Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Valtaosalla ulkomailta saapuvista laivamatkustajista ollut koronatodistus, muutama käännytetty

Valtaosalla ulkomailta saapuvista laivamatkustajista on tänään ollut vaadittu todistus negatiivisesta koronatestistä tai sairastetusta taudista, varustamot kertovat STT:lle. Varustamot ovat vaatineet koronatodistuksia ulkomailta saapuvilta matkustajilta tästä päivästä alkaen.

– Jalkaisin laivoille saapuneita matkustajia on ollut tiistaina todella vähän sekä Tallinnassa että Tukholmassa. Tukholmassa heitä oli kaksi, toinen jouduttiin käännyttämään takaisin, kun hänellä ei vaadittua todistusta ollut. Tallinnassa jalkaisin laivalle saapuneita oli seitsemän, joista käännytettiin yksi, kertoo Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjd.

– Automatkustajia saapui laivaan Tukholmassa joitakin kymmeniä. Heitä ei tarvinnut käännyttää.

Myös Viking Linen laivoilta käännytettiin aamulla vain kourallinen yhteensä yli sadasta matkustajasta.

– Olisiko yksi Tukholmassa ja parisen kappaletta Tallinnassa. Tukholmassa oli muistaakseni todistus mennyt jo umpeen, henkilö lähti hakemaan uutta todistusta ja tulee iltalaivalla, kertoo Viking Linen tiedotusjohtaja Johanna Boijer-Svahnström.

Järjestelyt sujuivat hänen mukaansa aamulla suunnitelmien mukaan. Terminaalien lähtöselvitysautomaatit on suljettu, ja jokainen matkustaja menee nyt laivalle lähtöselvityskopin kautta.

Matkustajamäärät "masentavan pieniä"

Vaatimus koronatodistuksesta koskee yli 12-vuotiaita matkustajia. Todistusta ei edellytetä risteilymatkustajilta, jotka ovat pysyneet koko ajan laivassa. Todistusvaade ei myöskään tietyin edellytyksin koske logistiikka-alan kuljettajia tai huoltovarmuuden kannalta välttämättömiä ammattilaisia.

Todistukseksi riittää testistä saatu tekstiviesti-ilmoitus tai sähköposti, jos siitä käy ilmi testatun nimi, näytteenoton ajankohta sekä testituloksen myöntäjä. Koronatestin voi ottaa aikaisintaan 72 tuntia ennen matkan alkua, jotta sen tulos kelpaa laivaan pääsyksi.

Uusi käytäntö perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen vahvaan suositukseen, ja sillä halutaan torjua etenkin koronavirusmuunnosten leviämistä. Koronarokotteen saaneita kohdellaan toistaiseksi samalla tavalla kuin muita matkustajia, mutta tilanne voi tulevaisuudessa muuttua.

Boijer-Svahnströmin mukaan vaatimus koronatodistuksesta ei ole vaikuttanut matkustajamääriin Viking Linen laivoilla.

– Ne ovat olleet masentavan pienet muutenkin tässä. Aamulla Viking Gracella, johon mahtuu 2 800 matkustajaa, on alle 50 reittimatkustajaa, ei se nyt ole hirveän paljon.

Hänen mukaansa matkustajien on ollut vaikea pysyä kärryillä säännöksistä, jotka ovat eri maissa erilaiset.