Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nuorten rikokset kasautuvat entistä pienemmälle joukolle, varoittaa poliisiylijohtaja

Nuorten tekemät rikokset kasautuvat entistä pienemmälle osalle nuorisosta, sanoo poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen. Hän toi esiin keskiviikkona, että poliisilla on ollut korona-aikana erityinen huoli lasten ja nuorten syrjäytymisestä.

Kolehmaisen kanssa nuorten tilanteesta tiedotti sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.). Ohisalo painotti hänkin, että suurimmalla osalla Suomen nuorista menee hyvin, mutta pienelle osalle huono-osaisuus on korona-aikana kasautunut entisestään.

Ohisalo sanoi olevansa huolissaan siitä, miten pitkät jäljet pandemialla tulee olemaan nuorille.

– Emme halua ottaa riskiä, että menetämme kokonaisia sukupolvia. Käytännössä tällainen kehitys on myös sisäisen turvallisuuden uhka, sisäministeri linjasi.

Ohisalo muistutti, että nuorten tyytyväisyydessä elämäänsä tapahtui viime vuonna ennätysmäinen pudotus. Tuoreen arvion mukaan noin kymmenesosa nuorista on vaarassa pudota yhteiskunnan ulkopuolelle.

Avun saamisessa viivettä ja jonoja

Sisäministerin mukaan Suomen on vastattava myös koronan pitkäaikaisiin vaikutuksiin nuorille.

– Nyt on tärkeää varautua siihen, että joudumme ilmeisesti maksamaan koronavelkaa tässäkin mielessä pitkään, poliisiylijohtaja täydensi.

Ohisalo ja Kolehmainen painottavat kumpikin nopean reagoinnin merkitystä.

– Lapsille ja nuorille on todella tärkeää se, että avun saamiseen ei tulisi viiveitä. Esimerkiksi huumausaineiden käyttörikoksissa hoitoonohjauksessa on ollut luvattoman pitkät jonot, Ohisalo myönsi.

Kolehmaisen mukaan nopeus merkitsee parhaimmillaan ennakointia.

– Esimerkiksi sovittelua pitäisi hyödyntää jo siinä vaiheessa, kun rikosta ei ole vielä tapahtunut, mutta kyseessä on jo huono käytös.

Ohisalo kiittää keväällä 2020 lapsille ja nuorille muovattua tukipakettia.

– Se on ollut hyödyllinen, ja jatkoa tarvitaan.

Sisäministerillä on myös näkemys poliisin ja nuorten kontaktin kehittämiseksi.

– Oma poliisi -mallista nuorille on saatu myönteistä kokemusta Helsingistä. Nimikko- tai kummipoliisimalli voisi olla kouluille hyvä.