Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hypo ennakoi pk-seudun asuntojen hintojen nousevan tänä vuonna kovinta tahtia yli vuosikymmeneen

Asuntoluotottaja Hypo ennustaa, että tästä vuodesta tulee asuntomarkkinoilla vauhdikas. Kun talous ja työllisyys toipuvat koronarokotteen tuella, on tälle vuodelle odotettavissa 1,5 prosentin nousu asuntojen hintoihin.

Pääkaupunkiseudulle Hypo odottaa vielä kovempaa, neljän prosentin nousutahtia. Alueen hintanoususta on tulossa kovinta yli kymmeneen vuoteen.

Tämän vuoden hintakehitystä vetävät tuttuun tapaan pääkaupunkiseutu, Tampere ja Turku.

Ensi vuonna koko maan hintakehitys kääntyy Hypon mukaan 0,5 prosenttia miinukselle. Iso osa maasta jatkaa silloin jo pitkään kestänyttä hintojen luisua, kun taas pk-seudun hinnat nousevat 2,5 prosentin tahtia. Kaupungistumiskehitykselle ei ole loppua näkyvissä.

– Suomessa on asuntoja riittämiin vanhenevalle ja kohta vähenevälle väestölle, mutta tulevaisuuden tarpeiden ja toiveiden kannalta iso osa sijaitsee valitettavasti väärissä paikoissa, kirjoittaa pääekonomisti Juhana Brotherus.

Brotheruksen mukaan etätyö ja monipaikkaisuus eivät näytä muuttavan asuntomarkkinoiden megatrendejä. Isot asunnot tai ytimen ulkopuolinen rauha eivät vedä etenkään nuoria puoleensa.

Vain 32 kuntaa yltää hyvään asuntomarkkinaluokitukseen

Hypo julkisti katsauksensa kanssa uuden alueellisen asuntomarkkinaluokituksen. Kuntien saama arvosana perustuu kahdeksaan eri muuttujaan, joita ovat muun muassa vakuusarvot, likviditeetti, muuttoliike ja tulevaisuus. Laskelmassa huomioidaan myös korona-aikana merkitystään kasvattanut terveysaspekti, eli kuntakohtaiset koronaluvut ja matka-aika yliopistolliseen keskussairaalaan.

Yksikään kunta ei nouse kymmenportaisella asteikolla parhaimpaan AAA-luokkaan. Helsinki on luokkaa AA ja 11 muuta kuntaa yltää yhden A:n luokitukseen. Suurten kaupunkien lisäksi A-luokkaan yltävät sellaisten naapurissa sijaitsevat Kaarina, Lempäälä, Liminka, Naantali, Pirkkala ja Sipoo.

BBB-luokan kunnilla Hypo arvioi olevan hyvin toimivat asuntomarkkinat. Näitä kuntia löytyy 20, ja niissä asuu noin puolet Suomen väestöstä.

Noin puolet kunnista sijoittuu C-sarjaan, jonka Hypo määrittelee riskiryhmäksi. Heikoimpaan eli D-luokkaan Hypo ei sijoita yhtään kuntaa.