Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Henkilöautoliikenne Suomen rajoilla väheni yli puolella koronavuonna

Henkilö- ja pakettiautoliikenteen määrä laski Suomen rajoilla viime vuonna jyrkästi, ilmenee Tullin tilastoista. Sekä Suomesta lähtevien että Suomeen saapuvien henkilö- ja pakettiautojen määrä väheni yli 55 prosenttia vuodesta 2019.

Itärajalla pudotusta henkilöautoliikenteessä oli reilusti yli 70 prosenttia, Ruotsin vastaisella rajalla yli 50 prosenttia ja Norjan vastaisella rajalla yli 40 prosenttia. Merirajan ylitykset vähenivät nekin yli 40 prosenttia.

Suomi otti maahantulorajoitukset käyttöön koronaviruksen leviämisen estämiseksi viime maaliskuussa. Sen jälkeen maahantuloa on henkilöliikenteessä säännelty vaihtelevin kriteerein. Esimerkiksi tällä hetkellä Schengen-maista Suomeen sallitaan ainoastaan välttämätön työmatkaliikenne. Venäjältä Suomeen sallitaan ainoastaan paluuliikenne ja kauttakulku toiseen EU- tai Schengen-maahan sekä välttämätön liikenne.

Maahan saapuneessa kuorma-autoliikenteessä pudotusta edellisvuoteen tuli maltillisemmin, viisi prosenttia. Rajuinta pudotus oli Ruotsista saapuvassa raskaassa liikenteessä, jossa autojen määrä väheni kolmanneksella. Sen sijaan itärajan ja meren yli saapuneen raskaan liikenteen määrä kasvoi hieman.

Suomesta lähtevä raskas liikenne väheni jokaisella rajalla.