Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oikeutta eläimille julkaisi järkyttävää videomateriaalia suojelukoirien kouluttamisesta, katso raaka video – koiranohjaajista tehty lukuisia tutkintapyyntöjä

Oikeutta eläimille -järjestö on julkaissut videomateriaalia, josta paljastuu suojelukoirien koulutuksessa käytettyjä väkivaltaisia menetelmiä. Paimion ja Loviisan koulutuskentillä kuvatut videot näyttävät miten koiria muun muassa lyödään, kuristetaan ja potkitaan. Niille annetaan myös sähköpannoilla sähköiskuja.

Videoilla ei kouluteta Oikeutta eläimille -järjestön mukaan viranomaiskoiria, vaan kyseessä on harrastus.

Suojelukoiraharrastajia on Suomessa reilut 2 000. Harrastuksessa koirille opetetaan esimerkiksi vartiointia ja henkilön etsintää.

Suojeluharrastajia löytyy Saksanpaimenkoiraliitosta (SPL) ja Suomen Palveluskoiraliitosta. Lajia harrastetaan muun muassa saksanpaimenkoirien, dobermannien ja belgianpaimenkoirien kanssa.

Materiaalin runsaus viittaa Oikeutta eläimille -järjestön mielestä siihen, että väkivaltaiset koulutusmenetelmät ovat laajasti käytössä suojeluharrastajien piirissä ja koulutuksia järjestävät yhdistykset ovat niistä tietoisia.

Suurin osa videomateriaalista on järjestön mukaan kuvattu salaa, esimerkiksi harjoituskentän laidalla olevasta metsästä tai harjoitushalliin jätetyllä kameralla.

– Tämä on ollut ainut tapa saada todistusaineistoa väkivallasta koiria kohtaan. Ennen kuvaamista koirien kohtelusta on ilmoitettu Saksanpaimenkoiraliitolle ja valvontaeläinlääkärille. Nämä ilmoitukset eivät ole johtaneet mihinkään. Saksanpaimenkoiraliitto on kieltänyt koko asian, eivätkä viranomaiset ole voineet puuttua tapahtumiin ilman pitäviä todisteita. Nyt todisteet ovat olemassa ja väkivalta on saatava loppumaan, Kristo Muurimaa Oikeutta eläimille -järjestöstä kertoo tiedotteessa.

Järjestön mukaan joissain kuvatuissa koulutuksissa on ollut mukana SPL:n hyväksymä koulutusmaalimies, jonka tehtävä on kouluttaa muita maalimiehiä.

Videomateriaalilla koirat harjoittelevat suojelukoetta varten. Niille annetaan sähköiskuja sekä puolustusvietin herättämiseksi että väärästä käytöksestä rankaisemiseksi. Niin sanotun maalimiehen hihan vääränlaisesta puremisesta koiria rankaistaan esimerkiksi lyömällä päähän. Puremisen lopettamiseksi koiria roikotetaan ilmassa tai kuristetaan niin kauan, että niiden on pakko irrottaa.

Suomen palveluskoiraliitto väitti viisi vuotta sitten, että väkivaltaiset koulutusmenetelmät ovat marginaalinen ilmiö koiraharrastajien keskuudessa. Tuolloin Suomen eläinsuojeluyhdistyksen liitto (SEY) kertoi, että väkivaltaisia koulutuskeinoja esiintyy sen tietojen mukaan ympäri Suomea.

Oikeutta eläimille on pyytänyt Varsinais-Suomen ja Itä-Uudenmaan poliisia tutkimaan, onko koulutustavoissa syyllistytty eläinsuojelulain rikkomiseen. Eläinsuojelulainsäädäntö kieltää eläinten väkivaltaisen kohtelun ja tarpeettoman kärsimyksen aiheuttamisen.

Tutkintapyynnöt kohdistuvat viiteentoista videoilla esiintyvään koiranohjaajaan ja koulutuksia vetävään maalimieheen sekä SPL:ään ja kahteen sen alaosastoon.

Järjestö vaatii suojelukoirien kokeiden ja kilpailujen keskeyttämistä, kunnes väkivaltaiset koulutustavat on todistettavasti lopetettu.

– Kokeita ja kilpailuja järjestetään Kennelliiton tuella, ja sen on nyt kannettava vastuuta ja toimittava, yhdistys vetoaa.

Yle kertoo, että esimerkiksi rajavartiolaitoksella virkakoirien koulutuksessa ei hyödynnetä väkivaltaa. Suojeluharrastus on siis mahdollista ilman Oikeutta eläimille -järjestön kuvaamia menetelmiä.

Saksanpaimenkoiraliiton hallituksen puheenjohtaja Sami Baggström kertoo Ylen haastattelussa olevansa tyrmistynyt väitteistä, joiden mukaan videoilla koiria koulutetaan käyttäen sähköä ja muuta väkivaltaa.

– Se ei tietenkään ole millään lailla hyväksyttävää.

Baggströmin mukaan SPL:n alaisissa koulutuksissa ei käytetä sähköä tai muita kiellettyjä menetelmiä. Alaosastot ovat hänen mukaansa itsenäisiä yhdistyksiä, vaikka ne kuuluvat SPL:ään.

SPL julkaisi keskiviikkona myös tiedotteen, jossa se totesi, ettei väkivalta kuulu koirien koulutukseen. Liitto kertoo myös perustaneensa eettisen työryhmän "edistämään entistä painokkaammin vastuullisia toimintatapoja" kaikessa liiton alaisessa koulutustoiminnassa.

Katso alta kooste Oikeutta eläimille -järjestön Keskisuomalaiselle lähettämästä materiaalista. Videot voivat järkyttää.

Juttua päivitetty 24.2. klo 14.30: lisätty tieto SPL:n julkaisemasta tiedotteesta.