Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Syyttäjän mukaan Helsingin Koskelan murhasta syytetyt juottivat uhrille väkisin viinaa, minkä jälkeen pahoinpitelivät ja nöyryyttivät tätä lukuisin eri tavoin

Syyttäjän mukaan Helsingin Koskelan murhasta syytetyt juottivat ikätoverilleen väkisin vahvaa alkoholia ennen kuin pahoinpitelivät tämän kuoliaaksi joulukuussa. Syyttäjän mukaan uhri kutsuttiin Koskelan sairaala-alueelle viettämään yhden syytetyn syntymäpäivää. Tekijät olivat syyttäjän mukaan ennakkoon suunnitelleet juottavansa uhrin humalaan ja pahoinpitelevänsä tätä.

Yksi syytetyistä poistui hetkeksi alussa, minkä jälkeen kaksi muuta aloittivat väkivallan ja viinan juottamisen. Syyttäjän mukaan uhria lyötiin ja potkittiin. Kun uhri kieltäytyi juomasta, hänelle huudettiin "vittu suu auki" ja "mä oon sun puolella". Tämän jälkeen pahoinpitelyä jatkettiin muun muassa lyömällä uhrin päätä maahan, syyttäjä sanoo.

Muualle poistuneelle kolmannelle syytetylle lähetettiin tapahtumista tietoa, mihin tämä syyttäjän mukaan vastasi aikovansa lyödä uhria, kunhan palaa.

Poliisi on aiemmin kertonut, että pahoinpitelyä kesti kolmesta neljään tuntia. Syyttäjän mukaan väkivaltaa tapahtui useassa eri paikassa ja siihen liittyi useita nöyryyttäviä piirteitä. Uhrilta oli esimerkiksi riisuttu vaatteita.

Loppuvaiheessa uhri ei enää kyennyt kävelemään, joten syytetyt kantoivat tämän puistossa olleen lavarakennelman luokse, missä väkivaltaa edelleen jatkettiin. Syyttäjän mukaan uhrin päälle hypittiin lavalta, häntä heitettiin oluttölkeillä ja lyötiin metalliputkella. Muualla noin kahden tunnin ajan ollut kolmas syytetty oli tässä vaiheessa tullut takaisin paikalle.

Syyttäjän mukaan teon jälkeen syytetyt poistuivat ja jättivät tiedottoman uhrin maahan makaamaan. Syytetyistä kaksi palasi syyttäjän mukaan seuraavana päivänä paikalle. Sen sijaan, että pojat olisivat ilmoittaneet uhrin kuolemasta, he syyttäjän mukaan siivosivat paikkaa ja keskustelivat ruumiin hävittämisestä.

Kaikki kolme kiistävät murhasyytteet. Kahden koko ajan paikalla olleen mukaan kyse oli törkeästä pahoinpitelystä ja törkeästä kuolemantuottamuksesta. Muualla käynyt poika myöntää teot pahoinpitelynä.

Syyttäjä: Syytetyt leikkivät "rankaisuleikkiä"

Käräjäoikeudessa käsiteltiin aiemmin päivällä henkirikosta edeltäviä tapahtumia. Syyttäjän mukaan uhriin kohdistettiin väkivaltaa Koskelan sairaala-alueella kolmella kerralla marraskuussa. Syyttäjän mukaan syytetyt leikkivät "rankaisuleikkiä", jossa uhria pahoinpideltiin esimerkiksi sillä verukkeella, että tämä metelöi tai läikytti kaljaa.

– Mistään leikistähän tässä ei ole kysymys, vaan puhtaasta väkivallasta, syyttäjä Satu Pomoell sanoi.

Syyttäjän mukaan "rankaisuleikki" oli kahden, uhrin jo päiväkodista asti tunteneen syytetyn idea. Kolmas murhasta syytetty oli tutustunut uhriin vasta kyseisenä syksynä.

Syyttäjä ja uhrin omaisia edustava oikeusavustaja sanoivat useaan kertaan, että uhri oli alisteisessa asemassa syytettyihin nähden. Uhri oli luonteeltaan kiltti, luottavainen ja hiljainen. Oikeussalissa todisteena näytetyillä, syytettyjen kuvaamilla videoilla näkyy, kuinka uhri ei väistä tai estele lyöntejä. Uhri esimerkiksi antaa syytetyn ottaa itseltään silmälasit pois päästä ennen lyöntiä.

