Uhrin sukupuoli halutaan rangaistuksen koventamisperusteeksi rikoslaissa – "Sukupuoleen kohdistuvaa vihaa on perusteltua arvioida samalla lailla kuin rasismia"

Maria Rosvall / STT

Hallitus esittää, että rikoksesta määrättävää rangaistusta voitaisiin koventaa, jos teon vaikuttimena on uhrin sukupuoli. Muutosesityksen tavoitteena on korostaa sellaisten tekojen moitittavuutta, joiden vaikuttimena on sukupuoleen perustuva viha.

Rangaistuksen koventamisperusteissa mainittuja vihamotiiveja ovat tällä hetkellä muun muassa etninen alkuperä, seksuaalinen suuntautuminen ja vammaisuus.

Muutosehdotuksessa nostetaan esille erityisesti naisiin kohdistuva häiriköinti ja vihapuhe. Naistutkijoihin ja -toimittajiin on selvitysten mukaan kohdistunut runsaasti sukupuolittuneita uhkauksia, loukkaavia ilmauksia ja yksityiselämää koskevien tietojen levittämistä.

"Syytä arvioida samoin kuin rasismia"

Esityksen mukaan sukupuoleen kohdistuvaa vihaa on perusteltua arvioida lainsäädännössä samoin kuin rasismia.

– Esitys korostaa sukupuolivihaa ilmentävän rikollisuuden moitittavuutta. Vihapuheen osalta esitys edistää ja parantaa tosiasiallisesti erityisesti naisten osallistumista yhteiskunnalliseen keskusteluun eri toimijoina, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) sanoo tiedotteessa.

Esityksen mukaan rikoslakia muutettaisiin siten, että rangaistuksen mittaamisen koventamisperusteisiin lisätään rikoksen tekeminen uhrin sukupuoleen perustuvasta vaikuttimesta. Lisäksi oikeushenkilön rangaistusvastuuta koskeviin säännöksiin lisättäisiin maininta sukupuolesta teon vaikuttimena silloin, kun kyseessä on törkeä kunnianloukkaus tai laiton uhkaus taikka julkinen kehottaminen näihin rikoksiin.

Hallituksen mukaan esitys on osa hallitusohjelman toimenpiteitä, joilla halutaan puuttua nykyistä vahvemmin järjestelmälliseen häirintään, uhkailuun ja maalittamiseen, jotka uhkaavat sananvapautta, viranomaistoimintaa, tutkimusta ja tiedonvälitystä.

Kommentoi

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mainos: Lämpövelho oy

3 syytä, miksi vuosi 2022 on otollisin aika vaihtaa lämmitysjärjestelmä maalämpöön

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut