Ministeri Kiuru: On vain päivien kysymys, että THL esittää koronastrategiassa siirtymistä tasolle kaksi

Krista Kiuru on perhe- ja peruspalveluministeri. Lehtikuva

Tuomas Savonen, Saila Kiuttu / STT

On vain päivien kysymys, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) esittää koronastrategiassa siirtymistä tasolle kaksi, arvioi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.).

– Nyt on ajan kysymys, koska THL tulee esittämään tasolle 2 siirtymistä. Me odotamme tätä päätöstä nyt sitten. Tämä ei taida olla enää tämän aamun jälkeen kuin päivien kysymys, Kiuru sanoi toimittajille eduskunnassa.

Koronahybridistrategian mukaisesti nyt Suomessa ollaan tasolla 1. Tasolla 2 voidaan ottaa käyttöön valtakunnallisesti tai alueellisesti lisätoimenpiteitä, kuten esimerkiksi pienentää kokoontumisrajoitusten suurinta sallittua henkilömäärää. Koko maassa voidaan myös ottaa käyttöön laajin mahdollinen etätyösuositus ja maskisuositus. Tasolla 2 peruskoulun yläluokat voivat myös siirtyä etäopetukseen.

"THL:n esittämät ravintolarajoitukset eivät mahdollisia"

Kiurun mukaan nykyinen lainsäädäntö ei mahdollista THL:n esittämiä ravintoloiden toimintarajoituksia Uudellamaalla. THL esitti torstaina, että baarit ja yökerhot tulisi sulkea pääkaupunkiseudulla kokonaan seuraavan kolmen viikon ajaksi.

Ravintoloiden täysi sulkeminen onnistuisi Kiurun mukaan vasta koronastrategian tasolla kolme.

– Se vaatisi hyvin poikkeuksellisia olosuhteita yhteiskunnassa, jotta tällainen elinkeinoelämän näin vahva rajoittaminen olisi mahdollista, Kiuru sanoi.

Kiurun mukaan THL:n esityksessä unohdettiin lainsäädännön asettamat rajoitukset.

– Tässä taisi THL:lta asiantuntijaviranomaisena tulla vähän suoria kaarteita, mutta se johtui tietysti siitä, että sielläkin huoli Uudenmaan tilanteesta on vakava, Kiuru sanoi.

Kiurun mukaan Uudenmaan koronatilanne pahenee kovaa vauhtia, kun tartuntojen määrä on neljässä viikossa lähes tuplaantunut.

– Tämä kertoo myös siitä, että tämä muuntovirus, joka maailmalla jyllää, on tullut myös meille jäädäkseen, Kiuru sanoi.

Kommentoi

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Mainos: Pihlajalinna Kuopio

Kirkkaampi hymy suuhygienistin vastaanotolla

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut