Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Aleksei Navalnyi siirretty pois vankilasta tuntemattomaan paikkaan

Venäläinen oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi on siirretty moskovalaisesta pidätyskeskuksesta tuntemattomaan paikkaan, hänen puolustusasianajajansa kertoi torstaina. Tietoa Navalnyin määränpäästä ei kerrottu hänen asianajajilleen eikä perheelleen. Puolustusasianajaja Olga Mihailovan mukaan oli mahdollista, että Navalnyita siirrettiin vankileirille.

Vankien ihmisoikeuksia valvovan komitean edustajan mukaan muuta vaihtoehtoa ei käytännössä ole. Hänen mukaansa Navalnyin pitäisi lain mukaan kärsiä tuomionsa lähellä Moskovaa, mutta monet epäilivät, että lakia ei tässä tapauksessa noudateta.

Navalnyi tuomittiin kolmen ja puolen vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen aiemmin tässä kuussa ehdonalaisensa rikkomisesta. Suoritettavaksi rangaistusta jäi runsaat kaksi ja puoli vuotta. Tuomiota pidetään poliittisena.

Navalnyin vangitseminen viime kuussa nostatti mielenosoituksia ympäri Venäjää. Niissä otettiin kiinni tuhansia ihmisiä.

Navalnyi tuomittiin viime viikolla myös sakkorangaistukseen, sillä oikeus katsoi hänen loukanneen toisen maailmansodan veteraanin kunniaa kutsumalla häntä "petturiksi" veteraanin esiinnyttyä Kreml-myönteisellä videolla.

Pilasoittajat vedättivät Amnestya

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International julisti Navalnyin mielipidevangiksi hänen pidätyksensä jälkeen. Keskiviikkona se pyörsi päätöksensä. Amnesty perusteli päätöstään Navalnyin yli kymmenen vuoden takaisilla kommenteilla, jotka se tulkitsi vihapuheeksi. Amnestyn mukaan Navalnyia ei voi kutsua mielipidevangiksi, koska mielipidevanki ei järjestön määritelmän mukaan saa yllyttää väkivaltaan.

Aikoinaan nationalistisia näkemyksiä esittäneen Navalnyin poliittisen uran alkuajoilta on levitetty videoita, joissa hänen voi esimerkiksi tulkita vertaavan kaukasialaisia siirtolaisia kärpäsiin ja torakoihin, jotka tulee nitistää.

Torstaina pilasoitoistaan tunnettu venäläiskaksikko Vovan ja Lexus julkaisi videon, jolla Amnestyn johtajat myöntävät, että heidän päätöksensä on ollut vahingollinen. Pilasoittajat esiintyivät Teams-puhelun aikana Navalnyin avustajana Leonid Volkovina.

Amnesty ei kommentoinut puhelua.