Suomessa alkaa kolmen viikon sulkutila 8. maaliskuuta – kouluja siirtyy etäopetukseen ja ravintoloita suljetaan, toistaiseksi ei oteta käyttöön ulkonaliikkumiskieltoa

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi hallituksen tiedotustilaisuudessa, että Suomeen julistetaan 8. maaliskuuta alkaen kolmen viikon sulkutila, mikä tarkoittaa muun muassa ravintoloiden sulkemista sekä etäopetusta yläkouluissa ja toisella asteella. Tämän lisäksi yli 12-vuotiaden ryhmäharrastustoiminta keskeytetään.

THL:n mukaan Suomessa on raportoitu 565 uutta koronavirustartuntaa. Kahden viime viikon aikana on raportoitu lähes 1 400 tartuntaa enemmän kuin sitä edeltävän kahden viikon jakson aikana.

Hallitus ehdottaa, että ravintolat suljetaan poikkeusoloissa kolmeksi viikoksi 8. maaliskuuta alkaen lukuun ottamatta alueita, jotka ovat tautitilanteessa perustasolla. Marinin mukaan hallitus tuo ensi viikolla eduskuntaan esityksen ravintoloiden sulkemiseksi viime kevättä vastaavalla tavalla.

– Samanaikaisesti sosiaali- ja terveysministeriössä valmistellaan myös sellaista esitystä, että tämän kolmen viikon jälkeen ravintoloita avataan vain rajatusti asiakaspaikkamääriä, aukioloja ja anniskeluaikoja rajaten. Kolmen viikon jälkeen ei suinkaan ravintoloiden osalta, kuten ei muunkaan yhteiskunnan osalta palata normaaliin, vaan rajoitettuun toimintaan, Marin sanoi tiedotustilaisuudessa.

Hallitus on Marinin mukaan valmis toteamaan poikkeusolot yhteistyössä presidentin kanssa.

Hallituksen toimintasuunnitelman tason kaksi mukaiset lisätoimet ohjataan otettavaksi käyttöön seuraavilla alueilla: Helsinki ja Uusimaa, Varsinais-Suomi, Satakunta, Kanta-Häme, Vaasa, Ahvenanmaa ja Lappi.

Lisätoimet suositellaan käyttöön otettavaksi myös kiihtymisvaiheessa oleville yhdeksälle alueelle: Itä-Savo, Etelä-Karjala, Pirkanmaa, Keski-Suomi, Päijät-Häme, Länsi-Pohja, Pohjois-Pohjanmaa, Etelä-Pohjanmaa ja Kymenlaakso.

– Yläkouluissa ja toisella asteella siirrytään etäopetukseen kolmen viikon ajaksi 8. maaliskuuta alkaen siirtymäajan jälkeen. Ylioppilaskirjoitusten terveysturvallinen järjestäminen varmistetaan etäopetuksesta huolimatta, opetusministeri Jussi Saramo (vas.) sanoi hallituksen infossa.

Saramon mukaan varhaiskasvatus ja alakoulut pysyvät lähiopetuksessa.

– Hallitus sitoutuu jatkossa käyttämään vain aikuisiin kohdistuvia rajoituksia, kun ensin painamme tartuntamäärät alas kaikilla alueilla sulkutoimilla, hän sanoi.

Ulkonaliikkumiskieltoa ei ole tulossa, ainakaan vielä

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) painotti, että vaikka poikkeusolot todetaan, käyttöön ei oteta valmiuslakia.

– Annamme perustuslain 23 pykälän mukaisesti lakiesityksen, joka koskee ravintoloita kolmeksi viikoksi. Emme ota käyttöön esimerkiksi ulkonaliikkumiskieltoa.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) kuitenkin tähdensi, että sitäkään ei voida sulkea pois tulevaisuudessa.

Henriksson kertoi kutsuvansa lähipäivinä puoluesihteerit keskustelemaan, mitä tilanne tarkoittaa kuntavaaleille. Vaaleista päätetään parlamentaarisesti.

Saarikko sanoi tiedotustilaisuudessa, että yritysten taloudellista tukemista jatketaan. Tukea kohdennetaan etenkin koronasta pahiten kärsineille aloille.

Marin kertoi keskustelleensa keskiviikkona presidentin ja eduskunnan puhemiehen kanssa. Hän on kutsunut kaikki eduskuntapuolueet keskustelemaan tilanteesta tänään kello 12.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti sanoi eilen neuvotteluihin mennessään, että poikkeusolojen tasolle siirtyminen on mahdollista, mutta se edellyttää, että kaikki muut keinot ovat osoittautuneet riittämättömiksi ja terveydenhuollon kantokyky ei riitä.

– Toisaalta, jos on kansakuntaa uhkaava tilanne ja ihmisten henki ja terveys on vaarassa, niin silloin julkisen vallan pitää myös tehdä voitavansa, Pöysti sanoi.

Mainos: K-Supermarket Portti

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut