Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saksassa vankeutta Syyrian hallinnon vastustajien kiduttajalle

Saksassa oikeus on tuominnut Syyrian tiedustelupalvelun entisen jäsenen Eyad al-Gharibin neljän ja puolen vuoden vankeuteen rikoksista ihmisyyttä vastaan. Turvapaikanhakijana Saksaan tullut al-Gharib oli syyttäjien mukaan osallisena Syyrian hallintoa vastustaneiden ihmisten kiduttamisessa ja surmaamisessa.

Viime vuoden huhtikuussa Saksassa alkanut Syyria-oikeudenkäynti on ensimmäinen laatuaan, ja sen ennustetaan johtavan lukuisiin uusiin oikeudenkäynteihin ja syytteisiin presidentti Bashar al-Assadin hallinnon jäseniä vastaan.

Oikeudenkäynnin pääsyytetty on entinen tiedustelupalvelun eversti Anwar Raslan, joka useiden todistajalausuntojen mukaan johti Damaskoksessa sijainneen pidätyskeskuksen tutkintaosastoa. Hänen osaltaan oikeudenkäynti jatkunee ensi syksyyn. Raslania pidetään suoraan vastuullisena vähintään kymmenien ihmisten kuolemaan.

Tänään tuomionsa saanut al-Gharib toimi samassa organisaatiossa alemmalla tasolla, ja häntä syytettiin osallisuudesta rikoksiin. Al-Gharib ei ole oikeudenkäynnin aikana kiistänyt menneisyyttään vaan sanonut katuvansa sitä.

Syyttäjät ovat kuvanneet al-Gharibia yhdeksi rattaaksi lähes teollisen mittakaavan kidutuskoneistoissa ja vaativat hänelle viiden ja puolen vuoden vankeustuomiota.

Molemmat miehet pidätettiin Saksassa alkuvuodesta 2019. Avoimeen sotaan johtaneen kansannousun alkamisesta Syyrian hallintoa vastaan tulee maaliskuussa kuluneeksi kymmenen vuotta.

Uutista korjattu kello 10.20: Miehet tulivat Eurooppaan turvapaikanhakijoina, eivät pakolaisina.