Biden painotti ihmisoikeuksien tärkeyttä Saudi-Arabian kuninkaalle maiden välien kannalta tulenaran tiedusteluraportin julkaisun alla

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden vahvisti torstaina Saudi-Arabian kuningas Salmanille maansa olevan sitoutunut puolustamaan liittolaistaan, kertoo Valkoinen talo. Valtionpäämiesten ensimmäisen puhelun aikana Biden painotti myös ihmisoikeuksien tärkeyttä.

Yhdysvaltain hallinnon on odotettu julkaisevan saudiarabialaisen toimittajan Jamal Khashoggin paloittelumurhaa koskevan tiedusteluraportin. Uutiskanava NBC News kertoi aiemmin lähteidensä mukaan, että vielä julkaisemattomassa raportissa syytetään Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salmanin olleen murhan takana.

Uutiskanavan lähteiden mukaan Saudi-Arabian tosiasiallisen hallitsijan bin Salmanin kerrotaan hyväksyneen Khashoggin murhan.

Yhdysvaltain tiedustelupalvelu CIA on aiemmin yhdistänyt kruununprinssi bin Salmanin murhaan. Hän on kuitenkin kiistänyt oman henkilökohtaisen yhteytensä veritekoon.

Alkujaan mediatiedot arvioivat, että raportti julkaistaisiin jo torstain aikana. Uutistoimisto AFP:n mukaan julkaisun odotetaan nyt kuitenkin tapahtuvan aikaisintaan perjantaina.

Biden on painottanut haluavansa "uudelleenkalibroida" maiden väliset suhteet. Hänen on määrä muun muassa olla jatkossa yhteydessä kuningas Salmaniin toisin kuin edeltäjänsä ex-presidentti Donald Trump, jolla oli sen sijaan läheiset välit kruununprinssi bin Salmaniin.

Saudimedia: Valtionpäämiehet puhuivat myös Iranista

Puhelun aikana Biden ja Saudi-Arabian 85-vuotias kuningas puhuivat Valkoisen talon mukaan "Yhdysvaltain sitoumuksesta auttaa Saudi-Arabiaa puolustamaan aluettaan". Valkoisen talon mukaan Saudi-Arabia on joutunut Iraniin yhdistettyjen joukkojen tekemien hyökkäysten kohteeksi.

Yhdysvaltain presidentti kuitenkin myös vakuutti, miten tärkeänä Yhdysvallat pitää yleisiä ihmisoikeuksia ja oikeusvaltioperiaatetta.

Bidenin ja Salmanin välistä puhelua oli jo odotettu, sillä yli viisi viikkoa sitten virkaan astunut Biden on ehtinyt keskustella aluillaan olevan kautensa aikana jo useiden muiden valtionpäämiesten kanssa.

Saudi-Arabian virallinen uutistoimisto kertoi sekä Salmanin että Bidenin painottaneen maiden välisen suhteen syvyyttä. Uutistoimiston mukaan miehet keskustelivat myös Iranin "vakautta horjuttavista toimista ja terroristiryhmien tukemisesta" alueella.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken puhui niin ikään torstaina puhelimessa saudiarabialaiskollegansa Faisal bin Farhanin kanssa. Yhdysvaltain ulkoministeriön edustajan mukaan ulkoministerit keskustelivat ainakin Saudi-Arabian ihmisoikeuskehityksen tärkeydestä.

Toimittajan raaka murha tahri Saudi-Arabian mainetta

Saudi-Arabian hallinnosta kriittisesti kirjoittaneen Jamal Khashoggin raaka murha aiheutti kansainvälistä pahennusta ja tahri öljyrikkaan Saudi-Arabian sekä kruununprinssin mainetta.

Kuningas Salman on johtanut Saudi-Arabiaa vuodesta 2015. Hän nousi valtaan velipuolensa Abdullahin kuoltua 90-vuotiaana.

Salman nosti poikansa bin Salmanin kruununperijäksi veljenpoikansa edelle vuonna 2017. Sittemmin kruununprinssi vakiinnutti asemansa maan vaikutusvaltaisimpana miehenä, joka johtaa maata isänsä kanssa.

Kruununprinssi on saanut lännessä varovaista kiitosta sosiaalisista uudistuksistaan ja pyrkimyksistä monipuolistaa maan taloutta. Toisaalta hän on kerännyt myös paljon kritiikkiä toisinajattelijoiden sortamisesta.

Mainos: K-Supermarket Portti

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut