Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pfizerin ja Biontechin rokote 85-prosenttisen tehokas kahden viikon jälkeen ensimmäisestä rokotuksesta, kertoo tutkimus

Pfizer- ja Biontech -yhtiöiden koronarokotteen teho on noin 85 prosenttia ensimmäisen rokotuksen jälkeen, kerrottiin lääketieteellisessä Lancet-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa perjantaina.

Tutkimus tehtiin Israelin suurimman sairaalan Tel Avivin Sheban työntekijöiden joulukuisten rokotusten perusteella.

Ensimmäisen kahden viikon aikana rokotteen teho oli 47 prosenttia, minkä jälkeen se nousi 85 prosenttiin. Aikaisemmissa tutkimuksissa on todettu, että rokotteen teho nousee 95 prosenttiin viikko toisen piikin jälkeen.

Wall Street Journa l -lehden mukaan tutkimuksessa kävi myös ilmi, että rokotetta voitaisiin säilyttää normaalissa jääkaappilämpötilassa siltä tähän saakka edellytetyn erittäin kylmän säilytyksen sijaan. Tämä voisi helpottaa huomattavasti rokotteiden kuljetusta ja jakelua.

Tuorekaan tutkimus ei kuitenkaan ota kantaa siihen, voivatko täyden rokotesuojan saaneet ihmiset silti tartuttaa muita, vaikka eivät itse enää ole vaarassa.

– Se on iso, iso kysymys, jonka ratkaisemiseksi teemme edelleen töitä. Tämä ei kuitenkaan ole se tutkimus, mutta toivoaksemme voin kertoa hyviä uutisia pian, sanoi tutkimuksen tekijöihin kuulunut Gili Regev-Yochay.

Viro sulkee lähes kaikki koulut pahenevan koronatilanteen vuoksi

Viro sulkee lähes kaikki maan koulut sekä muun muassa julkiset saunat ja uima-altaat maanantaista lähtien. Maahan annetaan myös etätyösuositus.

Ainoastaan alle 11-vuotiaiden lasten lähiopetus sallitaan. Baarit ja ravintolat saavat pysyä auki, mutta ne saavat ottaa asiakkaita vain puolet normaalista määrästään.

Viron ensi viikon itsenäisyyspäivää pyydetään myös juhlimaan kotioloissa.

Virossa on todettu 698 koronatartuntaa 100 000 asukasta kohti viimeisen kahden viikon aikana. Uutistoimisto AFP:n mukaan maan ilmaantuvuusluku on EU:n toiseksi suurin Tshekin jälkeen.

Yhteensä noin 1,3 miljoonan asukkaan Virossa on todettu reilut 56 200 koronatartuntaa.