EU:n uudet Venäjä-pakotteet langetetaan ihmisoikeusrikkomuksien perusteella – EU-maat antoivat poliittisen tuen pakotteille

Kreikan ulkoministeri Nikos Dendias (vas.), Italian ulkoministeri Luigi Di Maio ja EU:n ulkosuhteita johtava korkea edustaja Josep Borrell keskustelemassa Brysselissä ulkoministerikokouksessa tänään. AFP / LEHTIKUVA

Heta Hassinen / STT

EU-maiden ulkoministerit saavuttivat maanantaina poliittisen yhteisymmärryksen uusista Venäjä-pakotteista. Pakotteilla vastataan siihen, että Venäjä on jättänyt kunnioittamatta kansalais- ja ihmisoikeuksia. EU on muun muassa tuominnut oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin vangitsemisen.

Ulkoministerikokouksen jälkeen EU:n ulkosuhteita johtava Josep Borrell kertoi, että uusissa Venäjä-pakotteissa käytetään ensimmäistä kertaa EU:n ihmisoikeusrikkomuksiin perustuvaa pakotemenettelyä.

Hän toivoo, että pakotelista hyväksyttäisiin pian, noin viikossa.

Lehdistötilaisuudessaan Borrell ei kuitenkaan halunnut kommentoida tarkemmin sitä, keiden nimiä pakotelistalle kirjataan.

Myöskään ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) ei halunnut kokouksen jälkeen ottaa kantaa siihen, kuinka monta nimeä uudelle pakotelistalle lopulta päätyy.

Haavisto korosti, että ministerit sopivat lähinnä periaatteista, joiden perusteella uudet pakotteet langetetaan.

– Nyt on ennenaikaista mennä nimiin tai lukumääriin, Haavisto kommentoi.

Viime vuonna perustettu menettely

EU:n puolelta on painotettu, että uusien pakotteiden oikeudellisen perustan on oltava hyvin pitävä. Siksi kohteiden valinnan perusteena on oltava kunnon todisteet.

Haaviston mukaan EU-maat osallistuvat aktiivisesti nimilistan kokoamiseen. Hän sanoo, että on ennenaikaista eritellä tarkkaan sitä, mitä kaikkia perusteita uusissa pakotteissa lopulta käytetään.

– Tässä muodostetaan tietysti ennakkotapausta sille, millaisissa yhteyksissä sitä (uutta pakotemenettelyä) voi käyttää ja millaisiin toimenpiteisiin, Haavisto pohti.

EU perusti ihmisoikeusloukkauksiin perustuvan pakotemenettelyn viime vuoden lopulla.

Menettelyä on julkisuudessa kutsuttu toisinaan niin sanotuksi eurooppalaiseksi Magnitski-laiksi, vaikka Magnitskia ei menettelyn nimessä mainitakaan.

Väärinkäytöksiä paljastanut kirjanpitäjä ja juristi Sergei Magnitski kuoli vuonna 2009 venäläisessä vankilassa epäselvissä olosuhteissa. Ennen kuolemaansa häntä kidutettiin ja häneltä evättiin tarpeellinen lääketieteellinen hoito.

Magnitskin tapaus toi kansainvälisesti esiin venäläisten tietovuotajien ja poliittisten vastustajien vainon. Esimerkiksi Yhdysvalloissa on säädetty Magnitski-laki, joka on tarkoitettu ihmisoikeusrikkomusten vastustamiseen.

Pakotteita väläytetty Myanmarille

EU-maat sopivat maanantaina myös olevansa valmiita asettamaan pakotteita Myanmarin sotilasvallankaappauksesta vastuussa olleille henkilöille.

Ulkoministerit totesivat kokouksensa alkupuolella julkaistussa lausunnossaan, että rajoittaviin toimiin voisi sisältyä esimerkiksi varojen jäädyttämisiä.

Ulkoministerit tuomitsivat helmikuun alussa tapahtuneen sotilasvallankaappauksen ja vetosivat Myanmarin siviilihallinnon palauttamisen puolesta.

Myanmarissa on ollut laajoja mielenosoituksia sotilasvallankaappausta vastaan, ja mielenosoittajia on kuollut viranomaisten luoteihin.

Uudet tuulet Yhdysvalloista

Ulkoministerikokouksessa Haavisto kertoi ministerikollegoilleen matkastaan Etiopian ja Sudanin alueelle, jonne hän matkusti Borrellin pyynnöstä pari viikkoa sitten.

Matkan syynä oli Etiopian Tigrayn osavaltion konflikti ja siitä syntynyt humanitaarinen kriisi. Haaviston mukaan humanitaarisen avun pääsy alueelle on takkuillut.

– Siellä on suuri joukko ihmisiä vailla humanitaarista apua ja samalla tulee hyvin huolestuttavia uutisia ihmisoikeustilanteesta ja ihmisoikeusloukkauksista, Haavisto sanoi.

Kokouksessa vieraili videoyhteyden välityksellä myös Yhdysvaltojen tuore ulkoministeri Antony Blinken. Haavisto kuvaili, että keskustelussa Blinkenin kanssa käytiin läpi oikeastaan kaikki ulkopolitiikan teemat.

Suomen puheenvuorossa Haavisto nosti esiin kokemukset matkastaan Afrikan sarveen, Venäjän tulevan puheenjohtajuuden arktisessa neuvostossa sekä ilmastokysymykset.

Valkoisen talon vallanvaihdos näkyy Haaviston mukaan Yhdysvaltojen suhtautumisessa yhteistyöhön EU:n kanssa.

– Jos vertaa (Donald) Trumpin hallinnon aikaan, jolloin ehkä painopiste oli brexitissä ja Lontoossa, niin nyt tavallaan tämä yhteistyö tuntuu sujuvan erittäin hyvin, Haavisto sanoi.

Kommentoi

Mainos: K-Citymarket Päiväranta ja K-Citymarket Kolmisoppi

Anna ajallesi arvoa - kaikki ostokset yhdellä kertaa Kuopion K-Citymarketeista. Kaupungin laajimmat valikoimat valitaan huolella ja ammattitaidolla

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut