaina marraskuussa. Syytteitä pahoinpitelyistä on kuitenkin nostettu yhdeksän, koska epäiltyjä tekijöitä on useita.

Myös viranomaisten toimintaa selvitellään

Helsingin poliisi on ryhtynyt selvittämään myös lastensuojelun ja koulun toimintaa ennen henkirikosta. Poliisin esiselvitys liittyy siihen, ovatko viranomaisten toimet olleet riittäviä.

Esiselvitys ei tarkoita, että ketään epäiltäisiin rikoksesta. Jos poliisi päätyy esiselvityksen perusteella epäilemään mahdollista rikosta, aloitetaan varsinainen esitutkinta.

Poliisi on aiemmin kertonut uhrin huoltajien suostumuksella, että surmattu poika oli lastensuojelun asiakas ja hänet oli sijoitettu asumaan kodin ulkopuolelle.