Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Savon Sanomat 115 vuotta – Lue Juhlalehti!

Biden julisti Yhdysvaltain palanneen takaisin yhteistyöhön liittolaistensa kanssa

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin mukaan Yhdysvallat on nyt tullut lupauksensa mukaan takaisin yhteistyöhön Euroopan liittolaistensa kanssa. Puheessaan Münchenin turvallisuuskokouksen tilaisuudessa perjantaina Biden vakuutti, ettei Yhdysvaltain sitoutuminen Naton yhteiseen puolustukseen horju.

Biden myös kehui Euroopan maiden lisäpanostuksia omaan puolustukseensa.

Bidenin mukaan Venäjä pyrkii kylvämään epäsopua sekä Euroopan sisälle että Euroopan ja Yhdysvaltain välille. Hänen mukaansa on tärkeää puolustaa Ukrainaa ja sen alueellista yhtenäisyyttä ja koskemattomuutta.

Kiinan kanssa strategisesta kilpailusta tulee Bidenin mukaan jatkossa kovaa, eikä hän muuta odotakaan. Liittolaisten pitää valmistautua tähänkin kilpailuun yhtenäisinä.

– Kumppanuutemme ovat kestäneet ja kasvaneet vuosia, koska niillä on juurensa meidän yhdessä jakamiemme demokraattisten arvojen rikkaudessa. Ne eivät ole kauppatavaraa, Biden muotoili.

"Demokratiaa pitää puolustaa"

Presidentin mukaan parhaillaan ollaan "käännekohdassa" keskellä perustavaa keskustelua maailman tulevasta suunnasta: niiden välillä, joiden mielestä itsevaltaisuus on paras tie eteenpäin ja niiden, jotka ymmärtävät, että demokratia on tarpeen haasteiden kohtaamisessa.

Bidenin mukaan demokratian täytyy voittaa, mutta ihmisille pitää myös pystyä osoittamaan, että demokratiasta on hyötyä.

– Demokratia ei synny vahingossa. Sitä pitää puolustaa, vahvistaa ja uudistaa, Biden sanoi.

Presidentti kuitenkin korosti, ettei hän halua paluuta kylmän sodan kaltaiseen vastakkainasetteluun ja jäykkiin blokkeihin. Kilpailun ei pidä sulkea pois mahdollisuutta tehdä yhteistyötä siellä, missä se hyödyttää kaikkia osapuolia, Biden sanoi.

Hänen mukaansa edellisen päivän onnistunut Perseverance-mönkijän laskeutuminen Marsin pinnalle on hyvä esimerkki siitä, millaisia tuloksia yhteistyöllä voidaan saavuttaa.