Kahdella ensimmäisellä kerralla uhria lyötiin avokämmenellä ja kerran nyrkillä. Syytetyt myöntävät teot ja syytteet.

Syyttäjän mukaan vakavin henkirikosta edeltänyt pahoinpitely tapahtui 20. marraskuuta. Läsnä Koskelan sairaala-alueen puistossa olivat kaikki kolme murhasta syytettyä ja uhri. Syyttäjän mukaan uhrin pitkään tuntenut kaksikko kohdisti uhriin väkivaltaa ja kolmas syytetty kuvasi tekoja. Uhria muun muassa lyötiin päähän ja potkittiin, syyttäjä sanoo.

Oikeussalissa näytetyissä videoissa näkyy, kuinka uhri makaa maassa tai penkillä ja häntä lyödään ja potkitaan. Taustalla soi musiikki ja maassa näkyy kaljapakkauksia.

Videoiden katselun aikana salin eturivissä istuneet syytetyt roikottivat päätään ja katsoivat alaspäin. Pahoinpitelyistä syytetyistä toinen myöntää ja toinen kiistää syytteen.

Syyttäjä luki todisteena uhrin toiselle tekijälle myöhemmin lähettämää viestiä, jossa hän kertoo muistavansa tapahtumat ja sen, kuinka silmälasien hajoaminen itketti häntä.

Uhri huijattiin myymään valehuumeita

Syyttäjän mukaan elokuussa, vajaat neljä kuukautta ennen henkirikosta, uhri ryöstettiin Pasilan asemalla. Kolme murhasta syytettyä ja neljäs poika huijasivat syyttäjän mukaan uhrin myymään valehuumeita. Kaksi syytettyä antoivat uhrille folioon pakattuja sokeripaloja, joita tämä käskettiin myymään. Ennalta sovitusti kaksi muuta poikaa menivät uhrin luokse ja veivät tältä muun muassa kuulokkeet, kymmenen euroa ja bussilipun.

Syyttäjän mukaan kyseessä oli ryöstö, sillä uhriin kohdistettiin väkivaltaa. Tavaroiden viemisen yhteydessä uhria tartuttiin rinnuksista.

Kaksi pojista halusi tulla asiassa kuulluksi. Viininpunaiseen huppariin pukeutunut poika kertoi miettineensä uhrin kuulokkeiden viemistä kesästä asti.

– Olimme nähneet ne aiemmin ja ajatelleet, että niistä saisi jonkin verran rahaa, poika sanoi.

Hänen mukaansa kuulokkeista saatiin lopulta 15–20 euroa. Hän sanoi, ettei muista, oliko suunnitelma teosta syntynyt jo aiemmin vai kyseisenä päivänä. Hänen mukaansa varsinaista anastusta pyydettiin tekemään kaksi muuta, koska nämä olivat isompikokoisia.

Toinen Pasilaan pyydetyistä, myöskin murhasta syytetty poika kertoi kuulemisessaan, että sen jälkeen, kun uhrilta oli viety tavarat, hän ja neljäs poika lähtivät karkuun ja tapasivat kaksikon myöhemmin Pasilassa.

Neljäs, murhaan liittymätön poika ei halunnut tulla kuulluksi asiassa. Hän kuitenkin halusi erikseen pyytää anteeksi.

– Olen pahoillani koko tilanteesta. Tätä ei olisi pitänyt sattua.

Pasilan tapahtumista syytetty nelikko myöntää teot, mutta kiistää, että uhriin olisi kohdistettu väkivaltaa. Heidän mukaansa tekoa ei voi pitää ryöstönä, vaan enintään varkautena.

Myös viranomaisten toimintaa selvitellään

Poliisi on aiemmin kertonut uhrin huoltajien suostumuksella, että surmattu poika oli lastensuojelun asiakas ja hänet oli sijoitettu asumaan kodin ulkopuolelle.

Helsingin poliisi on ryhtynyt selvittämään myös lastensuojelun ja koulun toimintaa ennen henkirikosta. Poliisin esiselvitys liittyy siihen, olivatko viranomaisten toimet riittäviä.

Esiselvitys ei tarkoita, että ketään epäiltäisiin rikoksesta. Jos poliisi päätyy esiselvityksen perusteella epäilemään mahdollista rikosta, aloitetaan varsinainen esitutkinta.